- Jeg ble lettet da de kappet av fingeren

Foto: Faksimile/TV-intervju

Han var født og oppvokst på innsiden av en dødsleir.

05.09.13 12:31

(Nettavisen): Organisasjonen The Committee for Human Rights in North Korea (HRNK) har nylig frigjort en rapport som avdekker at flere av arbeidsleirene i Nord-Korea trolig er nedlagt.

En av leirene som antas å være stengt, er «Leir 22». Den dekker et område på 2000 kvadratkilometer. Dette burde i utgangspunktet vært en oppløftende nyhet, men bekymringen er at alle fangene er «forduftet». Ifølge rapporten ble antall fanger i leiren redusert fra 30.000 til et sted mellom 3000 og 8000 fra 2009 til 2010 som følge av matmangel. Nå fryktes det at de resterende fangene har dødd.

Dårlig tilgang på mat
Røde Kors’ programkoordinator for Asia, Torben Henriksen, har flere ganger vært i Nord-Korea. Han bekrefter at landet fortsatt lider av stor matmangel.

- Status i Nord-Korea i dag er ganske tilsvarende som den har vært de siste årene. Nå har Nord-Korea igjen blitt rammet av flom i sentrale deler av landet i august. Det var en relativ liten flom i år, men når det er et så sårbart land, så blir de rammet hardt. Og det betyr at det blir enda mindre tilgang på mat. Så det er ingen bedring å spore i Nord-Korea. Det er fortsatt dårlig tilgang på mat, vann og medisiner, sier Henriksen til Nettavisen.

Rapporten «North Korea's Hidden Gulag: Interpreting Reports of Changes in the Prison Camps» avdekker også grusomme brudd på menneskerettigheter. Alle utenforstående blir nektet tilgang til fangekoloniene. Forfatterne bak rapporten baserer funnene sine på satellittbilder, intervjuer med avhoppere samt intervjuer med nordkoreanere som fortsatt befinner seg i det lukkede landet. Det skjer ved at nordkoreanere går til anskaffelse av kinesiske kontantkort, og bruker kinesiske mobilmaster til å ringe ut til omverden. Slik unngår de å bli avslørt av regimet.

- Eksistert lenge
Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov sier det lenge har vært en kjensgjerning at nordkoreanske fanger blir stuet sammen i horrible konsentrasjonsleirer.

- Disse leirene har eksistert lenge, og allerede på 1990-tallet ble disse leirene identifisert. Problemet er at det er vanskelig å si hva slags type leirer som eksisterer og hvor mange fanger det er. Det er flere kategorier med leirer. De fangene som betraktes som en trussel for landet, sendes til det som omtales som konsentrasjonsleirer. Mens andre igjen sendes til det som ligner mest på arbeidsleirer, sier professor Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

- De fleste av disse leirene ligger i fjellområdene i den nordøstlige delen av landet, hvor de færreste nordkoreanere vil flytte til. Det er vanskelig å finne frivillig arbeidskraft til disse områdene, så derfor bruker de ufrivillig arbeidskraft til blant annet kulldrift, sier Tikhonov.

- Er det mulig at mesteparten av fangene i «Leir 22» har dødd av sult, Tikhonov?

- Absolutt, sier professoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Karen Bleier

Rømte fra dødsleir
I sommer gjennomførte en FN-kommisjon en høring om menneskerettsbrudd i Nord-Korea. Det er første gangen at menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea blir gjenstand for en FN-høring.

Ikke overraskende så har nordkoreanske myndigheter avvist at det forekommer menneskerettsbrudd i landet. Men i løpet av høringen fikk FN-panelet høre grusomme skildringer fra de nordkoreanske arbeidskoloniene og konsentrasjonsleirene, også kalt dødsleirer.

Shin Dong-hyuk er én av de få heldige fangene som har klart å rømme fra en nordkoreansk «dødsleir».

Shin ble født på innsiden av Leir 14. Shin ble «avlet fram» som et husdyr, etter at foreldrene ble tvunget av fangevokterne til «å pare seg» i fangeleiren.

Han var bare 14 år gammel da han var vitne til at både moren og broren ble henrettet i leiren.

Shin klarte å rømme da han var 23 år gammel, og kom til slutt i sikkerhet i USA. Han er trolig den eneste personen som er født i en fangeleir og som har klart å rømme.

- Lettet da de kappet av fingeren
Han fortalte FN-panelet tidligere i sommer om straffen han fikk da han mistet en symaskin i gulvet.

- Jeg var sikker på at hele hånden min skulle bli kappet av ved håndleddet, så jeg var lettet og takknemlig for at det bare var fingeren min som ble kappet av, fortalte Shin.

Ifølge estimater er det et sted mellom 150.000 og 200.000 mennesker i nordkoreanske fangekolonier. Avhoppere sier at mange av fangene er underernært og jobber til de faller om døde.

Jee Heon-a (34) er en annen fange som vitnet i FN-høringen. Hun ble plassert i en av fangeleirene i 1999. Allerede første dagen oppdaget hun at «salte frosker» var en av de få tingene som sto på menyen.

- Alle lignet på dyr, fortalte hun FN-panelet.

- De spiste salte frosker, og det gjorde jeg også.

- Tvunget til å drepe sitt spedbarn
Videre vitnet hun om en episode der en mor ble tvunget til å drepe sitt eget nyfødte barn.

- Det var første gangen jeg hadde sett et nyfødt barn, og jeg følte meg glad. Men plutselig hørte vi fottrinn, og en sikkerhetsvakt kom inn og sa til moren at hun skulle holde babyen opp ned i en skål med vann, sa hun under høringen.

- Moren tryglet vakten om å spare livet til babyen, men han fortsatte å slå henne. Med skjelvende hender puttet moren babyen med ansiktet først ned i vannet. Gråtingen stanset og boblene piplet opp idet babyen døde, sa kvinnen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Øijord, Thomas Winje

Vil historikerne dømme oss?
The Washington Post har i en avisleder tirsdag tatt et oppgjør med det de mener er omverdens fraværende fokus på nordkoreanske menneskerettighetsbrudd. I lederartikkelen skriver storavisen at det fortsatt blir stilt spørsmål ved hvorfor de allierte ikke maktet å gripe inn og gjøre noe med nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

«Det er oppmuntrende at FN har rørt såpass på seg at de velger å følge med på Nord-Koreas leirer. Likevel, fremtidige historikere vil kanskje igjen undre seg over at verden kunne vite så mye og gjøre så lite,» skriver storavisen.

Kilder: The Committee for Human Rights in North Korea, Reuters, The Washington Post.

Se intervju med Shin Dong-hyuk.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag