*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er en ny person

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Drapsmannen fra Nokas-ranet i Stavanger sier han har blitt et nytt menneske etter ni år i fengsel.

10.12.13 12:40

Trondheim (NTB): Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (47) ber om prøveløslatelse. - Jeg er en ny person nå, sa han da saken kom opp i Sør-Trøndelag tingrett.

Kjell Alrich Schumann ble kalt «Skyggen» i det kriminelle miljøet i Oslo da han var med å planlegge og utføre Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004. På Domkirkeplassen foran Nokas-bygget var Schumann en av de bevæpnede vaktene som holdt politiet unna, og det var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Schumann begjærer seg prøveløslatt siden minstetiden på straffen hans nå har gått ut. Han er dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år for sin deltakelse i Nokas-ranet.

Frykter gjentakelse
Påtalemyndigheten mener gjentakelsesfaren er for stor og motsetter seg prøveløslatelse. Saken må dermed avgjøres av retten.

Schumann framsto som angrende synder da han forklarte seg for retten.

- Jeg har vært med på grusomme handlinger, som jeg ikke har noen sympati for. Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort. Men dette er et tilbakelagt stadium. Jeg har et annet ståsted nå, gjentok han flere ganger.

Under tiden i fengsel har han flere ganger møtt sønnen til Klungland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ned Alley

- Modningsprosess
Schumann hevdet i Sør-Trøndelag tingrett at han har vært gjennom en prosess, som gjør at han er en ny person. Han har dessuten tatt utdanning som tømrer i fengselet, og har tilbud om jobb i nærområdet i Hedmark, der han kommer fra. Han har også bolig i familiens gårdsbruk.

- Når ble du en ny person, spurte aktor, statsadvokat Tormod Haugnes ved Rogaland statsadvokatembeter.

Schumann viste til at han hadde vært gjennom en modningsprosess, men måtte svare benektende på aktors spørsmål om han i ettertid har gitt forklaringer om andre involverte i Nokas-ranet, eller opplysninger om hvor det er blitt av de 51 millionene som fortsatt er savnet etter ranet.

- Jeg har ikke hatt noen befatning med disse pengene, og vet ikke hvor de er blitt av, sa Schumann.

- Fare for gjentakelse
Påtalemyndigheten mener at det fortsatt er fare for at Schumann skal begå nye alvorlige straffbare handlinger dersom han løslates. I sin innledning i retten viste statsadvokat Haugnes til at også kriminalomsorgen i Sør-Trøndelag har frarådet prøveløslatelse.

En psykolog har foretatt en risikovurdering av Schumann, som legges fram i retten senere tirsdag.

Schumann hadde flere alvorlige dommer før Nokas-dommen, blant annet for grovt ran.

Klikk på bildet for å forstørre.

Farlig for samfunnet?
Advokat Fredrik Schøne Brodwall, som representerer Schumann, viste til hva som var rettens utfordring: Å ta stilling til risikoen for at Schumann i framtiden kan begå alvorlig kriminalitet som kan true enkeltpersoner eller samfunnets sikkerhet. Han viste til at det var dissens i Høyesterett i spørsmålet om Schumann skulle få forvaringsdom.

- Han har sonet minstetiden og mener det ikke er noen gjentakelsesfare. Dermed er heller ikke vilkårene for forvaring lenger til stede, sier Brodwall.

Det var Schumann som under Nokas-ranet drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Da saken ble behandlet i Stavanger tingrett, nektet Schumann for å ha vært med på ranet. Først da det ble hans tur til å forklare seg i lagmannsretten, tilsto han. Det skjedde etter at en av de andre ranerne hadde pekt ham ut som Klunglands drapsmann.

Det er satt av to dager til rettssaken, som administreres av tingrettsdommer Bjørn Berg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.