- Jeg angrer ikke på noe

Tonje Brenna

Tonje Brenna Foto: Heiko Junge (NTB scapipx)

Tonje Brenna fikk søkelyset mot seg selv og samboeren da hun varslet om forholdet mellom rikspolitiker Roger Ingebrigtsen og den da 17 år gamle jenta. Hun ville gjort det samme igjen.

08.12.12 15:25

Tonje Brenna fikk søkelyset mot seg selv og samboeren da hun varslet om forholdet mellom rikspolitiker Roger Ingebrigtsen og den da 17 år gamle jenta. Hun ville gjort det samme igjen.

– Når du ser utviklingen i debatten – angrer du på noe?

– Nei, jeg angrer ikke på noe. Når jeg ser vendingen denne debatten har tatt, er jeg bare enda mer overbevist om at det jeg har gjort er riktig og viktig.

Les saken i Romerikes Blad

– Har det vært problematisk for deg at du faktisk er samboer med Martin Henriksen, som var Ingebrigtsens sterkeste konkurrent i nominasjonsprosessen?

– For andre har det vært problematisk, på grunn av den oppmerksomheten saken har fått. Jeg mener at Ingebrigtsens tillitsbrudd er så grovt at det var helt nødvendig å varsle partiledelsen. Det er forferdelig trist for de involverte at debatten har endt med mistenkeliggjøring og konspirasjonsteorier. Jeg skulle jo ønske at mentaliteten hadde vært slik at man slo ring om offeret i denne saken, i stedet for å granske motiver og skyld.

– Men forstår du at folk trekker inn samboerskapet ditt i saken?

– Ja, selvfølgelig forstår jeg det. Men jeg synes at spekulasjonene er en undervurdering av meg. Faktum er at jeg var fullt klar over at dette kunne bli svært vanskelig for Martin politisk. Hensynet til Martin kunne ikke veie tyngst når jeg ble betrodd en historie om grov maktmisbruk i partiet.

– Har du tanker om at noe kunne vært gjort annerledes for å unngå personfokuset på kvinnen i ettertid?

– Jeg skulle ønske at debatten dreide seg om sak og prinsipp. Det er to ting her: Jeg kunne ikke la være å varsle fordi jeg bor sammen med Martin Henriksen. Jeg kunne heller ikke si at det ikke passet å varsle nå, fordi det var en nominasjonsprosess. Jeg håper inderlig at alle som befinner seg i en situasjon som meg – eller henne – varsler videre, uansett ubehaget det kan medføre. Og at vi i framtiden respekterer den som varsler sitt ønske om å være anonym.

– Historien har vært kjent av flere personer i Troms Arbeiderparti i årevis. Eksisterer det en ukultur i Arbeiderpartiet?

– Jeg tror ikke at de som nå sier at de visste, kjenner hele historien og hva som faktisk har skjedd. Dersom noen mot formodning visste alt, er det for meg et mysterium og uakseptabelt at ingen har sagt fra før. På arenaer der mennesker med makt og innflytelse møter unge og mer uerfarne mennesker må vi alltid være på vakt mot misbruk, uansett hvilket uttrykk misbruket får. Foreldre som sender ungene sine ut i organisasjonslivet skal slippe å være bekymret for at denne type ting kan skje.

– Har du gjort deg noen tanker om mediedekningen?

– Denne saken handler om en ting, nemlig at Roger Ingebrigtsen har gjort noe mot en ung kvinne som er totalt uakseptabelt. Alle som har fulgt med den siste uka har sett at det ikke har vært hovedfokus.

– Hva tenker du om at den unge kvinnen er blitt identifisert og gjenstand for beskyldninger?

– Det er trist å se i 2012, i et land vi liker å se på som fritt og likestilt, at den som er blitt påført noe vondt er den som også blir mistenkeliggjort. Det er forferdelig urettferdig og jeg tror at den siste ukas hendelser i offentligheten har gjort det vanskeligere å melde fra om maktmisbruk, det stikk motsatte av hva vi streber etter.

– Anniken Huitfeldt varsler en oppstramming av reglene. Hva skal til for å hindre maktmisbruk i politikken?

– Vi må være mer opptatt av risikoen for maktmisbruk. Vi må snakke om hvordan maktmisbruk kan oppstå, og hvordan vi kan forhindre at det skjer. Alle må være bevisst sitt ansvar. Anniken har tatt initiativ overfor AUF. Nå er det opp til Arbeiderpartiet å ta det opp med sine. Man kan ikke overlate til offeret, den svake part, å peke på hvor grensene går.

Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.