RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er for feit til å bli henrettet

Foto: Police
Sist oppdatert:
Roland Post veier 217 kilo og hevder han er for tykk til å bli henrettet.

Dødsdømte Roland Post forsøker å utsette henrettelsen ved å spille på sin overvektige kropp.

Han veier 217 kilogram og hevder overvekten kan føre til at henrettelsen blir vond og smertefull.

53-åringen er dømt for å ha skutt og drept en hotellresepsjonist i Ohio for 30 år siden.

Han mener at vekten, vanskelig tilgang på blodårer, arrvev og andre medisinske problemer kan føre til komplikasjoner ved en eventuell henrettelse.

- En betydelig risiko
Han hevder også at henrettelsesbåren - sengen som den dødsdømte ligger på under henrettelsen - ikke vil tåle hans 217 kilogram.

- Gitt hans unike fysiske og medisinske tilstand, så er det en betydelig risiko for at ethvert forsøk på å henrette ham vil medføre alvorlige psykiske og psykologiske lidelser for ham, i tillegg til at en henrettelse vil innebære en smertefull og langsom død, opplyser advokater på vegne av Post i rettsdokumenter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Post skal etter planen henrettes 16. januar for drapet på Helen Vantz i 1983. Dødsdømte i delstaten Ohio henrettes ved én giftdose som injiseres i blodårene.

Ifølge advokatene til Post, har sykepleiere slitt voldsomt med å injisere nåler i Posts armer. Post har ifølge advokatene forsøkt å gå ned i vekt, men sliter med kne- og ryggproblemer, noe som gjør det vanskelig for ham å mosjonere.

Flere tykke dødsdømte
Dette er ikke første gangen at vekten til en dødsdømt fange har blitt tema i USA. I 2008 avviste domstolen en anmodning fra dobbeltdrapsmann Richard Cooey som hevdet han var for overvektig til å henrettes ved giftinjeksjon.

Advokatene til Cooey argumenterte med at fengselsmaten og liten tilgang på mosjon i fengsel, bidro til vektproblemet som ville gjøre det vanskelig for «bøddelen» å finne blodårer til giftinjeksjonen.

Cooey, som er 1,73 meter høy og veier 121 kilogram, ble henrettet 14. oktober 2008.

Brukte to timer
I 2007 brukte bødlene to timer på å injisere giftnålen i blodårene til dødsdømte Christopher Newton, som veide 120 kilogram.

I 1994 fikk dødsdømte Mitchell Rupe medhold av en føderal dommer i delstaten Washington at det ville være uforsvarlig å henge ham dersom han veide over 181 kilogram. Årsaken er at det var risiko for at hodet ville rive løs fra kroppen som følge av den tunge vekten.

Rupe mente derfor at henrettelse ved henging ville være en ubarmhjertig og uvanlig straff. Etter en tredje rettssak fikk han omgjort dødsdommen til livstid i fengsel. Han døde i fengsel i 2006.

Positiv trend
Til tross for at USA fortsatt er et av de landene som henretter flest folk, så har det vært en positiv trend å spore de senere år.

Flere amerikanske delstater har den siste tiden enten sluttet å praktiserer dødsstraff eller avskaffet dødsstraff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere