- Jeg er sikker på at Trond ville vært stolt

Foto: Kjetil Lysengen (Oppland Arbeiderblad)

Marinejeger-venner hedret avdød krigshelt med å realisere drømmen på Lena.

Marinejeger Trond Bolle ble drept av en veibombe i Afghanistan i juli 2010. Han etterlot seg kone og to barn på Lena i Østre Toten.

Mandag kveld ble lysthuset i hagen "offisielt" åpnet, på dagen tre år etter at Bolle ble gravlagt ved Hoff kirke, skriver Oppland Arbeiderblad.

Lysthuset er bygget på dugnad av Bolles tidligere kolleger i Marinejegerkommandoens veteranforening.

Skulle skrive bok
Enken Bjørg Gjestvang er takknemlig for all støtte hun har fått i å realisere ektemannens drøm.

- Trond sa alltid at her skulle han sitte på sine eldre dager. Skrive en bok og drikke konjakk. Nå får han ikke oppleve det, men jeg er sikker på at han ville vært stolt over å se hvordan det ble, sier Gjestvang til Oppland Arbeiderblad.

Det var under talen i kirken under begravelsen i 2010 at Gjestvang snakket om Bolles planer om en liten oase i hagen på Lillo.

Noen av Bolles kolleger tok henne umiddelbart på ordet og ved hjelp av en gedigen dugnadsinnsats står lysthuset på rundt 45 kvadratmeter nå ferdig.

Også lokalmiljøet har stilt opp for enken til krigshelt Trond André Bolle, som post mortem ble hedret med Krigskorset med Sverd.

Uformelt
- Været i dag er på Tronds side. Det var i slike omgivelser han trivdes best, uformelt blant gode venner, smiler tidligere venn og kollega Steinar Jøraandstad.

Jøraanstad hadde selv tatt turen helt fra Kragerø for å delta på markeringen av både treårsdagen for begravelsen og åpningen av lysthuset.

- Hadde folk gått rundt her i dress i dag, ville det blitt helt feil for Trond. Kanskje han ville syntes at lysthuset var litt for jålete greier. Han hadde nok vært like fornøyd med en liten gapahuk, smiler Jøraanstad.

Tunge dager
- Lysthuset skal uansett være et sted for ettertanke, der vi som kjente Trond kan minnes ham. Jeg tror bygget er i Tronds ånd, og Bjørg ville helt sikkert satt ned foten hvis hun ikke var fornøyd, påpeker Steinar Jøraandstad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Meymaneh, PRT

Gjestvang forteller at hun begynner å venne seg til livet uten ektemannen, men at dagene i slutten av juni og begynnelsen av juni er vanskelige.

- Trond ble drept 27. juni, hadde bursdag 5. juli og ble gravlagt 8. juli. Det føles litt ekstra tungt rundt disse dagene. Men det kjennes godt å tenke på alle som stiller opp for familien. Lysthuset skal bli mye brukt, smiler Bjørg Gjestvang.

Om lag 50 kolleger, naboer og venner var til stede mandag ettermiddag. Med taler, grillmat og godt drikke ble krigshelten minnet utover kvelden.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag