*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er en kontrollfrik

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

En åpen og ærlig Elin Tvedt snakker ut om fødselsangsten og tiden som småbarnsmor.

16.04.09 15:53

(SIDE2): Elin skrev dagbok for å gi til datteren, Milla (11 måneder), når hun blir større. Men så kontaktet Kagge forlag henne, og dagboken ble istedenfor til boka «Gravid, jeg? Dagbok fra et svangerskap».

- Boka er ment til førstegangsgravide som har like mange spørsmål som det jeg hadde, sier Tvedt når Side2 møter henne onsdag formiddag i Oslo. Elin er nemlig en av mange som slet med fødselsangst under graviditeten, og dette var en av temaene som gjorde at hun ville gi ut bok. For å hjelpe andre med det samme problemet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

«Hva om jeg får full panikk under fødselen, begynner å hyperventilere og besvimer? Hva om jeg ikke får puste. Hva om jeg heller vil DØ og det er et vindu på fødestua jeg kan kaste meg ut av?» Dette er noen av Elins tanker fra boka når hun er i uke 18 av svangerskapet. Altså ikke halvveis enda.

Intense følelser
- Jeg har hatt angsten hele livet og var nok redd for ikke å ha kontroll, sier hun. Helt opp til den siste uka før fødselen gnaget angsten Elin, samtidig som hun også syns det var helt fantastisk å være gravid. Kanskje ikke så rart heller - hun er en av de heldige som kun la på seg ni kilo gjennom hele graviditeten, hvorpå åtte av kiloene var borte dagen etter fødselen.

Hun ser rett og slett strålende ut nå også, og bildet av en sliten og søvnløs småbarnsforelder er langt borte.

- Heldigvis klarte jeg å nyte graviditeten selv om jeg hadde angst for å føde. Jeg opplevde utrolig intense følelser, som sterke ytterpunkter. På den ene siden hadde jeg denne angsten som jeg slet med, på den andre siden var jeg så fantastisk glad over å skulle bli mor at jeg ikke hadde ord.

Eller, det er ikke helt riktig. Elin hadde mange ord om graviditeten, innrømmer hun. Det gikk til og med så langt som at venner og familie på et tidspunkt syns det ble i overkant mye graviditet og babysnakk.

- Jeg var nok en veldig intens gravid og plapret mye om babyen i magen, plager og ellers alt man tenker på som gravid til folk rundt meg. Og det verste var at jeg hadde lovet meg selv at jeg i hvert fall ikke skulle bli sånn, ler hun.

Planlagt fødsel
Selv om Elin snakket med mange om sine mange gravide-problemer og fantastiske opplevelser, var det bare legene og samboeren hennes Torgeir Steinstø som visste hvor omfattende fødselsangsten var.

- Jeg orket ikke at det skulle være et tema hver gang, derfor holdt jeg det for meg selv. Heldigvis møtte jeg stor forståelse på Haugesund Sjukehus! hvor de har et spesialteam som jobber med nettopp dette og jeg fikk profesjonell og fin oppfølging.

Elin hadde en planlagt fødsel hvor fødselen ble satt i gang. Helt opp til det siste var hun usikker på om hun skulle ta keisersnitt eller føde på vanlig måte.

- Den siste uka slapp litt av angsten taket, og jeg bestemte meg altså for en planlagt vanlig fødsel. Jeg husker at jeg sa til meg selv; Nå kan det bare skje!

For Elin har angsten lagt seg etter at hun gjennomførte en fødsel som ga henne en fin opplevelse.

- Jeg fikk ikke panikk og hadde en flott opplevelse. Neste gang kommer det til å gå fint!

- På vei ut av bobla
I mellomtiden nyter Elin permisjonen og føler fortsatt at hun er inne i permisjonsbobla, hvor hun «liksom bare er til». Glemt er både hemoroider, vond rygg og ekstra kilo.

- Jeg er på vei ut av bobla, men det er ganske deilig å være inne i den også.

- Folk spør meg om den har solgt mye, men jeg har ikke peiling. Jeg har glemt å spørre, ler hun.

Mammatilværelsen blir ikke kjedelig, syns Elin, selv om hun alltid har vært vant til å jobbe hardt.

- Det er nydelig å ha fri, jeg nyter det, og jeg har blitt mer laidback enn før. Jobb har på en måte alltid vært altoppslukende for meg. Den første tiden med Milla var selvsagt slitsom, og det blir jo ikke like mye søvn som før, men vi har vært heldige, altså. Hun er et rolig barn, og i og med at Torgeir jobber skift, så deler vi på mange av arbeidsoppgavene hjemme.

Mange førstegangsgravide klarer ikke å se forbi fødselen og får seg et realt sjokk etter at babyen kommer ut, viser undersøkelser. Livet som nybakt mamma kan være ganske tøft med amming, våkenetter og bli kjent-perioden med babyen.

- Det var helt klart slitsomt i starten. Vi kjente jo ikke hverandre. Jeg måtte finne min rolle, og Torgeir måtte finne sin rolle. Haha, jeg trodde jo vi bare skulle ligge på stranden å kose oss, jeg. Det var ikke så realistisk, viste det seg, ler en uhøytidelig Elin av seg selv.

Et bedre menneske
Hun mener at hun er blitt et bedre menneske av å bli mor.

- Det har vært fint å få noen andre å fokusere på.

Også forholdet til samboeren har blitt enda bedre enn før, nå når de er en liten familie.

- Vi har helt klart kommet nærmere hverandre. Det er viktig å få tid sammen selv om man har en ulik agenda, tror jeg.

Nå er det bare for Elin å nyte den siste delen av permisjonen før hele familien flytter fra Ølen til Oslo i august, og hun begynner på jobb igjen. Til høsten vil du kunne se henne på skjermen igjen, selv om det fortsatt er hemmelig i hvilken sammenheng.

- Å få barn er jo et stort ansvar. Vi vil prøve å gi Milla trygghet og kjærlighet, samtidig som det er viktig å bygge oppunder hennes selvstendighet og la henne prøve seg på egen hånd, mener Elin om tiden fremover.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag