RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ROBYN BECK (Afp)

- Jeg elsker henne

Sist oppdatert:
Med sin kjærlighetserklæring til både familien og det amerikanske folk, vant Michelle Obama twitterbrukernes hjerter i natt.

Det sies at bak en hver mektig mann står en sterk kvinne. Det synes så absolutt å være tilfelle for USAs president Barack Obama.

Michelle Obama er langt mer poulær enn sin presidentmann på meningsmålingene. Da hun entret scenen for å tale på Demokratenes landsmøte i Charlotte i North Carolina, ble hun tatt imot som en rockestjerne. Og hun innfridde så det holdt - i alle fall om man skal tro Twitter-stormen under og etter talen.

Knuste Romney
Mens Mitt Romney på det meste opplevde 14.289 twittermeldinger per minutt under sin tale, var aktiviteten nær det dobbelte – 28.003 meldinger per minutt – da fru Obama talte. Totalt har over tre millioner twittermeldinger blitt lagt ut under den første dagen av Demokratenes landsmøte. Til sammenligning var det rundt fire millioner twittermeldinger om det Republikanske landsmøtet i løpet av de tre dagene det varte, melder Twitter på sin egen blogg.

- Jeg elsker henne, tvitret brukeren @MichaelIsaacs8.

- Det ville simpelthen være umenneskelig å ikke beundre Michelle Obama. Jeg klarer ikke å holde meg så distansert. Hun er en gudinne, tvitret @I_am_Ozma.

Obama høstet ikke bare ros for talen, men også hvordan hun fremstod.

- Michelle Obama er selve definisjonen på eleganse og klokskap. Talen hennes var inspirerende...det samme var kjolen, perfect hud og armer. #2012DNC, skrev en entusiastisk @lomo212

Fokus på personlige opplevelser
Selv om det kan diskuteres hvor relevant twitterstatistikken er i forhold til utfallet av presidentvalget 6. november, er det liten tvil om at fru Obama gjorde et sterkt og positivt inntrykk med talen sin natt til onsdag.

Obamas tale hadde et klart og tydelig tema – nemlig at både hun og ektemannen kan relatere til en amerikansk middelklasse som strever. Begge kommer fra trange kår og har vokst opp i familier der foreldre og besteforeldre har måttet jobbe hardt og gjøre sitt ytterste for å få endene til å møtes, og for å gi Michelle og Obama muligheten til å skape det livet de har i dag. Både presidenten og hans kone finansierte studiene med lån, måtte se familiemedlemmer kjempe med sykdom og diskriminering.

- Har levd den amerikanske drømmen
Hun gjorde et poeng ut av at Obama ikke glemmer denne bakgrunnen, at han bruker og vil fortsette å bruke sine egne erfaringer til å gi alle amerikanere muligheten til å komme seg opp og frem, og å kunne leve ut sin egen versjon av den amerikanske drømmen. Michelle Obama pekte på noen av kjernesakene til presidenten i de fire årene som har gått siden han ble valgt – helsereform, bedre studiefinansiering og likelønn for menn og kvinner.

- For Barack er ikke disse sakene politiske – de er personlige, sa Michelle Obama, til stor jubel fra salen.

- Barack vet hva det betyr når en familie sliter. Han vet hva det betyr å ønske seg noe bedre for barna og barnebarna sine. Han vet hva den amerikanske drømmen er, for han har levd den. Han vil at alle amerikanere skal ha den samme muligheten, uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra, hvordan vi ser ut eller hvem vi elsker, sa Obama.

HTML EMBED
P090412PS-0695

Romney fikk tyn
Hun nevnte ikke Mitt Romney med et ord, men talen kunne likevel tolkes som et stikk mot Republikaneren, som av liberale amerikanere oppfattes som forsaker den amerikanske middelklassen for å ivareta de rikes interesser.

Mens Michelle Obama ikke omtalte Romney, fikk han mye tyn fra de øvrige talerne på landsmøtet.

Martin O’Malley, Guvernør i delstaten Maryland, og av mange ansett som en mulig presidentkandidat i 2026, var ikke nådig mot Romney, og sa at USA under Romney ville bli et ”land med mindre”.

- Hvor mye mindre utdanning vil være bra for barna våre? Hvor mange sulte barn vil vi ikke lenger ha råd til å gi mat? Hvor mye mer konkurransedyktige blir vi med færre universitetsutdannede? Spurte O’Malley retorisk, ifølge Washington Post.

- Romney forstår det ikke
Julian Castro, borgermester i San Antonio, var ikke mindre kritisk.

- Mitt Romney forstår det rett og slett ikke.

- Vi vil ikke akseptere at noen mennesker ikke engang får en sjanse. Mitt Romney og Republikanerne er derimot komfortable med et slikt Amerika. Det er faktisk akkurat det de lover oss, sa en kritisk Castro.

Demokratenes landsmøte fortsetter onsdag. Da skal blant annet Bill Clinton tale. Barack Obama og visepresident Joe Biden inntar begge talerstolen torsdag.

I videoen under kan du se hele talen til Michelle Obama:

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere