RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg bruker en del galgenhumor

Sist oppdatert:
Slagrammede Kjetil Gaarder (45) klarer å le selv om han fikk livet radikalt snudd på hodet for 12 år siden.

(SIDE2): - Av og til lurer jeg på hva som skyldes slaget og hva som er «vanlig», sier Kjetil Gaarder med et smil.

Hukommelsen er blitt ganske mye dårligere etter at han ble rammet av slag.

Han fikk hjernehinneblødning da han var 33 år gammel. Følte seg dårlig på morgenen og samme formiddag ble han funnet bevisstløs på toalettet på jobb.

LES SAKEN: Kjetil ble funnet på toalettet

Veien tilbake var ikke bare lett.
- Det tok litt tid å finne tilbake til livet igjen. Finne nye verdier og nye meningsfulle aktiviteter i tillegg til å prøve å tenke på alt det positive ved den nye tilværelsen.

Gaarder drev egen bedrift og var travelt opptatt med jobb og livet som småbarnsfar da slaget rammet ham. Han hadde akkurat blitt far for tredje gang.

- Utfordringen og målet var å gjøre dette livet minst like bra eller bedre enn «det gamle».

Mange slagpasienter rammes av både angst og depresjon.

- Det er viktig å være bevisst på det emosjonelle etter et slag. Ikke sjelden oppleves en depresjon, det er en del av hjerneslaget. Angst er også vanlig, sier Frank Becker, Klinikkoverlege på rehabiliteringshjemmet Sunnaas.

Han mener den mentale instillingen har mye å si og at pasienten klarer å se framover og ikke bakover.

- Jeg hadde ikke angst, men var vel litt nede helt i starten før jeg aksepterte ståa og så etter det positive i stedet for. Jeg har mine tunge stunder jeg også, men jeg tror ikke det kan kalles depresjon, sier Gaarder.

- Det aller beste er jentene
Han har sakte men sikkert kjempet seg tilbake til livet ved hjelp av både familie, venner, leger og ikke minst rehabiliteringen på Sunnaas Sykehus på Nesodden. Det første han trente på var å stå i en ståseng, spent fast.

- Det var en seier hver gang jeg klarte å stå litt mer oppreist. Først 30 graders vinkel, så 15 til og plutselig kunne jeg se ut av vinduet, sier han.

Selv om han måtte slutte i jobben så jobber han i dag med foreningsarbeid i tillegg til å være en travel tenåringsfar.

- Jeg er ganske engasjert og opptatt med Norsk forening for slagrammede og den europeiske slagforeningen (SAFE). Jeg måtte finne andre ting som jeg er «god» på. Det er viktig å finne ting som hever selvtilliten igjen for jeg var nok ikke så veldig høy rett etter slaget. Der har foreningslivet betydd mye for meg.

Omverdenen har også aseptert Gaarders nye rolle og selv tror han humor er med på å holde ham oppe.

- Jeg blir nok stort sett behandlet som en annen tenåringsfar. Jeg bruker en del galgenhumor, spesielt i møte med andre slagrammede og pårørende, sier han.

Det mest positive for Gaarder er tiden han får tilbringe med døtrene.

- Nå ser jeg stort sett positivt på livet og setter veldig pris på å kunne tilbringe mer tid med jentene enn jeg nok ville ha gjort ellers. Hvis det er noe positivt med at jeg ble rammet av slag så er det det. Det aller beste er at jeg får tilbringe mer tid med jentene mine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere