Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg blir en kunstpolitisk fange

Odd Nerdrum stilte til sitt første intervju med norsk presse på ni år.

Odd Nerdrum stilte i Skavlans studio i Stockholm med sin sønn Øde for å gjøre opptak til programmet som sendes fredag, skriver NRK.

- Mange kunstnere har gått til grunne på grunn av staten. Staten Norge belønner bare medlemmer av Arbeiderpartiet. Jeg fikk ingen St.Olav, bare to år i fengsel. Det er hardt å ikke være A4. Jeg blir en kunstpolitisk fange, den første i Europa, sa Nerdrum.

- Jeg er jo medskyldig
Under opptaket hos Skavlan holdt han en forsvarstale som gikk ut på at staten Norge hadde vært ute etter han siden han debuterte som tjueåring.

Skavlan spurte sønnen Øde om han var klar over farens skattesvik.

- Jeg er jo medskyldig, og dermed en forbryter, svarte Øde.

- Unndro 10 millioner
Odd Nerdrum ble dømt til to års ubetinget fengsel for å ha unndratt over 10 millioner kroner fra beskatning i Norge.

Du kan lese hele dommen her (pdf).

Pengene kom fra salg av bilder i USA. Istedenfor å inntektsføre pengene i Norge, ble de lagt i en bankboks i Østerrike. Nerdrum selv mener at pengene ikke var hans, men at de først ble ført som inntekt etter at han flyttet til Island i 2002.

Trodde ikke på Nerdrum
Under rettssaken hevdet Odd Nerdrum at pengene i bankboksen i Østerrike var avsatt for å møte eventuelle søksmål fra eiere av hans kunst. Årsaken til dette var at en rekke bilder fra 80-tallet hadde en produksjonsfeil som gjorde at malingen kunne smelte.

Oslo tingrett har altså ikke trodd på denne forklaringen, men lagt til grunn av bankboksene bare hadde som mål å skjule penger for beskatning. Nerdrum sa også at han ikke var opptatt av penger, men at det var andre mennesker som tok seg av dette. Retten mener derimot at Nerdrum hadde et såpass bevisst forhold til sine finanser at han visste at pengene ble unndratt beskatning.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto