*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er en hvit mann som slipper billig unna

SVARER: Oslo-politiker Eivind Trædal mener det roer gemyttene å svare i kommentarfeltene. Foto: MDG

Politiker Eivind Trædal oppfordrer alle som har tid til å svare i kommentarfeltene hvor de debatteres.

22.10.15 13:07

Eivind Trædal, bystyrerepresentant og medlem av miljø- og samferdselskomiteen, svarer på øl-kritikken til Frps Jøran Kallmyr i dennesaken.

Trædal svarer aktivt

I kommentarfeltet under saken ser vi Trædal selv er svært aktiv – og svarer på mange av innspillene.

Her er noen eksempler som viser hvordan Trædal svarer. For å se hele sammenhengen, må du klikke deg inn nederst i saken.

«Nå får du gi deg. Å slenge dritt om folks utseende er bare barnslig.»

«Mummidalen du! Artig å se hvor god fantasi folk har. Våre transportløsninger i byen er anbefalt av fagfolkene, og er både mer effektiv, miljøvennlig og bra for helsa enn dagens. Hvis vi forurenser for mye, blir planeten ganske annerledes, ingen tvil om det. I verste fall blir den som Venus, ikke noe trivelig sted å være.»

«Hehe, nei. Men en av verdens fremste klimaforskere James Hansen, som nylig var i byen, advarer faktisk mot at vi kan få Venus-lignende tilstander dersom vi brenner opp alle fossile energikilder. Han startet sin 30 år lange karriere i NASA med å forske på planeten Venus.»

«Min teori er at mange av dem som har stemt rett og slett ikke er så aktive i nettavisens kommentarfelt.»

«Etter ti år i byen har jeg faktisk aldri vært i bråk med noen innvandrergjenger, men jeg har vært i tre mindre kollisjoner med biler på sykkelen min.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Trædal er kjæreste med Oslos nye byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Det er ryddig å svare

- Det er imponerende hvor grundig du svarer, Trædal. Hvorfor gjør du det?

- Når man får en mulighet til spalteplass, synes jeg det er ryddig å svare folk på innspill og spørsmål, jeg synes det er verdt å prioritere dette, sier Trædal til Nettavisen.

- Vil du oppfordre andre politikere og samfunnsaktører til å gjøre det samme?

- Hvis man har tid, er det bra å gjøre det. Folk påvirkes av det som står i kommentarfeltene. Dessuten kan det ofte komme gode innspill der. Av og til kommer det også usakligheter som det er viktig å svare på. Jeg tror folk kan bli mer aggressive når de føler at de ikke blir lyttet til, sier MDG-profilen, som også er kjæreste med den nye byråden for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

- Dette gjør meg provosert

- Hva slags kommentarer gjør deg sint?

- Når det gjelder meg selv, er det ikke mye som gjør meg sint. Jeg er en hvit mann som slipper billig unna. Men de som kommenterer folks utseende eller kommer med rasistiske utsagn, blir jeg provosert av. Kvinner med minoritetsbakgrunn får særlig gjennomgå.

- Føler du behov for å ta din kjæreste i forsvar?

- Ikke bare henne, men alle som utsettes for hets og usakligheter, i kraft av å være synlige. Det er bare dumt og noe alle har et ansvar for å si ifra om. Det er like dumt uansett hvem som rammes, om det er folk til høyre eller venstre, eller oss i MDG.

Trædal mener det er muslimer – eller de som oppfattes som muslimer – som oftest får gjennomgå.

- Vi er privilegerte

- Hva er nytteverdien for deg personlig av å lese kommentarfelt?

- Det varierer, men kan være en god kilde til å få innspill. Hvis veldig mange misforstår det man har prøvd å si, kan det jo også være et tegn på at man ikke har vært tydelig nok.

- Når du er i skuddlinjen selv, aktiv og offensiv, hvor mye må du tåle?

- Som hvit mann må jeg tåle mindre, det blir ikke hamret løs på min person. Jeg tenker ofte på at de som ytrer seg i kommentarfeltene oppfører seg litt som at de står på en fotballtribunen og roper til spillerne og dommerne, ofte høyt og ikke alltid like gjennomtenkt. Hadde en av spillerne kommet opp og tatt en prat, hadde gemyttene roet seg.

- Politikere og andre som blir lyttet til, er privilegerte som blir lyttet til og får uttale oss i media, det er i grunnen bare god skikk og bruk og svare, avslutter Trædal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.