*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg er svartere enn Obama

Foto: M. Spencer Green (AP)

Hudfargen til Obama er igjen et tema i amerikanske medier.

11.01.10 11:22

Tidligere guvernør i Illinois, Rod Blagojevich, ble i fjor kastet som guvernør etter å ha forsøkt å selge Barack Obamas plass i Senatet. Nå går han til frontalangrep mot USAs president og hevder Obama kun ble valgt på grunnlag av håp, melder nyhetsbyrået AP.

- Hva i h...? Alt han sier står jo skrevet på teleprompteren (skjerm med tekst foran taler), sier Blagojevich til Esquire magazine.

- Jeg er svartere
Videre går Blagojevich langt i å antyde at Obama er en ulv i fåreklær som egentlig ikke har noen forståelse for hva som skjer utenfor den amerikanske eliten. Obama ble nemlig kritisert under valgkampen i 2008 for å være en del av den amerikanske eliten.

- Jeg er svartere enn Barack Obama. Jeg pusset sko. Jeg vokste opp i en femroms leilighet. Min far hadde et lite vaskeri i et svart nabolag ikke langt unna der vi bodde. Jeg opplevde alt under oppveksten, sier han.

Det hvite hus nekter å kommentere uttalelsen til Blagojevich.

Blagojevich ble anklaget for å ha begått en forbrytelse i offentlig tjeneste i fjor etter å ha blitt arrestert for korrupsjon. Men Blagojevich nekter all straffskyld.

- Har ikke negerdialekt
Dette er ikke første gang at Obamas hudfarge blir nevnt i det offentlige rom. I forrige uke måtte Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, offentlig beklage en uttalelse han hadde fremmet under valgkampen i 2008.

Reid hadde sagt at det amerikanske folket trolig ville akseptere Obama som president fordi han har «lys hud» og ikke har en «negerdialekt».

Obama har akseptert Reids unnskyldning, men republikanerne bruker den rasistiske uttalelsen for alt den er verdt, og krever Reids avgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.