*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er litt oppgitt for tiden

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Siri Kalvig hyller årets Sofiepris-vinner.

07.04.10 21:43

(SIDE2): Årets Sofiepris vinner er den velrenommerte amerikanske klimaforskeren James E. Hansen (69). Værgründer og miljøforkjemper, Siri Kalvig (39), mener Hansen er en verdig vinner av årets Sofiepris, og roser forskeren og miljøaktivisten for hans engasjement og modighet.

- Det var kjekt at han fikk prisen. Han har viet livet sitt til å fortelle om klimakrisen, og selv om han er forsker har han gått inn som aktivist. Det er får forskere som tørr gå å den veien, men Hansen har vært modig, sier Kalvig på telefon til Side2.

- Skjer så lite
Kalvig savner mer engasjent rundt klimakrisen, og synes derfor det var ekstra stas at Hansen fikk prisen.

- Jeg har vært litt oppgitt for tiden faktisk. Jeg trodde det ville bli mye større mobilitet rundt klima. Men det skjer jo altfor lite, sier Kalvig fortvilt.

- Han har fått mye kritikk
Ifølge Sofiepris-juryen har Hansen i over 30 år spilt en nøkkelrolle for utviklingen av vår forståelse av menneskeskapte klimaendringer.

Han har utgitt vitenskapelige artikler i tunge, internasjonal skrifter og har på grunn av sin egen samvittighet, og sin rolle som bestefar, kombinert forskning på høyt nivå med politisk aktivisme basert på et sterkt personlig engasjement. I 2009 utga han boken «Storm of my Grandchildren».

- Hansen var jo en av de første som fortalte verden om en mulig klimakrise. Vi trenger folk med tyngde til å fortelle verden om krisen, og selv om han har fått mye kritikk har han brukt sin forskerstemme, forteller Kalvig.

- Vi fornekter klimaproblemene
Hun mener det finnes en fornektelse av klimaproblemene, og at den lille tvilen det alltid er i vitenskapelige sammenheng blir omfavnet og brukes som unnskyldning til å ikke handle.

- Dette skjer fordi det er krevende å omstille samfunnet. Det er sterke CO2 kapitalkrefter inn i bildet, som tjener på at vi ikke legger om energipolitikken vår. Det har faktisk nylig blitt utgitt en bok, «Climate Coverup», som tar for seg problemstillinger rundt bevisst lobbyisme og det det sås tvil om at vi har et klimaproblem, sier Kalvig.

Det er jo mye store ord her som kanskje virker fremmed for noen. Hva kan vi vanlige folk gjøre for å bidra til miljøet?

- Det beste er å stemme fram politikere som tar klima seriøst, men det er jo også mange småting man kan gjøre selvfølgelig. Nå kjører jeg blant annet i min Elbil, ler Kalvig.

Trettende gang
Sofieprisen er en internasjonal pris som deles ut hvert år til en organisasjon eller person som arbeider for miljø, og alternativ utvikling. Sofie-stiftelsen ble grunnlagt i 1997 av den norske forfatteren Jostein guarder og hans kone Siri Dannvig.

Dette er trettende gang Sofieprisen deles ut, og vinneren får nærmere 600.000 kroner. Årets panel har bestått av blant andre Styreleder Nina E. Drange, Jostein Gaarder og Kåre Willoch.

I fjor vant den politiske miljøaktivisten Marina Silva fra Brasil. Hun er kjent for sin suksess i å redusere avskoging av Amazonas.

Annonsebilag