RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg blir møtt med hersketeknikker


YNGST: Espen André Kristiansen er ordfører i Åmot kommune i Hedmark, og er landets yngste med ordførerkjede. Foto: Åmot kommune
YNGST: Espen André Kristiansen er ordfører i Åmot kommune i Hedmark, og er landets yngste med ordførerkjede. Foto: Åmot kommune
Norges yngste ordfører blogger og gjør det meste selv. Nå går han for fire nye år.

Da Espen André Kristiansen (Ap) ble ordfører i Åmot kommune i Hedmark i 2011, ble han Norges yngste ordfører, 25 år gammel. Nå går han for fire nye år i ordførerstolen.

-  Det er jo den beste jobben på jord å være ordfører, sier Kristiansen fornøyd, før han utdyper:

- Du får treffe masse folk, har muligheten til å skape fremtidens Åmot, tenke de store tankene og bidra til at det er bra der folk bor, og det er ingenting som er mer givende, sier han til Nettavisen.

Kristiansen er ordfører i en liten kommune, med 4500 innbyggere. Når Nettavisen ringer kommunen for å avtale intervju, er det ordføreren selv som tar telefonen.

USIKKER? Ta valgtesten for din kommune her

- Handler ikke om å være ung
Men det å være så ung i ordførerrollen, har ikke bare vært enkelt.

- Jeg har møtt litt av hvert i forhold til det å være ung. Hersketeknikker er ikke ukjent, du møter jo det i alle sammenhenger. Men i hovedsak synes jeg det har gått veldig greit, og det tror jeg er inntrykket folk har, sier Kristiansen.

- Var det mange som var skeptiske til deg da du ble ordfører?

- Selvfølgelig var folk skeptiske i starten, men nå mener jeg at politikk ikke handler om det å være ung, men å komme med de beste løsningene - og det er det vi prøver å levere, sier han.

Han mener at han har klart å motbevise at alderen har noe å si.

- Jeg føler vi har noe å viste til i disse fire årene, og det er det det handler om og burde handle om, sier Kristiansen.

- Viktig for meg å fullføre
Han forteller at han ikke var i tvil om at han ville ta gjenvalg.

- Det har vært viktig for meg å fullføre det jeg har fått lov til å starte. Fire år er ikke lang tid, og jeg vil ikke legge fra meg halvgjort arbeid, sier han, som omtrent daglig blogger om sin politiske hverdag.

Kristiansen viser til flere prosjekter som han har satt i gang.

- Vi har satset på å øke skoleresultatene, og det har vi lykkes med. Vi vil ha endringer innen helse- og omsorg, og det har vi startet med. I tilegg handler det om å skape arbeidsplasser og næringsutvikling, og da er det viktig å fokusere på stedsutvikling, sier han.

Blant annet holder de nå på med en stor oppgradering av Rena sentrum.

- Vi har Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet som starter her hvert år, og Rena leir, så det er en ganske unik småkommune der vi har alle disse tingene. Det handler om å skape noe med de tingene du har, påpeker han.

- Ikke bare eldre herrer 
Kristiansen mener det er viktig at flere unge gjør som ham.

- Jeg mener det med fordel kunne være flere unge som engasjerte seg. Det er utrolig viktig for demokratiet at man faktisk blir med og bidrar og skaper, sier han.

Han håper at andre nå tar over stafettpinnen som Norges yngste ordfører.

- Hvis jeg kan bidra til at det skjer ved at jeg har gått foran og vært ordfører i fire år, er det ingenting som er bedre enn det. Politikk skal være for alle, det skal ikke bare være for de eldre damer og herrer, sier han.

De neste ukene blir det full fart med valgkamp for 29-åringen i Hedemarks-kommunen, der Senterpartiet er hovedmotstanderen. Ap og Sp er omtrent jevnstore i kommunen.

- Jeg skal smile og le
- Vi kommer til å stå på torget hver helg, og jeg kommer til å fortsette å skrive bloggen min. I tilegg er vi både på Instagram, Twitter og Facebook, og prøver å være der folk er, sier Kristiansen.

- Får du mye hjelp til dette?

- Nei, dette gjør jeg i hovedsak selv, sier han.

For den unge ordføreren er det viktig at de ikke er kjedelige. 

- Vi prøver å ikke bare være dørgende kjedelige. I partiprogrammet har vi prøvd å være veldig konkret i forhold til hva vi vil, og så har vi lagt oss på en litt annen grafisk profil enn det som er vanlig, sier han, og ler.

Og med et eget partikontor midt i Rena sentrum, ligger alt til rette for en travel valgkamp.

- Jeg skal være ute blant folk, smile og le og høre hva de har å si. Det er det jeg kommer til å ha fokus på framover, sier Kristiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere