- Jeg er ingen tyv

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

Caldararu Romus ønsker å tjene nok penger til å få sønnen operert for nyrestein i Romania.

30.06.11 19:18

Livet på gata i Oslo er hardt for Caldararu Romus. Han er en del av den stadig økende rombefolkningen i Norges hovedstad.

Hans sønn på 22 år hjemme i Romania har nyrestein, men familien har ikke penger til operasjonen. Dette var en av grunnene til at måtte dra til Norge for å tigge penger på gata.

- Jeg har selv gjennomgått en slik operasjon, sier Romus og viser oss arret på magen.

Som Nettavisen tidligere har skrevet hadde Frelsesarmeen et tilbud om korttids nødhjelpstiltak i vinter og vår. Rapporten de skrev om denne ordningen avdekket et behov for å videreføre denne hjelpen.

Les også: De betaler 50 % rente.

Klokken 00.45 natt til tirsdag forrige uke møter Nettavisen Romus i Vaterlandsparken i Oslo. I natt som mange andre netter sliter han med å finne et sted å sove, siden politiet jager dem vekk når de legger seg ned på ulike steder i byen.

Tre måneder
Nå har han vært i Norge og Oslo i tre måneder. De første månedene var kalde. Dermed tyr flere til kriminelle handlinger eller tyveri for å overleve på gata. Politiet har tidligere bekreftet ovenfor Nettavisen at de daglig får inn vinningskriminelle fra romfolket.

- Jeg har aldri stjålet og det kommer jeg heller aldri til å gjøre. Jeg er ingen tyv, understreker Romus.

Gjennom en lang rekke saker har Nettavisen skrevet om situasjonen til romfolket i Oslo. Kommunen må daglig rydde opp etter dem.

Les også: Han plukker avføringen til tiggerne
Les også: Kommunens skrekkbilder

Fem barn
Romus har fem barn hjemme han må forsørge. Dermed haiket han seg gjennom Europa, og endte opp i Norge for å søke lykken. Han vet ikke hvor mange land han har vært innom.

NYRESTEIN:Dette arret stammer fra en nyresteinsoperasjon. Sønnen til Romus trenger også en slik, men familien har ikke penger. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

De eneste landene i Europa han kjenner til er Norge og Romania. I tillegg er Romus analfabet, i likhet med flere andre i romfolket.

Han virker flau når han sier han vasker seg i Akerselva. Dobesøket gjør han unna på Oslo S eller de nærliggende restaurantene. Romus har ikke et sted å sove, noe han anser som det største problemet. I tillegg savner han sine barn veldig mye.

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger

- Nordmenn er gode mennesker
I likhet med de andre i romfolket Nettavisen møtte natt til tirsdag takker han gjerne ja til en jobb som å plukke søppel langs gatene eller andre mindre strøjobber kommunen måtte ha behov for.

- Jeg er egentlig for sjenert til å tigge, men må gjøre det likevel for å sende penger hjem til min kone og fem barn. Jeg er takknemlig for alle de kronene nordmenn putter i koppen min. Nordmenn er gode mennesker, sier Romus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.