- Jeg er helt knust

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Det var en alvorspreget Maria Amelie som meldte seg for politiet fredag formiddag.

21.01.11 21:25

POLITIETS UTLENDINGSENHET (Nettavisen): Like etter klokken 09.30 fredag formiddag kom Madina Salamova - også kjent som Maria Amelie - til Politets utlendingsenhets lokaler i Christian Kroghs gate i Oslo.

Et stort pressekorps sto klare da hun ankom i en taxi sammen med kjæresten Eivind Trædal for å melde seg for politiet, noe hun må gjøre daglig etter at hun ble løslatt fra Trandum transittmottak.

Mens 25-åringen tidligere har uttalt seg villig til pressen, var hun i tydelig alvorspreget og taus da hun ankom politiet.

Hun og kjæresten hastet inn, med om lag 20 journalister og fotografer på slep.

Etter fem minutter kom hun ut igjen, men da fra en annen utgang noen titalls meter lenger bort i gaten, for å unngå det store pressekorpset. Enkelte journalister løp til taxien som sto og ventet, og som kjørte raskt fra stedet.

Med seg hadde Amelie sin røde trillekoffert, som hun er bedt om å ha med i tilfelle hun skal pågripes og uttransporteres.

- Jeg er helt knust
Før hun kom til Politets utlendingsenhets lokaler, uttalte hun derimot følgende til Dagbladet.no.

- Jeg er helt knust.

- Hun er i et ti meter dypt hull og regjeringen har laget en fem meter høy stige. Hun har ingenting i Russland og er i stor farer, er papirløs, sier kjæresten, Eivind Trædal, til Dagbladet.no.

Jens endrer reglene
Fredag morgen kom også nyheten om at regjeringen endrer regelverket slik at brudd på utlendingsloven fra asylsøkere ikke skal være til hinder for arbeidsinnvandring.

- Regjeringen vil sikre at brudd på utlendingsloven etter en forutgående asylsak ikke må være til hinder for adgangen til å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, og vil legge frem nødvendige regelendringer for å oppnå dette, opplyser departementet.

Dette betyr at Salamova kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet, men søknaden må hun sende etter å ha blitt utsendt til Russland, presisiserer Justisdepartementet.

- Regjeringen har hele tiden vært klar på at om det i denne konkrete saken eller andre saker avdekkes at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig i forhold til arbeidsinnvandring, er det helt naturlig å se på nødvendige endringer i regelverket for å unngå dette. Dette betyr at Maria Amelie kan få sin søknad om arbeidstillatelse behandlet, men hun må søke fra Russland, står det i en pressemelding fra departementet.

Det vektlegges samtidig at asylpolitikken står fast:

- Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Den politikken ligger fast, står det videre.

Advokaten: - Tåkelegging av Jens
Salamovas advokat, Brynjar Risnes, er raser mot regelendringen fra regjeringen.

- Dette er veldig dårlige nyheter for henne, sier Risnes til Nettavisen.

- Hvis dette fremstilles som en løsning, er det tåkelegging av Jens. Dette blir verre for Amelie, sier advokaten.

Han påpeker at hans klient ikke er utvist fra Norge.

- Nå legger de opp til å gjøre det mye verre for henne, for så å kanskje gjøre det lettere, sier Risnes.

Risnes får ikke helt tak på hva regjeringen nå mener.

- Det er umulig å forstå hva de mener. Jeg skjønner ikke hva dette innebærer, sier Risnes, som mener Amelie allerede med dagens regelverk kan søke om arbeidsinnvandring fra Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag