*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er enig i at det høres litt drøyt ut

Foto: Tore Bruland (Rogalands Avis)

- Men jeg satt det opp for å skremme.

30.05.13 09:24

(Rogalands Avis): I enden av Dalsetveien opp mot markene ovenfor motorveien får hundeeiere beskjed om at løshunder som kommer på eiendommen til Jan Bartosiewicz vil bli skutt.

Jan Bartosiewicz bekrefter at det han som har satt opp skiltet nedenfor eiendommen i Dalsetveien som har Sørmarka i Stavanger som nærmeste nabo.

På skiltet står følgende: «Løshunder på privat område vil automatisk bli skutt.»

– Jeg er enig i at det høres litt drøyt ut, men jeg satte det opp for å skremme, sier Bartosiewicz til RA og understreker at han aldri ville ha gjennomført trusselen.

Ask drept av løshund

Bartosiewicz har høner og kalkuner på eiendommen sin og for tre måneder siden kom også påfuglene Ask og Embla til det inngjerdede området på eiendommen.

– Begge ble kjøpt nede på Sørlandet, Ask var seks år gammel, mens Embla er tre. Begge to var kjønnsmodne så planen var at paret skulle få unger, sier Bartosiewicz til Rogalands Avis.

Slik ble det ikke.

– For halvannen uke siden hadde jeg jobbet ute og gikk inn mellom klokken 18.00 og 19.00 om kvelden. Kona var i Polen og da naboen ringte sto jeg i dusjen. Han bor omkring 200 meter unna, og sa at jeg måtte komme med en gang og at Ask var tatt av en løshund, sier Bartosiewicz. Han løp ned til naboen og der fant han Ask med alle de store fjørene av.

– Naboen hørte et dunk i veggen og fikk jaget hunden vekk. Da jeg kom ned tok jeg ham opp og så at var veldig hardt skadd.

– Ble så sint

Bartosiewicz vasket og renset sårene på fuglen og lot ham ligge for å se om han ble bedre.

– Jeg skjønte at han ikke ville klare det, og tok ham med til dyrlegen som avlivet ham neste dag.

– Men hvorfor satte du opp skiltet?

– Jeg ble så sint, og tenkte at ser jeg en hund på eiendommen min, så tar jeg geværet og skyter den. Problemet er at jeg ikke har noe gevær, og jeg kunne aldri ha fått meg til å drepe et dyr, sier Bartosiewicz.

Også tidligere har han vært utsatt for løshunder. I april fikk han drept en hane og tidligere tok en løshund to av hønene hans.

Bartosiewicz sier at Embla ble svært fortvilet over å miste Ask.

– Hun hadde det ikke bra. Derfor tok jeg opp gamle kontakter og fikk tak i en ny make til henne. Han har fått navnet Ask 2 og det ser ut som om de er i ferd med å få veldig god kommunikasjon, sier Bartosiewicz

Minner om båndtvang

Aina Hovde Lunde, naturforvalter i Park og vei i Stavanger kommune, minner om at det er båndtvang i perioden fra 1. april til 20. august.

– Dette handler om vilt som yngler og husdyr på beite. Brudd på båndtvangen skal anmeldes til politiet, sier hun til Rogalands Avis.

I den tiden det er lov å ha hunden løs skal hundeeieren ha kontroll på hunden.

– Når det gjelder frislippområdet nede ved motorveien, er det lov å ha hunden løs hele året, men også der skal hundeeierne ha kontroll på hunden, sier Lunde.

Jørn Baaserud, avdelingsleder for enhet for felles forvaltning i Rogaland politidistrikt, sier at hundeloven gir åpning for å skyte hunder på stedet.

I denne heter det at: «Enhver kan på stedet avlive en hund som påtreffes i umiddelbar forbindelse med at den har påført en person vesentlig skade, dersom hunden fortsatt utgjør en klar fare. Det samme gjelder hvis hunden har voldt vesentlig skade på tamrein, husdyr, hunder eller hjortevilt, dersom ikke det skadde dyret urettmessig var kommet inn på eiendom som hundeholderen disponerer.

– At en hund er løs på privat eiendom er ikke nok til å kunne avlive den, sier Baaserud.

Denne saken er levert av Rogalands Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.