RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg drepte 115 personer

Foto: Getty Images
Sist oppdatert:
Nordkoreansk snikmorder ble beordret til å sprenge et rutefly i luften.

En tidligere nordkoreansk toppspion letter nå på sløret og forteller om hvordan hun gjennomførte drapsaksjoner på ordre fra regimet i Nord-Korea.

Kim Hyun-hee (51) ble sammen med en annen spion beordret til å sprenge et sørkoreansk rutefly i luften i 1987. Hun og den eldre mannlige spionen utga seg for å være far og datter på reisefot. De plantet en bombe om bord i et passasjerfly på vei fra Bagdad til Seoul, og gikk av flyet da det mellomlandet i Abu Dhabi. Noen timer senere sprengte flyet i luften, og alle de 115 menneskene om bord ble drept i aksjonen.

Dømt til døden
Kim Hyun-hee var bare 25 år gammel da hun gjennomførte aksjonen. Hun ble senere dømt til døden i Sør-Korea, men ble benådet fordi den sørkoreanske regjeringen mente hun var blitt hjernevasket av regimet i nord.

Eksspionen bor nå på hemmelig sted i Sør-Korea sammen med sin ektemann og to barn. Nå har hun stilt i et intervju med Australian Broadcasting Corporation (ABC) hvor hun gir et sjeldent innblikk bak fasaden i det nordkoreanske maktspillet.

Uerfaren diktator
Hun mener diktatorens uerfarenhet og lave alder er grunnen til at det nå pågår et høyt spill på Den koreanske halvøya.

- Kim Jong-un er altfor ung og uerfaren, sier hun i intervjuet.

- Han sliter med å få full kontroll over militæret og med å vinne deres lojalitet, sier hun til TV-kanalen.

- Det er grunnen til at han besøker så mange militærbaser, for å samle støtte. Han bruker også atomvåpenprogrammet som en forhandlingsbrikke til å få bistand, for å ha folket i ryggen, sier Kim til ABC.

Rekruttert som spion
Kim forteller at hun ble ufrivillig rekruttert som spion allerede da hun gikk på skolen. Hun fikk en siste kveld med familien før hun fikk ny identitet og ble sendt opp til en spionskole i de nordkoreanske fjellområdene.

- Jeg fikk ikke engang lov til å ta farvel med mine venner, forteller hun.

På spionskolen fikk hun omfattende trening i kampsport, våpen og språk. Hun lærte seg blant annet flytende japansk, slik at hun kunne utgi seg som japaner på oppdrag i utlandet.

Åtte år senere ble hun beordret til å sprenge et sørkoreansk rutefly i luften. Ifølge Kim var målet til den daværende diktatoren Kim Jong-il å bruke aksjonen til å skremme bort utlendinger fra å besøke Seoul under De olympiske leker i 1988.

- I Nord-Korea trenger man Kim Jong-ils godkjennelse til de minste ting, ikke minst et spionoppdrag. Det var han som personlig beordret operasjonen med å bombe det sørkoreanske flyet, sier hun.

Svelget cyanid
Kim og en annen spion, Kim Seung-il, planet bomben om bord i flyet og gikk av under en mellomlanding i Abu Dhabi. Flyet eksploderte og styrtet ned i jungelen på grensen mellom Thailand og Burma. Begge spionene ble to dager senere pågrepet da de forsøkte å reise ut av Bahrain med falske pass. Spionene valgte dermed å svelge cyanidkapsler. Kim Seung-il døde, mens Kim ble gjenopplivet.

- Jeg fortjente dødsstraff for det jeg gjorde, men jeg tror livet mitt ble spart fordi jeg var det eneste vitnet til denne terroren som ble begått av Nord-Korea, sier hun til ABC.

Hun aner fortsatt ikke hva som har skjedd med familien i Nord-Korea.

Rykter om rakettoppskytning
De siste dagene har det gått massive rykter om at Nord-Korea planlegger en nært forestående rakettoppskytning. Noen analytikere tror regimet flytter rundt på rakettene sine for å forvirre omverden. Ifølge CNN har det pågått hektisk diplomati bak kulissene, hvor amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn nylig skal ha hatt møter i New York. Ifølge CNNs kilder skal USA og Nord-Korea hatt jevnlig kontakt på lavere nivå.

Nord-Koreas lederskap har i mange utenlandske medier blitt demonisert, og Kim Jong-un har flere ganger blitt omtalt som en gal person. Politiske analytikere tror imidlertid at lederskapet i Nord-Korea er rasjonelle, og at de innser at angrep mot USA og Sør-Korea vil bare resultere i at regimet faller.

Demonisering av Nord-Korea
Korea-ekspert Vladimir Tikhonov mener norsk dekning i Korea-krisen har vært noe skjev, og mener det burde vært lagt mer vekt på provokasjonene mot Nord-Korea.

- Det som mangler i den norske dekningen, er å se på hvordan Nord-Korea opplever denne situasjonen. Sør-Korea og USAs felles militærøvelse i området, som også innebærer trening på å okkupere Nord-Korea om regimet faller, virker svært provoserende for Nord-Korea, sier professor Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

- Nord-Korea føler seg også provosert av FN-sanksjoner mot deres atomvåpenprogram. Israel, Pakistan og India har jo også atomvåpen uten å bli straffet for det, sier Tikhonov.

Han tror heller ikke det vil bryte ut en storkrig på Korea-halvøya ved at Nord-Korea går til angrep på sine naboer i sør.

- Det er helt urealistisk, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere