*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg blir tvunget ut i veien

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Dårlig snømåking i hovedstaden fratar henne selvstendigheten, mener rullestolbruker Gro Mathisen (49).

30.01.10 20:17

OSLO (Nettavisen): Gro Mathisen har multippel sklerose (MS), og har kjørt elektrisk rullestol i 10 år. Hun er lei av å filtrere veier og steder hun kan og ikke kan kjøre til.

- Jeg kjører selvsagt ikke frivillig der jeg vet jeg ikke kommer fram. Og det er ganske mange steder. Snøfylte fortau tvinger oss ut i bilveiene, og det er utrolig ubehagelig, sier hun.

Da Nettavisen ble med Gro på en tur fra hennes bolig til Manglerud kjøpesenter ble vi nødt til å gå en omfattende omvei hvor fortauene var ryddet. Veien undertegnede kom fra var nevneverdig kortere, men her ville Gro vært tvunget til å bruke veibanen. Den elektriske rullestolen Gro bruker kan oppnå en makshastighet på 9,9 km/t. Dette betyr at hun regnes som fotgjenger.

- Hvilken side av veien lærte du å gå på da du var liten?

Regelen er å gå på venstre side slik at du ser kommende biler før de passerer.

- Bilister tenker ikke på meg som fotgjenger. De ser et kjøretøy med fire hjul og forventer dermed at jeg holder meg i høyre kjørefelt. Men i henhold til regelverket skal jeg altså være i venstre. Dette er utrolig frustrerende, da kjørende sjelden har forståelse for dette.

Trafikkfarlig
Janne Skei er nestleder i samfunnsavdelingen i Norges Handikapforbund. Hun opplyser om at reglene også krever at fotgjengere skal bevege seg på fortau, hvis mulig.

- Men det har de jo ikke anledning til på grunn av snømengder. Ergo må de bruke veien, som igjen kan være trafikkfarlig, understreker hun.

- Jeg vil gjerne ut å handle jeg også, og klare meg mest mulig selv, sier Mathisen.

- Brudd på loven
Skei er ikke nådig i sin kritikk, og mener dette kan være brudd på paragraf 9 (tilgjengelighetsloven). Slik står paragrafen skrevet:

«§ 9: Offentlig og privat virksomhet rettet mot allmennheten har plikt til å sikre universell utforming. (...) Ved vurderingen av om utformingen eller tilretteleggingen medfører en uforholdsmessig byrde skal det særlig legges vekt tilretteleggingens effekt for å nedbygge funksjonshemmende barrierer. (...) Brudd på plikten til å sikre universell utforming etter tredje ledd regnes som diskriminering.»

- Rullestolbrukere må rett og slett holde seg inne. De blir stengt fra et aktivt uteliv. Derfor mener vi enkelte tilfeller kan bryte med denne loven. De har ikke mulighet til å være selvstendige, det blir helt umulig, påpeker Skei.

Hun forteller videre at enkelte er så heldige å ha heis ned til en garasje i samme bygg slik at de kan benytte bil. Men når de skal parkere ved butikken er det såpass store snømengder der at det blir vanskelig å komme seg ut.

- Tenk, det er slik at handikappede også bare ønsker å ta seg en tur ut fra tid til annen.

Lite inkluderende
Skei tror ikke kommunene tar rullestolbrukerne på alvor.

- De forholder seg til det såkalte «A4»-samfunnet, og tar seg ikke råd til å inkludere eksempelvis rullestolbrukere.

Hun synes dagens forhold er meget kritikkverdig.

- Det er dårlig at det ikke er på tapetet at alle borgere skal kunne bevege seg rundt i utemiljøet. Det er ikke en prioritert oppgave. Altfor ofte er det slik at grupper som oppfattes som marginale, eller mindretall, ikke blir tatt på alvor, sier nestlederen.

Samferdselsetaten er uenig
- Jeg er vel ikke helt enig. Vi har lagt oss på en standard med vintervedlikehold i Oslo. Dette er relativt mye bedre enn andre steder i landet. Vi forsøker yte best mulig service innenfor våre rammer, sier overingeniør i Samferdselsetaten, Joakim Hjertem.

Han forteller at prioriteringene er stikk motsatt av hva Skei mener.

- Vi har startet en omfattende bortkjøring av snø fra parkeringsplasser for handikappede. Dette er et omfattende arbeid med hele 740 plasser i sentrum

Hjertem innrømmer likevel at Oslo sliter med fremkommelighetsproblemer.

- Mange fortau i byen er smale og trange, og dessverre er det veldig få steder vi får lagt fra oss snø. Vi har stor fokus på fremkommelighet for rullestolbrukere, folk med barnevogner og mennesker med bevegelseshemninger generelt. Jeg oppfordrer alle til å gi beskjed slik at vi kan komme og fjerne der problemene ligger, avslutter Hjertem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.