RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble spurt om jeg kunne si opp jobben og flytte

TRENGER HJELP: Tom Stian Bru (26) på kontoret sitt på Åsgård. Han flyttet til tromsø for å jobbe, men mener at kommunen ber ham flytte hjem igjen.
TRENGER HJELP: Tom Stian Bru (26) på kontoret sitt på Åsgård. Han flyttet til tromsø for å jobbe, men mener at kommunen ber ham flytte hjem igjen. Foto: Stian Joachim Olsen (Nordlys)
Funksjonshemmede Tom Stian Bru (26) flyttet til Tromsø for å jobbe, men mener at kommunen ønsker å presse ham tilbake på trygd.

Etter å ha vært arbeidsledig og søkt 110 forskjellige stillinger, fikk endelig CP-rammede Tom Stian Bru (26) seg fast jobb som konsulent i administrasjonen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Kortvarig lykke

I januar flyttet han fornøyd fra Trondheim til Tromsø for å ta fatt på den nye jobben. Men lykken ble kortvarig. Bare halvannen måned senere ble hans nåværende leiekontrakt for bolig oppsagt av huseier på grunn av uforutsette personlige årsaker.

1. juni må han flytte ut. Da står han uten husly i det allerede hardt pressede boligmarkdet i byen. Derfor ba Bru om kommunal bistand i boligjakten, men ifølge ham selv var det lite hjelp å få på boligkontoret.

- Jeg ble spurt indirekte om jeg kunne si opp jobben og flytte tilbake til Trondheim, forteller Bru sjokkert til Nordlys.

- Jeg føler at de prøver å presse meg tilbake på trygd, fortsetter han.

- Tromsø er en vinterby

Retningslinjene i Helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunen å medvirke til å skaffe boliger til personer som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet, herunder boliger med særlig tilpasning og med hjelpe- og vernetiltak for dem som trenger det på grunn av for eksempel funksjonshemning.

- Konsulenten gjorde meg oppmerksom på at Tromsø er en vinterby, og at jeg som rullestolbruker ikke hadde gjort det lett for meg selv ved å flytte hit, hevder han.

Bru mener at kommunens håndtering av saken har vært uakseptabel.

- De gjør ting veldig komplisert og er lite hjelpsom. De har overhodet ikke vært behjelpelig med å fylle ut diverse søknadsskjema som jeg trenger hjelp til, sier han.

Kompliserte løsninger

26-åringen er heller ikke fornøyd med kommunens forslag til løsninger.

- Forslagene jeg har fått uholdbare. Blant annet mente de at jeg kunne flytte inn på hotell for egen regning, opplyser han.

Et annet forslag var å søke boliglån hos Husbanken og kjøpe seg leilighet.

- Problemet er at saksbehandlingen er så lang at det ikke er tilstrekkelig innenfor den fristen jeg har fått.

Nå frykter han at han må finne en midlertidig løsning som ikke er tilpasset hans behov.

– Har ikke avvist søker

Enhetsleder for boligkontoret, Roar Stangnes, sier at saken ikke er ferdigbehandlet av Tromsø kommmune.

- Det medfører ikke riktighet at vi har avvist søker. Derimot har vi sagt at vi vil behandle søknaden til tross for manglende botid i kommunen og god økonomi. Generelt kan jeg si at mange søkere er i en svært vanskelig situasjon at det kan være en utfordring å finne en løsning til alle, sier Stangnes.

Han avviser også at kommunen har gjort regelbrudd i saken.

- Det medfører riktighet at kommunen har plikt til å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet, men dette innebærer ikke en plikt til å gi ham en bolig. Plikten til å framskaffe bolig gjelder i det tilfelle at vedkommende ikke har noe sted å gjøre av seg den kommende natt, noe som ikke er tilfelle i denne saken. Slik jeg forstår det har han bolig fram til 1. juni, sier Stangnes.

Boligsjefen understreker at man ifølge kommunens regelverk må være folkeregisterført i Tromsø kommune minst 6 måneder for å kunne få kommunal bolig.

- Har en søker inntekt som tilsier at han kan leie i det private markedet eller kjøpe seg bolig, får vedkommende normalt avslag på søknad om kommunal utleiebolig. For de som henvises til å skaffe seg selv bolig er kommunen behjelpelig med startlån hvis de ikke kan skaffe seg boliglån i ordinær bank.

Les flere saker hos Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere