RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble misbrukt av legen

Sist oppdatert:
Øresjekken endte med seksuelt misbruk for 17-åringen. Hun er ikke alene. Nå opplever hun at saken ligger i skuffen til politiet.

Halvannet år har gått siden legebesøket til da 16 år gamle jenta.

- Jeg skulle sjekke ørene mine. To, tre minutter etter at jeg kom inn til legen så ba han meg om legge meg på benken. Der begynte han å kle av meg og ta på meg alle veier, forteller hun, og legger til at legen flere ganger kaldte henne for «snill pike» mens han holdt på.

Den unge jenta ble liggende stiv på benken i sjokk over hva som skjedde.

- Håpet det var mareritt
- Jeg bare lå der og håpet alt skulle bli ferdig fort, og håpet at alt egentlig var et mareritt, sier jenta. Men det var det ikke. Etter en stund snudde legen seg vekk fra henne. Da reiste jenta seg opp fra benken.

- Han snudde seg vekk og det så ut som om han onanerte. Det virket som om han ble overrasket over at jeg hadde reist meg opp fra benken. Han sa da at jeg kunne kle på meg, forteller hun.

Etter å ha ligget på benken sjekket legen ørene hennes og ga henne noe olje i ørene. Deretter kom hun seg ut av legekontoret.

Den unge jenta fortalte ingenting til pappa og bror som ventet i bilen utenfor. Hun fortalte ingenting til familie eller venner på flere måneder. Det eneste de merket var at den unge jenta slet voldsomt med spiseforstyrrelser, og at noe plaget henne.

- Hun ble drastisk verre
- Hun hadde vært litt dårlig før dette skjedde også, men etter legebesøket ble hun drastisk verre, og hun nektet jo å gå til lege, forteller mammaen.

I september havnet jenta på en ungdomspost på Haukeland sykehus som behandler spiseforstyrrelser. Der fortalte hun for første gang om hva som plaget henne.

- Da hun kom hjem derfra gikk det en uke, og jeg så på henne at det var et eller annet. Hun gikk til politiet og anmeldte det før hun fortalte det til oss, sier moren.

- Jeg får det aldri ut av hodet
Siden november har hun stadig blitt bedre. Hun har igjen begynt å spise, og er nå tilbake i skolen.

- Det har vært en veldig vanskelig tid, og jeg sliter fremdeles. Skolen er et slit. Jeg har konsentrasjonsvansker, problemer med å sove og tankene løper løpsk 24 timer i døgnet. Jeg får aldri det han gjorde mot meg ut av hodet, forteller hun.

Politiet begynte å etterforske saken etter at hun anmeldte legen i november 2009. I februar 2010 ble legen siktet for å ha misbrukt sin stilling til å få seksuell omgang med en av sine pasienter. Etterforskningen avslørte at fire andre jenter også hadde blitt misbrukt av legen.

Nettavisen skrev denne artikkelen om saken da.

Ligger hos politiet
Men siden februar opplever kvinnen at det har skjedd fint lite med straffesaken mot legen som forgrep seg på henne. For at hun skal komme videre etter overgrepet, er det viktig for henne at straffesaken mot legen blir avsluttet.

- Det skjer ingenting. Advokaten min har skrevet flere brev og klaget, og jeg har selv ringt politiet for å høre når det blir noen rettssak mot legen. Jeg vil at han skal bli dømt for det han gjorde.

- Jeg blir utrolig skuffet hvis han ikke blir dømt for dette. Jeg kommer til å slite med det han gjorde resten av livet, men han bare må sone en dom. For meg kunne han sonet resten av livet, sier en sint og skuffet jente.

Politiet: - Mye å gjøre
Det er politiet i Hordaland som har etterforsket saken.

- Etterforskningen er ferdig, og jeg har saken til behandling nå. Jeg skal vurdere den, og så sende den videre til Statsadvokaten for eventuell påtale, sier politiadvokat Trond Eide til Nettavisen.

- Men hvorfor har etterforskningen tatt så lang tid?

- Her er det flere fornærmede, og det tar jo tid. Og så er det sånn at vi har mye å gjøre, og har ikke bare den saken, sier Eide, før han vedgår:

- Men saken har ligget hos meg en stund, og det er ikke til å legge under en stol, sier han.

Eide viser også til at det først var et forhold som ble anmeldt, og så har det blitt flere etter hvert.

- Det er jo en sak som har en utvikling, og det tar tid, påpeker han.

- Har forståelse
- Forstår du at de fornærmede reagerer på at det har tatt så lang tid?

- Det har jeg forståelse for. Jeg går inn i ferdig etterforskede saker og behandler dem etter en prioritet etter alvorlighet, og tar dem unna etter tur og orden. Og så er det perioder man er mye i retten, og man ikke får så mye tid til saksbehandling, sier han.

Han sier det er usikkert hvor lang tid han nå trenger til å fullføre sitt arbeid.

- Nå begynner jeg å se på den. Men noen rettsak blir det ikke i år, men det kan bli til neste vår, sier han.

Forsvarer: - Nekter skyld
Legens forsvarer, advokat Eirik Nåmdal, sier at hans klient nekter for å ha gjort noe galt.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Nåmdal til Nettavisen.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere