*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ble mobbet til jeg ble syk av det

Foto: Anne Gro Christensen (Anne Gro Christensen)

Nora Reneflot Thoresen (13) ble frosset ut, baksnakket og ledd av.

- Ingen leger skjønte hva som feilte meg. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Nora Reneflot Thoresen (13), skriver Ringerikes Blad.

Etter flere sykehusinnleggelser og en mengde forskjellige prøver og tester fikk Nora diagnosen.

- Du er syk fordi du har blitt mobbet, sa en lege på sykehuset i Drammen.

- Det hadde han helt rett i, sier Nora.

- Jeg hadde rett og slett ikke mer mental plass igjen til å holde på følelsene mine. Og så gikk det ut over kroppen min. Først fikk jeg mageknip. Så fikk jeg sterk hodepine. En dag begynte plutselig hånden min å skjelve ukontrollert og til slutt skalv hele jeg. Jeg ble mobbet til jeg ble syk av det.

Skrev følelser
- Det hjalp da jeg begynte å skrive ned følelsene mine og sette ord og bilder og tegninger på hvordan jeg hadde det, sier Nora.

Nå har alle følelsene og tankene hun sperret inne blitt en bok.

Ærlig, usminket og åpent forteller 13-åringen om årevis med mobbing og utestengelse.

- Det begynte da jeg gikk i femteklasse på Tyristrand skole. Jeg hadde regulering, guttekort hår og briller. Jeg var skoleflink. Jeg var faglig dyktig. Lærerne likte meg. Men klassekamerater og venner snudde ryggen til meg. Jeg ble rett og slett frosset ut.

- Jeg ble ført opp på "versting"-lister. Ingen ville være venn med meg. De snakket bak ryggen min. Lo av meg og mobbet meg på alle mulige måter, sier Nora.

Hun svarte med å lukke seg helt inne i seg selv.

Lukket alt inne
- Jeg snakket ikke med noen om det jeg opplevde. Jeg gikk alene i friminuttene. Fant meg gjerne et sted der jeg kunne sitte for meg selv med tankene mine. Eller jeg gikk sammen med en lærer. Satte på meg et smilende fjes og så sikkert ikke ut som om jeg hadde en eneste bekymring i verden. Men det var bare en maske. Inne i meg var det kaos og vonde følelser. Som jeg ikke klare å sette ord på. Ikke overfor foreldrene mine eller broren min heller. Ikke overfor noen, sier Nora.

- Vi skjønte jo at det var noe som ikke var helt som det skulle. Men Nora sa ikke noe, sier moren, Tone Reneflot Thoresen.

Vanskelig
- Vi vet jo at man skal være oppmerksom på mobbing. Vi ante det kunne være noe slikt som foregikk. Men vi hadde aldri ant at det skulle være så alvorlig. Nora ble rett og slett syk.

- Hun klaget over mageknip og sterk hodepine. Hun ba tynt om å få slippe å gå på skolen. Vi tok henne med til lege. Hun fikk sterke smertestillende tabletter. Hun ble lagt inn på sykehus for å ta tester. Til slutt begynte hele jenta å skjelve ukontrollert. Jeg lot henne sove sammen med meg om natten for å holde rundt henne. Men ingen klarte å finne ut hva som feilte henne før en lege la to og to sammen og fikk svaret. Nora var syk av mobbing.

- Jeg skulle ønske vi hadde sett signalene før, sier Tone Reneflot Thoresen.

Det gjorde verken vi eller lærerne på skolen. Og Nora sa ingen ting.

Viktig å snakke
- Nå har jeg lært at det er viktig å snakke med noen. Viktig å sette ord på følelser og tanker. At det ikke er farlig å fortelle at man har det vanskelig, sier Nora.

- Det er det viktigste rådet jeg kan gi til de som opplever å bli mobbet:

- Snakk med noen! Med en venn, en slektning, en lærer eller en voksen du stoler på. Det spiller ingen rolle hvem du snakker med, men for Guds skyld; snakk! Ellers lagrer alle vondtene seg inne i deg gjør deg syk.

Nora hadde en venn på skolen. Han var hemmelig.

- Han turte ikke fortelle de andre at han snakket med meg. Jeg var redd for at han skulle bli mobbet, han også. Så vi sa ikke noe til noen. Men han hjalp meg da jeg hadde det vanskelig.

Byttet skole
- Vi valgte til slutt å ta Nora ut av skolen, sier moren.

- Jeg begynte på Steinerskolen og ble mottatt med åpne armer, sier Nora.

Hun gikk der et år.

- Jeg ble langsomt sterkere. Det hjalp å skrive og tegne. Jeg begynte å fotografere. Samtidig fikk jeg god hjelp av en barnepsykiater i Drammen. Endelig klarte jeg å snakke om hvordan jeg hadde det, sier Nora.

Etter hvert begynte hun å savne Tyristrand skole.

- Vi var litt skeptiske til å la henne begynne der igjen, men hun var veldig bestemt på at hun ville tilbake, sier moren.

Tilbake
Det ble slik. I dag går Nora i åttende klasse på Tyristrand.

- Nå har jeg det bra. Jeg går fortsatt hos psykiater. Men jeg er mye, mye sterkere. Jeg har lært å være åpen om hvordan jeg har det. Jeg har forstått at jeg må si i fra. Jeg har venner. Nå fungerer det fint, sier Nora.

- Jeg har ikke hatt det lett. De som mobber vet ikke hva de gjør. De forstår ikke at de ødelegger andre menneskers selvtillit. At de kan skade dem alvorlig. Det gjør vondt å være et mobbeoffer. Men jeg har kommet styrket ut av det. Jeg har lært veldig mye. Jeg har lært at det er lov å være trist og at det er lov å vise følelser. Jeg har forstått at jeg må si ifra. Jeg håper at også de som mobbet har lært noe. Ingen skal ha det slik.

Lørdag sto Nora Reneflot Thoresen (13) fram med sin historie i Ringerikes Blad. Hun er elev på Tyristrand skole. Erik Lund som har vært rektor på skolen i litt over to måneder, har ikke anledning til, eller mulighet til, å kommentere enkeltsaker direkte, skriver Ringerikes Blad.

Viktig å ta tak i
Rektor Erik Lund på Tyristrand barne- og ungdomsskole mener det er viktig å ta tak i mobbing på et tidlig tidspunkt.

- Det som begynner som erting og små bagateller og uoverenstemmelser kan dra seg til og bli stygt, sier han.

- At det hersker åpenhet om slike saker på et så tidlig stadium som mulig er avgjørende for hvordan mobbingen får utvikle seg. Vi tilstreber åpenhet mellom elever og lærere, mellom elever, tar opp ting i klassens time, ønsker å ha god kontakt med foreldre og jeg vil oppfordrer foreldre til å ta og ha kontakt med hverandre.

- Mobbing er komplisert, fordi den kan komme til syne på veldig mange forskjellige måter og på forskjellige arenaer hele døgnet. Har vi en grunnleggende åpenhet er det lettere og mer naturlig å ta tak i problematikken, sier Lund.

Denne saken er oppdelt i to saker. Saken om Nora ble publisert på Ringerikes Blads nettutgave lørsdag 12. februar og intervjuet med rektor ved Tyristrand barne- og ungdomsskole, Erik Lund ble publisert mandag 14. februar.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag