RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg ble helbredet av spabehandling

Sist oppdatert:
- Jeg var veldig dårlig, sier Stein Erik Hagen, som har prøvd alt for å bli kvitt ryggsmertene.

(SIDE2): Millardær Mille-Marie Treschow (52) introduserte sin ektemann Stein Erik Hagen (54) som spasjefen i huset da Farris Bad hadde offisiell åpning i Larvik torsdag.

Se bildekarusell nederst på siden.

Stein Erik Hagen er mest kjent som kjøpmann, men skal man tro Petter Stordalen er Hagen reneste spaeksperten.

- Hadde man kjørt en spaquiz med tyve vanskelige spørsmål hadde Stein Erik knust alle, sier han og ler.

Prøvde håndspåleggelse
Det er dog ikke tilfeldig at Hagen har utviklet en slik interesse og kunnskap om spabehandlinger. Det hele startet nemlig med en svært vond rygg for noen år siden.

- Jeg har selv opplevd å ha mye smerter i rygg og ledd og å ha behov for lindring. For noen år siden hadde jeg så vondt i ryggen at jeg kunne ikke bære en eske eller bøye meg for å kle på meg.

- Det er forferdelig når man har så vondt at man nesten ikke vet hvor man skal gjøre av seg. Da prøver man absolutt alt. Jeg har selv prøvd alt fra håndspåleggelse til varme kilder på Island til nålestikk i Kina. Ja, jeg har rett og slett prøvd alt, forteller han åpenhjertig til Side2.

Svømmer hver morgen
- Jeg var veldig dårlig og skulle egentlig opereres på Uppsala Universitetssykehus. Men jeg fant etterhvert ut at jeg hadde stor nytte av vann- og varmebehandlinger. Nå er jeg helt avhengig av å varme opp kroppen hver morgen. Jeg svømmer en time, tar badstu og gymnastikk, forteller han videre og synes det er et paradoks at svaret viste seg å være så enkelt.

- Så nå har jeg veldig lite vondt.

Hagen har ofte snakket om at han er glad i bilferier og det skulle man ikke tro var en god kombinasjon med dårlig rygg.

- Det er greit hvis man kommer fram til et deilig spa vet du, mener 54-åringen som sammen med kona nyter å være på spa. Det har ført til at de har besøkt mange ulike spa i hele Europa.

- Jeg har vært på ca 20 spa. Jeg liker massasje og de badstuene som ikke er av det varmeste slaget. Også må det avsluttes med et kaldt bad. Det er det beste jeg vet, forteller han og innrømmer at de har plukket opp mye inspirasjon til spahotellet på sine reiser.

En drøm
Farris Bad ligger på bystranden i Larvik med én fot på land og én fot i vannet. Det er nordens største spa-hotell. Det eies av Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen, men skal drives av Petter Stordalen gjennom hotellkjeden Choice de neste 25-årene. Farris bad er hjertebarnet til Mille-Marie og Stein Erik som de har brukt over 500 millioner på. 400 tonn med larvikitt, glass og bøk har gått med for å bygge det 15 000 kvadratmeter store spahotellet. Og spesielt for Mille-Marie er det en drøm som nå har gått i oppfyllelse.

- For meg er dette en stor dag. Det er en visjon som blir til virkelighet, forteller hun til Side2.

Helt siden 1990 har hun jobbet med ideen om å gjøre noe unikt i Larvik ved å gjenåpne Farris Bad på en av sine mange industritomter. Og for ti år siden begynte hun konkret å jobbe med det som et hotellprosjekt. Men da hun giftet seg med Hagen i 2004 kom hun på andre tanker og ektemannen skal ha mye av æren for at spaideen ble en realitet. Det skulle etterhvert vise seg å bli endel problemer, blant annet med tillatelse fra Miljøverndepartementet, men i 2007 startet endelig byggingen av spahotellet.

Fiffens favoritt
Og spahotellet har en svært spesiell historie. Larvik og Norges største bøkeskog hviler på morener som ble formet av istiden for 100.000 år siden. For 10.000 år siden trakk isen seg tilbake, og vannet sildret gjennom steinmassene og samlet seg til en renset, næringsrik kilde. Siden tidenes morgen har dette mineralholdig kildevann virvlet opp i Larvik.

I 1843 etableres det første badet på denne kilden. I 1880 stiftet Dr. Ingebrigt Holm et nytt bad. Hit kom Ibsen og Bjørnson, Lagerlöf og Hamsun. Her bodde de, her badet de og her danset de. Og snart var det boblende, helsebringende vannet fra Larvik kjent over hele Europa.

Hagens favoritt er badets underjordiske kildevannsgrotte med vann fra den opprinnelige Farris-kilden. Den synes han er deilig selv om det lukter litt svovel der. Men et av Hagens høyeste ønsker var at spaet skulle ha tilby et hamam. Det er den tyrkiske varianten av dampbad. På en stor og varm blokk av granitt blir du vasket og skrubbet.

- Jeg ivret voldsomt for det midt i prosjektet men etterhvert ble jeg usikker om det ville slå an. Sålangt har det heldigvis vist seg å være den største suksessen.

Gutta i badstua
Og spaekspert Hagen har selvsagt prøvekjørt alle fasilitetene for å sjekke at de fungerte. Dagen før åpningen inviterte han sågar seks kamerater for å teste spaanlegget.

- Da startet vi med en kald øl i haman. Det er skikkelig sosialt med spa. Før i tiden var jo de romerske badene et møtested, forklarer han å påpeker at man må minimum tilbringe fire timer i et spa for å få skikkelig utbytte av det.

- Spa er velvære. Det renser kroppen. De romerske keiserne Hadrian og Tiberius brukte spa for å lade batteriene og få kreftene tilbake. Så spa er både for kvinner og menn. Det skal være en opplevelse både for sjelen og helsen og man blir et bedre menneske av det, sier milliardæren som er spent på om nordmenn vil ta imot dette kontinentale tilbudet.

Men påskeferien skal ikke Stein Erik Hagen tilbringe på spahotellet.

- Da skal jeg være sammen med familien og kjøre slalom. Men jeg har jo blitt bestefar så da blir vel litt barnepass også så det gleder jeg meg til, smiler han.

1786

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere