*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er et kattemenneske

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Uttålmodig Trine Skei Grande (V) i pelsdyrdebatten.

18.11.10 21:25

Torsdag ettermiddag ble det pelsdyrdebatt i Stortinget, med interpellasjon fra Venstre etter den siste tids avsløringer om skadde og døde dyr på pelsdyrfarmene.

- De siste tre årene har vi, stort sett en gang i året, hatt avsløringer om pelsdyrhold.

Slik startet Venstre-leder Trine Skei Grande sitt innlegg fra Stortingets talerstol. Deretter trakk hun inn sitt eget dyrehold.

- Jeg er et kattemenneske og bor sammen med to katter. Katter har blitt holdt av mennesker i 8-10.000 år, så lenge har mennesker og katter levd sammen. Men det er soleklart at de to dyrene jeg bor sammen med, er to små rovdyr som har behov for jakt og spenning i livet, for å tilfredsstille seg selv som rovdyr, sa Grande.

- Vant til enorme områder
Skei Grande viste at vi i dag har oppdrett av pelsdyr i veldig små bur.

- Mink bor to i samme bur på to kvadratmeter, mens reven bor alene på en halv kvadrat. Dette er dyr vi i veldig kort tid har hatt som husdyr, påpekte hun.

Hun sa videre at pelsdyrene lever av å leke, og har behov for å være det de er, nemlig rovdyr.

- Mink for eksempel, er et dyr som er tilpasset et liv i vann. Forsøk viser at selv når mink har sultet, så velger de vann framfor mat. Rødreven har alltid levd i hi og i grupper, og alle oss som går mye i fjellet, vet at fjellrev er vant til å ha enorme territorium og er vant til å grave masse ganger, sa Skei Grande.

Les også: Halvorsen vil legge ned pelsdyrnæringen

- Noe annet en ku og gris
Venstre-lederen mente det er store forskjeller på pelsdyrhold og vanlig dyrehold på en gård, som man har hatt i alle år.

- Dette er noe annet enn ku, sau og gris, og nå bør vi sette en strek, sa Skei Grande i Stortinget.

- For dette er ikke som å holde ku. Når alle farmene som har hatt tilsyn har hatt skadde dyr, er ikke det fordi farmerne er ondskapsfulle mennesker, men det er fordi det er ville dyr som holdes under sånn forhold, sa hun.

Skei Grande sa at partiet ikke nødvendigvis ønsker et forbud, men en gradvis omstilling av næringen.

- Venstre er ikke sikker på at vi skal innføre et forbud, men sette oss ned og ta utgangspunkt i behovene dyrene har, sa hun.

Brekk: - Kan ikke ha det slik
Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) svarte på interpellasjonen fra Skei Grande.

- De siste ukene har vi nok en gang sett bilder i media av uakseptabel håndtering av skadde og syke pelsdyr fra flere norske gårder. Disse bildene av lidende dyr gir inntrykk. Slik kan vi ikke ha det i norsk pelsdyroppdrett. Jeg har derfor gitt et klart signal til næringen om at nå må det ryddes opp, og det må skje raskt, sa Brekk.

Brekk sa at han senest denne uka sendte et brev til Norges Pelsdyralslag, der han blant annet uttrykte sin utålmodighet.

- De som ikke tar vare på dyrene på en skikkelig måte, må ut av næringen, sa Brekk.

Han sa at Mattilsynet i større grad nå skal gjennomføre uanmeldte inspeksjoner på pelsdyrgårdene, og at han har bedt dem også om å ta i bruk andre virkemidler.

Dessuten, Brekk påpekte at skader og sykdom er forenlig med dyrehold.

- Siden skader og sykdom ikke kan unngås, må vi også i framtiden være forberedt på at det vil komme bilder av skadde og syke dyr, sa han.

- Statsråden er utrolig tålmodig
Skei Grande reagerte på uttalelsen fra Brekk, om at det er vanlig med noe skader og sykdom i norsk husdyrhold.

- Selv om jeg representerer Oslo Venstre, har jeg vært i mange fjøs, og det er ikke en virkelighet jeg møter, sa hun.

Hun mente også at ministeren burde ta mer grep overfor næringen.

- Statsråden har en utrolig tålmodighet, sa lederen. Skei Grande.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Er det ikke da mer ærlig å innrømme overfor næringen å si at vi ikke kommer i mål, og heller gi dem frister til å omstille seg. Hva er det som skal til, hvilke avsløringer skal til for at statsråden i det hele tatt endrer standpunkt? spurte hun til slutt.

- Kan ikke leve av å klappe
Senterpartiets Lars Pollestad påpekte også at det i alt dyrehold vil være syke og skadde dyr.

- Det er det ikke å komme unna, sa Pollestad i debatten.

- Jeg mener det nå er viktig at vi ikke handler i affekt. De bildene vi har sett handler om at reglene ikke er blitt fulgt, sa stortingspolitikeren.

Pollestad stilte spørsmål ved mediene oppslag om dyrevernernes avsløringer, og viste blant annet til avsløringen om at selv på lederen til pelsdyralslaget, så fant de skadde dyr.

- Jeg har selv vært på gården til lederen av Norges Pelsdyralslag. Der fant fant de 13 skadde dyr. Men det var 13.000 som var friske, og det kommer det ikke bilder av, sa han.

Han sa også at det var grunn til å rette sterk kritikk av hvordan Mattilsynet har håndtert denne saken, før han la til litt om Skei Grandes kattehold:

- Jeg får med meg at hun trekker fram sitt gode forhold til kattene sine, men folk på bygdene må leve av en inntekt, de kan ikke leve av å klappe kattene sine, sa han.

Annonsebilag