RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg blir oppriktig lei meg og forbanna

Dette er et knippe av tingene som har fått Bjørkli til å reagere. Han blir oppriktig forbanna av å se at folk misbruker BOT sitt hyttenettverk.
Dette er et knippe av tingene som har fått Bjørkli til å reagere. Han blir oppriktig forbanna av å se at folk misbruker BOT sitt hyttenettverk. Foto: Tore J. Bjørkli
Sist oppdatert:
Tore raser mot folk som misbruker turhyttene.

Tore J. Bjørkli er medlem i Bodø og Omegns Turistforening (BOT) og benytter seg med jevne mellomrom av deres hytter i naturen, skriver Avisa Nordland.

Han setter stor pris på muligheten til å kunne bruke de 14 hyttene, men har i det siste latt seg provosere av hvordan andre turgåere misbruker tilbudet.

- Denne høsten har jeg besøkt flere av hyttene, og dessverre har det vært slik at jo lettere tilgjengelig hyttene har vært, desto verre har de sett ut, skriver Bjørkli i et leserbrev som sto på trykk i Avisa Nordland tidligere denne uken.

- Måtte rydde opp selv

Han nevner to spesifikt to tilfeller. Da han besøkte Beiarstua på Tverrånes i Beiarn i fjor høst ble han møtt av lukten av fyll i døren og en jevnt over skitten hytte.

- Etter en times rydding og vasking og noen dype pust ned i magen, var det greit nok til å ta inn på hytta, beskriver Bjørkli om overnattingen.

LES OGSÅ: - Pøbler skjøt med hagle og gjorde fra seg på madrassene

Den verste opplevelsen fikk han på Lønsstua på Saltfjellet i nyttårshelgen.

- Jeg ville ikke tatt inn hundene der engang om det var lov, skriver han.

Videre forteller Bjørkli om hvordan hytten var full av skitne glass og fat, fæl røyklukt og en vedovn overlesset av aske.

- Måtte du få et nytt år med bakglatte ski, sur ved og dårlig potens, avslutter han etter en oppfordring til folk om å forlate hyttene slik du ønsker å finne dem når du kommer fram.

Du kan lese hele saken her.

BOT: - Veldig trasig

Daglig leder Berit Irgens i BOT har lest innlegget og synes det er trist at medlemmene blir møtt av slike syn.

- Jeg synes det er veldig trasig at det skjer. Synd for dem som kommer til en hytte der de forrige gjestene ikke har ryddet opp etter seg, og som derfor får en trasig opplevelse, sier Irgens.

LES OGSÅ: Dette er Norges mest utilgjengelige hytte

Hun forteller at BOT har frivillige personer som driver hyttetilsyn og sørger for at hyttene kan ta imot nye gjester.

- Det er veldig frustrerende for dem å måtte rydde opp etter folk som velger å ikke gjøre det selv.

Fordelt over hele landet har Den Norske Turforening (DNT) 500 hytter.

Politianmelder

I fjor ble det registrert 7570 overnattinger i de 14 hyttene som BOT drifter.

- Sett opp mot det store antallet overnattinger, skjer det veldig få misbrukssituasjoner. Likevel er det nok for dem som opplever det. Det er faktisk frivillige som bruker fritiden sin til å holde hyttene i god stand, mener hun.

Noen av hyttene er låst fordi de ligger sentralt plassert, men de kan likevel brukes året rundt.

BOT skal politianmelde tilfellet som Bjørkli nevner fra Lønsstua, opplyser Irgens..

- Der hadde de brutt seg inn i hytta og det kvalifiserer til anmeldelse.

Du kan lese hele saken her.

Les innlegget fra Tore J. Bjørkli i sin helhet:

Jeg besøker med ujevne mellomrom hyttene til Bodø og Omegns Turistforening (BOT). Stort sett er jeg veldig fornøyd med det som møter meg når jeg låser meg inn, og jeg setter stor pris på det gode hyttetilbudet BOT har.

Denne høsten har jeg besøkt flere av hyttene, og dessverre har det vært slik at jo lettere tilgjengelig hyttene har vært, desto verre har de sett ut. Da tenker jeg ikke på vedlikehold eller standard på hyttene. Jeg tenker på tilstanden hyttene er forlatt i.

Jeg var på Beiarstua tidligere i høst. Det første som møtte meg da jeg låste meg inn var lukta av gammelt fyll. Stekepanna lå i yttergangen med et cm-tykt lag med harsknet baconfett, glasset i vedovnen var knust og det var jevnt over skittent der.

Når du ser fram til å komme fram på hytta og fyre i ovnen, må jeg innrømmer at det legger en liten demper på stemninga å møte dette. Men etter en times rydding og vasking og noen dype pust ned i magen, var det greit nok til å ta inn på hytta.

Nå i nyttårshelga var jeg på Lønsstua. Vi hadde planlagt å bo på annekset, men der så det om mulig enda verre ut enn det gjorde på Beiarstua tidligere i høst. Røyklukta slo imot oss, oppvaskkummen var full av skitne glass og fat, vedovnen var full av aske og søppel, vedkorga var tom, gulvet var veldig skittent. Jeg ville ikke tatt inn hundene der engang om det var lov.

BOT har et stort hyttenettverk med mange flotte hytter. Jeg blir oppriktig lei meg og forbanna når jeg kommer fram til ei BOT-hytte og ser at den ikke blir tatt vare på av oss som bruker dem.

Jeg vet at de mange hyttevertene og andre frivillige i BOT legger ned mye tid og energi i å ta vare på hytter og turløyper, og jeg vil gi en stor honnør til alle dem. Og jeg vil oppfordre alle som bruker hyttene til å forlate dem slik du liker å finne dem når du kommer – ren, ryddig, fylt opp med ved og klar til bruk.

Og til deg som ikke orker å rydde opp etter deg – måtte du få et nytt år med bakglatte ski, sur ved og dårlig potens!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere