*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er helt sikker på at de vil klare seg

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Tove S. Christiansen har ansvar for å følge med på barneranerne for å unngå at de ikke skal bli yrkeskriminelle.

09.01.14 11:17

OSLO TINGRETT: - Jeg er helt sikker på at disse guttene vil klare seg. Vi har klokkertro på disse guttene. Vi har allerede sett en god endring hos dem siden vi startet arbeidet med dem i juni. De fleste har selv valgt å ta viktige grep. De har skjerpet seg på skolen, og noen har flyttet fra miljøet, sier Christiansen.

I Oslo tingrett er 19 ungdommer tiltalt for til sammen 25 ran og tyverier fra barn og unge i Groruddalen våren og sommeren 2013.

Christensen mener at det disse ungdommene trenger er tro på framtiden, sunne fritidsinteresser og muligheten til å tjene penger på en ærlig måte.

- Det er bare å se på hva de forteller i retten om hva de brukte pengene til. De spiser. De sitter på kafé og prater og spiser akkurat som deg og meg, sier Christensen.

- Om fem år jobber og studerer de
I sommer var flere av dem i sommerjobb, og nå er mange av dem aktive med idrett ved siden av skolen.

- Hvor er de om fem år?

- Da er de dugelig ungdom som jobber og studerer. Det er jeg helt sikker på. Jeg tror at de om fem år tenker tilbake på dette og sier: «å så dumme vi var».

Christiansen er koordinator for SaLTo-prosjektet i bydel Stovner. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet.

Individuell oppfølging
I sommer fikk SaLTo i bydel Stovner i oppgave å få barneranerne vekk fra veien mot en kriminell løpebane. Åtte av de 19 ranerne får personlig oppfølging av teamet til Christiansen. De andre er enten for gamle (over 18 år) eller bor andre steder.

- Vi tok tak i én og én av disse ungdommene og sa at «nå står du ved et veiskille. Den ene veien vet du hvor fører. Den andre veien kan vi hjelpe deg med å gå». Vi startet først med å sjekke om de hadde noe å gjøre i sommer. De hadde åtte uker med fritid foran seg, og den fylte vi, sier Christensen og fortsetter.

- Vi jobber ikke med dem som en gruppe, men tar tak i dem som enkeltpersoner. Istedenfor å skreddersy tiltak for disse åtte, så splittet vi de de opp og integrerte dem i det som allerede eksisterte av «normale» tilbud. De ble med på det som alle de andre er med på, sier Christensen.

Fikk skryt på jobben
Et sommerferietilbud var sommerjobb i lokale bedrifter.

- Arbeidsgivere visste ikke at de hadde noen av disse guttene som sommervikarer. De møtte hver dag til riktig tid. Vi ble oppringt fra arbeidsgivere som skrøt av dem. For første gang tjente de penger, forteller Christensen og forteller at mange av ungdommene ikke får lommepenger hjemme.

Utover jobb og skole så aktiviserer bydel Stovner ungdommene gjennom de allerede eksisterende ungdomstilbudene som danse-, skate-, video- og musikkverksted.

- Du skulle sett noen av disse danse. Dommerpanelet hadde tatt av seg hatten, sier Christensen

Var på vei ut
- Det vi også avdekket i sommer var at disse ungdommene på ulike måter hadde glippet i systemet. For eksempel manglet flere av dem eksamener. Vi har brukt masse tid til å få dem inn i systemet som de var på vei til å falle ut av.

I dag er ungdommene altså i full gang med studier. Stovner bydel ønsker også å etablere tilbud for å utvikle unge ledere som kan jobbe frivillig i organisasjoner, og på den måten få nyttig erfaring og gode poenger til en fremtidig curriculum vitae.

Mange av ungdommene mangler de nettverkene som andre norske ungdommer kan benytte for å skaffe seg sine første arbeidserfaringer.

- Mange ungdommer her på Stovner har jo ingen arbeidserfaring som de kan føre opp på en CV. Da er det ikke så lett å få seg jobb, sier Christensen.

- Utfordringene våre kommer til resten av Norge
Stovner bydel har en stor andel med minoritetsgrupper, og mange av ungdommene på tiltalebenken er andre eller tredjegenerasjons innvandrere

Christensen sier at for mange familier på Stovner så blir det tradisjonelle tilbudet gjennom idrettslagene alt for dyrt. Kontingentene hindrer disse ungdommene fra å være med på tradisjonelle norske fritidsaktiviteter.

- Mange av familiene har trang økonomi og mange barn. På Stovner ser vi at de gamle norske modellene ikke fungerer i dagens samfunn, og vi tror at de utfordringene vi opplever, vil komme til resten av Norge i fremtiden, sier Christensen.

Foreldreveiledning
I tillegg er mange av foreldrene ukjente med norsk skole og organisasjonsliv og vet lite om hva som er forventet av engasjement fra foreldre.

- Mange foreldre forstår ikke hvordan man i Norge er forventet til å følge opp barna i skole, med lekser og i fritiden. Mange av dem har flere barn og praktiske problemer med å følge opp de enkelte barna. SaLTo-arbeidet har blant annet derfor innledet et samarbeid med foreldrene for å støtte dem i oppdragelsen av barna.

Problemet er at foreldreveiledning krever at kommunen betaler profesjonelle veiledere for å holde kurs på kveldstid. Dette er et ikke-lovpålagte kommunalt tilbud som ofte blir kuttet først når budsjettene er trange. Det samme gjelder ungdomstilbudene som SaLTo-prosjektet er avhengig av.

Empati-erfaring
Christensen sier at ungdommene også trenger erfaring med empati.

- Generelt ser vi at ungdom i dag trenger empatitrening og sosiale ferdigheter. Mange ungdommer sitter i dag mye på nett, og blir dermed ikke så flinke til å sette seg inn i andre menneskers situasjon.

Gjennom metoden ART (Agretion Replacement Training) får ungdommer trening gjennom rollespill. Tilbudet blir gitt til ungdom på ungdomsskolen, men Christensen ønsker å utvide dette også til videregående.

Oppfølging i 2014
Også i 2014 ønsker SaLTo å følge opp de unge guttene.

- Nå går vi over i fase to. Vi skal hjelpe ungdommene gjennom det de nå skal gjøre. De skal sone en straff, fortsette på skole, ta eksamener og fortsette med fritidsaktiviteter. Vi ønsker at denne fasen skal vare gjennom hele 2014. Vi vil ikke slippe dem før vi ser at det går bra, sier Christensen.

PS: SaLTo følger også opp ofrene i denne saken, men denne artikkelen har fokusert på oppfølgingen av gjerningspersonene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.