- Jeg er en tenåring

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Sarah Ferguson prøver å være et godt forbilde for døtrene.

20.05.09 17:24

(SIDE2): Hertuginne av York Sarah Ferguson (49) er en aktiv og hengivende mor til døtrene Beatrice (19) og Eugenie (20) som hun har med sin eksmann prins Andrew. Hun har klare tanker om hvordan hun ønsker å påvirke jentene.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her

- Man er en rollemodell ved det livet man lever og ved å være seg selv. Men noen ganger er det selvsagt vanskelig, forteller hun åpenhjertig til Side2. Jentene har begynte å studere, men i mamma Sarahs øyne er de fortsatt barn.

- De vil alltid være barn for meg. Vi har et fantastisk liv sammen som er veldig spesielt, smiler hun.

Respekterer prinsen
Sarah skilte seg fra prins Andrew i 1996, men de har fortsatt å leve som en slags familie og oppdratt barna sammen. Hun kan fortsatt ikke forstå alle de menneskene, spesielt i England som forventet at de automatisk skulle ha et dårlig forhold etter skilsmissen.

- Prins Andrew og jeg har respekt for hverandre og har opprettholdt vennskapet. Vi samarbeider og løser de eventuelle konfliktene som oppstår, påpeker hun og har en klar oppfordring til andre par i samme situasjon.

- Ikke bry deg om hva folk sier. Det er ditt liv og lev det slik du ønsker.

Optimistisk og nysgjerrig
49-åringen avviser at det har vært vanskelig å oppdra to tenåringsdøtre mens media og offentligheten har fulgt med.

- Jeg er en tenåring selv. Men jeg har lært av mine feilgrep og prøver å være åpen og ærlig overfor dem. Jeg ser optimistisk på livet og er fortsatt full av nysgjerrighet. Samtidig prøver jeg hele tiden å forbedre meg og å vokse, innrømmer hun og sier samtidig at hun er lykkelig med hvor hun selv er i livet.

- Hvis jeg ser at jentene er lei seg, spør jeg de hva det er jeg har sagt eller gjort som har opprørt de, forteller Sarah som har en sterk tro på at en åpen dialog er nøkkelen.

Innlevelse, kommunikasjon og samarbeid er Sarahs suksessoppskrift som mor.

- Selv om jeg snart er femti år så kan jeg relatere til deres frykt og indre demoner. Det er fryktelig hvordan et dårlig selvbilde og dårlig selvtillit kan skygge for unges håp og drømmer. Derfor er det viktig for meg å være ærlig, men samtidig aldri la de tro at de er ubrukelige.

Menneskerettigheter
Hertuginnen av York har engasjert seg sterkt i veldedighet de senere år. Denne uken er hun høy beskytter for Oslo Freedom Forum som er en konferanse om menneskerettigheter etter mønster fra det økonomiske forumet i Davos.

Konferansen samler nobelprisvinnere, tidligere statsleder og kjente tidligere samvittighetsfanger. Fellesnevneren for disse er at de har kjempet med ikke-voldelige metoder. I tillegg samler konferansen kjente norske og internasjonale deltakere fra politikk, næringsliv og kultur. Elie Wiesel, Václav Havel og Elena Bonner er bare noen av de profilerte foredragsholderne.

Smil!
Ferguson prøver å inspirere sine egne døtrene til å bli engasjert i humanitære spørsmål og tar de derfor av og til med på noen av sine mange reiser rundt i verden. Hertuginnen brenner også for at vanlige folk skal ta opp kampen for verdens barn.

- Alle kan bidra. For det første kan man gå på nettet og fjernadoptere et barn fra for eksempel Tanzania eller Uganda. Dernest kan man rydde hjemme og finne ting man ikke trenger og pakke det i skoesker. Send det til en nødhjelpsorganisasjoner man stoler på. Og sist, men ikke minst. Smil til et medmenneske!, oppfordrer hun.

- Man spør alltid hverandre hvordan man har det, men ingen forventer et ærlig svar. Hvis man ikke har det bra så må man begynne å tørre å si det, mener hun.

Engasjert
Sarah Ferguson har vært programleder for sitt eget talkshow, jobbet som filmprodusent og skrevet en selvbiografi, My story (1996), samt gitt ut tolv barnebøker deriblant serien om «Budgie». Men det er hennes arbeid med veldedighetsorganisasjoner som fører henne til Oslo.

Ferguson har jobbet med menneskerettigheter, og da spesielt barns rettigheter i mer enn tjue år. Hun grunnla i 1993 organisasjonen Barn i krise. De jobber med å gi hjelp og utdannelse til verdens glemte barn. Ferguson reiste nylig rundt i "Barn i Krise" prosjekter i Liberia, Sierra Leone, Chile, Russland, Polen og Albania. Samtidig er hun også høy beskytter for en rekke veldedige organisasjoner.

- Jeg har en sterk tro på at jeg kan være en stemme for de stemmeløse, forklarer hun og påpeker at hjertet hennes brenner for mye.

- Jeg har et stort hjerte punktum. Men jeg brenner spesielt for barn i nød og deres rettigheter. Det vil alltid være det samme. Min bestemor sa alltid til meg: - Hvis du er tvil, gi alltid til andre. Det å gi tilbake gir en ekstra stor glede.

Følger hjertet
Sarah har latt seg inspirere av sin bestemors humanitære engasjement.

- Min bestemor var en sterk kvinne som jeg ser opp til, sier hun men innrømmer at hennes store forbilde er Frans av Assisis.

- «Ikke så meget å bli elsket som å elske! For det er gjennom at man gir at man får. Det er ved å glemme seg selv at man finner seg selv», siterer hun fra Frans av Assisis bønn.

Det er mange som henvender seg til Ferguson og ber henne støtte dere sak. Men til tross for stor pågang synes hun ikke det er vanskelig å velge ut hvilke kampsaker hun skal kjempe for.

- Jeg følger instinktet og hjertet mitt. Jeg kjenner det umiddelbart om dette er noe som er rett for meg.

Oslo Freedom Forum sa hun ja til av en enkelt grunn.

- De spurte meg, sier hun og ler.

Elsker Norge og Aleksander
Oslo Freedom Forum startet på mandag, men Sarah ankom Norge før helgen for å feire 17. mai sammen med sin gode venn, Findus-kongen Geir Frantzen (41), i hagen til hans hus på Frogner i Oslo. Sarah vil ikke snakke om forholdet til Geir, men hun prater gjerne om hva hun har opplevd de siste dagene.

- Det er fantastisk å være her. Jeg elsker feiringen deres av nasjonaldagen og det er så flott å se alle i bunader. Også så jeg dere vinne MGP. Det var stort, skryter Sarah og innrømmer at hun synes Alexander Rybak var mye bedre enn Storbritannias bidrag.

- Jeg elsker Norge og Oslo. Også elsket jeg deres avdøde Kong Olav, sier Sarah som besøkte Norge for første gang på midten av 90-tallet.

- Nordmenn er et fantastisk folk og de har alltid tatt så godt imot meg. Hjemme i England så forventer de at jeg skal oppføre meg på en spesiell måte. Mens her aksepterer dere meg akkurat for den jeg er, nemlig Sarah.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag