*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er redd for fanatikerne

Foto: Cebu Daily News

Sven-Erik Berger (49) sier han og forloveden kan bli løslatt i dag eller i morgen, men de frykter stempelet som barnemordere.

18.02.11 21:31

Norske Sven-Erik Berger (49) og hans filippinske forlovede Karen Castro Esdrelon (24) ble tirsdag siktet for kidnapping og drap på skolejenta Ellah Joy Pique (6) i landsbyen Minglanilla på den filippinske øya Cebu.

De ble arrestert i helgen for drap og kidnapping, men paret skal ha sterke bevis for at de befant seg et annet sted da ugjerningen skjedde. Paret får også støtte fra Det nasjonale etterforskningsbyrået (National Bureau of Investigation), som ble koblet inn i saken for å ettergå politiets etterforskning.

Les også: - Bekrefter at anklagene er fabrikkert

- Løslatt i dag eller i morgen
Advokat Salvador Solima har i et møte fredag levert inn en såkalt habeas corpus-søknad om løslatelse med påstand om å være holdt ulovlig tilbake. Solima sier til Nettavisen at saken kan bli henlagt allerede neste uke.

Nettavisen har også snakket med Berger på telefon fredag ettermiddag.

- Jeg er optimistisk. Saken er at bevisene skal vurderes i neste uke, deres bevis mot våre bevis, og så skal en dommer vurdere dette, sier Berger til Nettavisen.

- Det har vært et møte i dag. Advokaten min er overbevist om at vi skal komme ut. Det ser ut som at vi blir løslatt i dag eller i morgen, men jeg har ikke helt oversikten ennå, sier Berger.

- Men uansett så ser det ut som at saken kan gå mot en løslatelse, og at noen har skjønt at de har gjort en feil. Jeg er mer optimistisk nå enn før i dag, sier han.

Ifølge Berger skal det holdes et kausjonsmøte onsdag neste uke. Men han vet ikke hvordan dette vil stille seg i forhold til en eventuell tidligere løslatelse.

Frykter represalier
Både Berger og Esdrelon ble stemplet som barnemordere av politiet, og nordmannen frykter represalier når de eventuelt blir løslatt.

- Er du bekymret for sikkerheten deres?

- Ja, selvfølgelig. Politiet har gått ut i avisene og sagt at de har tatt riktige personer. Opinionen har snudd og er for oss. 99,8 prosent er på vårt parti, men jeg er redd for de 0,2 prosentene som gjenstår og som er fanatiske, og som tror at vi har gjort det, sier Berger.

- Jeg er fortsatt ikke trygg på min og Karens sikkerhet, sier han.

Berger håper det lokale politiet vil bistå med hjelp og finne et trygt sted for dem å være, dersom de blir løslatt.

Sendt på sykehus
Berger og Esdrelon har blitt holdt varetektsfengslet på et lite rom på politistasjonen på øya Cebu. De har levd under kummerlige forhold, sovet på tynne madrasser på et rom uten aircondition. Søvnproblemer og hodesmerter førte til at politiet kjørte paret til sykehus torsdag.

- Vi kom til sykehuset på ettermiddagen og dro derfra klokken 03.00 på natten. Både Karen og jeg ble undersøkt av lege. Jeg fikk en innsovningspille for å redde den natten. Da vi kom på politihuset, var døren til rommet vårt låst, så da havnet vi på et rom med aircondition. Det kombinert med innsovningspillen gjorde at jeg fikk sove i 3,5 time, sier han.

- Så helsemessig er jeg rimelig grei, sier han.

Les også: Drapssiktet nordmann sendt på sykehus

- Får støtte fra det nasjonale politiet
Nasjonale politimyndigheter ble denne uken koblet inn i saken for å vurdere politiets etterforskningsarbeid, samt parets alibi.

- National Bureau of Investigation (NBI), som er det føderale etterforskningsbyrået, har gjort funn som undergraver anklagene om at de var på åstedet da bortføringen skjedde. Fra klokken 15.30 til 16.30 var Berger og forloveden på den norske skolen, mens jenta ble bortført ved 16-tiden, sa advokat Salvador Solima til Nettavisen tidligere denne uken.

Jenta ble bortført i landsbyen Minglanilla, som ligger minst en times kjøring fra den norske skolen i Lahug i Cebu City hvor Bergers forlovede skulle melde seg på språkkurs. Etter skolebesøket skal paret ha sjekket inn på et hotell i Cebu City.

NBI har sett gjennom overvåkningsbilder fra Waterfront Lahug Hotel. Overvåkingsbildene bekrefter at paret sjekket inn på hotellet klokken 16.40 samme dag seksåringen ble bortført, skriver Cebu Daily News.

Politiet har ikke tatt hensyn til beviset fra NBI i siktelsen mot paret, men de nye bevisene vil fortløpende bli vurdert av påtalemyndigheten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.