RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er «drapsmannens mor»

(Huffington Post)
Sist oppdatert:
Les den hjerteskjærende historien som er delt mer enn 1,1 millioner ganger på Facebook.

- Slutt å diskutere skytevåpen. La oss heller snakke om hvordan vi håndterer psykiske syke, sier en fortvilet mor etter skoleskytingen sist fredag, der Adam Lanza drepte 26 i den lille byen Newtown.

Liza Long er mor til 13 år gamle Michael, som nylig truet med å drepe henne med kniv, fordi hun sa at han ikke hadde levert tilbake bibliotek-bøkene sine i tide.

- Mentalt syk
- Jeg har en sønn som er mentalt syk. Jeg elsker ham, men han skremmer vettet av meg, sier Liza til Huffington Post .

Michael har vært utredet for ADHD, autisme og en rekke andre mulige diagnoser, uten at man har kommet til noen konklusjon.

Liza mener det amerikanske samfunnet nå må slutte å snakke om våpenlovene hver gang en forpint ung sjel ender opp med å skyte vilt rundt seg på en skole eller en fastfood-restaurant.

- Snakker for dem
Hun snakker for de mange skytedesperadoene og deres mødre:

- Jeg deler denne historien fordi jeg er Adam Lanzas mor. Jeg er Dylan Klebolds og Eric Harris’ mor. Jeg er James Holmes' mor. Jeg er Jared Loughners mor. Jeg er Seung-Hui Cho’s mor. Og disse guttene – og deres mødre – trenger hjelp. I kjølvannet av enda en nasjonal tragedie, er det lett å snakke om skytevåpen. Men nå er tiden inne for å snakke om psykisk sykdom.

Amerikanske fengsler renner over av psykisk syke unge menn, ifølge tall fra Human Rights Watch. Det er dette disse tilbys i USA.

- Feil med fengsel
Men Liza mener sønnen hennes ikke hører hjemme i fengsel. Mesteparten av tiden er han nemlig søt og snill, og han er intelligent langt over gjennomsnittet.

- Ingen vil sende en 13 år gammel smart gutt som elsker Harry Potter og sine kosedyr i fengsel. Men dette landet som stigmatiserer mentalt syke, og som ikke har noe oppegående helsevesen, gir oss ikke noe annet valg, sier Liza.

«Jeg er enig i at noe må gjøres. Tiden er inne for en meningsfull, landsomfattende debatt om mental helse. Bare på den måten kan vår syke nasjon komme seg videre», avslutter hun innlegget sitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere