RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er sjokkert over at regjeringen går ut med dette

Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Regjeringens nyhet om flere poldager blir ikke godt mottatt på fagforeningshold.

OSLO (NTB): De ansatte i Vinmonopolet motsetter seg ethvert forsøk på å utvide antallet åpningsdager. Spørsmålet blir avgjort i lokale forhandlinger.

- Vi forholder oss rolig til dette ønsket og vet godt hva som er nedfelt i overenskomsten, sier hovedtillitsvalgt Helge Storvik for de Handel og Kontor-organiserte i Vinmonopolet til NTB.

Det er flertall på Stortinget for å endre loven slik regjeringen foreslår i høringsnotatet som ble sendt ut mandag. Men det er ikke politikerne alene som bestemmer om Vinmonopolet skal holde åpent julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og valgdager, understreker han.

- Blir loven endret, må Vinmonopolet i tilfelle komme til oss med et krav og et tilbud. Da vil det komme motkrav fra vår side. Vi vil ikke anstrenge oss for å få til dette, sier Storvik, som selv er butikksjef for Vinmonopolet i Sogndal og en av tre ansatterepresentanter i styret.

Sjokkert
Frp-leder og finansminister Siv Jensen presenterte nyheten om flere poldager under årsmøtet til Buskerud Frp på Sundvollen søndag. Mandag ble høringsnotatet sendt ut fra Helse- og omsorgsdepartementet.

- Når det er mulig å handle øl i butikkene disse dagene, bør det også være mulig å handle vin, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Departementet åpner også for en diskusjon om når utlevering av vin og sprit som er bestilt over nett eller via telefon, kan skje. I dag må denne utleveringen – som foregår via Posten – skje i Vinmonopolets åpningstid.

- Jeg er sjokkert over at regjeringen går ut med dette. Disse dagene er regulert som fridager i tariffavtalen, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor.

Et slikt stortingsvedtak vil ha samme effekt som et vedtak om 45-timers arbeidsuke eller 10-timers arbeidsdag. Tariffavtaler og individuelle arbeidsavtaler vil uansett gjelde, poengterer hun.

Kan komme unntak
Styreleder i Vinmonopolet er Arbeiderpartiets mangeårige nestleder Hill-Marta Solberg. Hun sier Vinmonopolet selv ikke har flagget noen mening om saken.

- Men vi var forberedt på at forslaget ville komme. Det er nedfelt i regjeringserklæringen, sier hun til NTB.

Solberg sier Vinmonopolet forholder seg til det eieren – altså staten – bestemmer, men vil ikke uten videre slå fast at alle polutsalg vil få utvidede åpningstider.

- For det første må loven endres. Deretter skal vi gjennom forhandlinger med det enkelte forbund. Dessuten er dette uttrykt som en adgang til å holde åpent, ikke et påbud, sier Solberg.

Hun viser til at Vinmonopolets åpningstider allerede i dag varierer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere