RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er svært sympatisk

Sist oppdatert:
Breivik sier han hadde droppet aksjonene om mediene hadde gitt Frp en sjanse.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Dommer Wenche Elizabeth Arntzen startet rettsdagen fredag med å si fra om at det er lov å forlate salen også utenfor pausen.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra begynte dagens utspørring av Breivik med å spørre om han forsto hvor grusomt det var å høre på ham fortelle om 22. juli dagen før.

- Du tenker på hvordan det er å fortelle om det? spurte Breivik.

- Nei, først og fremst om det er et grusomt tema for andre, sa Bæra.

- Absolutt det er grusomme handlinger
- Absolutt det er grusomme og barbariske handlinger, og jeg kan ikke engang tenke på hvordan det oppleves. Jeg hadde ikke klart å gjennomføre denne rettssaken uten å avemosjonalisere meg selv, sa Breivik.

Breivik fortalte at han har trent i mange år på å demosjonalisere seg.

Fikk inspirasjon fra Al-Qaida

- Problemet med militante islamister er at de er sykelig opptatt av eksplosiver, så kunnskap om skytevåpen fikk jeg fra andre steder, sa Breivik i retten fredag. Likevel innrømmet han å ha fått mye informasjon fra blant andre Al-Qaidas blad «Inspire».

- Jeg fikk blant annet ideen til politiuniformen herfra, sa Breivik.

Breivik har også tidligere sagt at Al-Qaida er den mest vellykkede organisasjonen, blant annet fordi de bruker martyrdom som virkemiddel.

Breivik sa at det som er med marxistiske organisasjoner som ETA, er at de ikke tror på et liv etter døden, og derfor har et handikap fordi de frykter døden.

- Folk sier at en som klarte å gjennomføre 22. juli, kan ikke være empatisk og kan ikke være fra denne planeten, men igjen går det på å forberede seg, sa Breivik og fortalte om hvordan han startet med bushido-meditasjon i 2006. Dette er en meditasjonsform brukt av samuraier og krigere for å klare å drepe.

Breivik sa at det kreves to år med trening for å klare å «dehumanisere» fienden, og for ham er altså mange norske «forrædere» som journalister og AUF-ere fienden.

- Det hadde ikke vært mulig for meg å formidle dette uten å ha et teknisk språk, sa han i retten fredag.

Skrøt av Politiets sikkerhetstjeneste

Breivik skrøt veldig av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på internett og fortalte at han måtte jobbe helt alene for ikke å bli oppdaget av det han mener er en svært dyktig etat.

Blant annet bestilte han lunter til bomben i desember for at folk skulle tro den skulle brukes til en nyttårsrakett, og han skjulte IP-adressen sin når han ytret seg på internett. I tillegg leide han altså en gård for å få tilgang til kunstgjødsel.

- Jeg har stor kjærlighet til landet
- Norske soldater har også sin dehumaniseringsstragi overfor Taliban. De ser dem som huleboere. Man er nødt til å dehumanifisere fienden for å klare å angripe dem, sa Breivik.

Han hevdet også at han er en svært sympatisk person.

- Jeg er en svært sympatisk person under vanlige omstendigheter, sa Breivik, og fortalte om en begravelse han var i der han gråt mest av alle. Breivik avviste også at han var narsissist.

- Min kjærlighet til landet er større enn kjærligheten til meg selv og, en narsissist ville aldri ha ofret noe for andre og derfor er ikke jeg narsissist. Jeg ofrer mye for landet, og slik tror jeg mange nasjonalister er, sa han.

Omvendt rasisme
Breivik fortsatte med å fortelle om hvor ulevelig det er å leve i et samfunn der slike som han ikke har mulighet til å ytre seg mot det han kaller multikulturalismen. Han kalte seg selv for antirasist, og mente at samfunnet i dag utøver en motsatt rasisme.

- Hvorfor tolereres urettferdigheten fra en side, at de mishandler og voldtar, mens det ikke tolereres fra den andre siden?

- Hvorfor beskytter man multikulturalismen? De som kritiserer den får sitt hode kappet av og blir dehumanisert, sa Breivik.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

- Lillebjørn Nilsen infiltrerer skolesektoren
Breivik gikk så til angrep på den norske skolen og kulturen som blir formidlet gjennom skolen. Han viste til at skolen i dag jobber med å fjerne tradisjonelle rollemønstre, og får gutter til å strikke, jenter til å drive med sløyd og at sangene til Lillebjørn Nilsen blir sunget i skolen.

- Lillebjørn Nilsen er et perfekt eksempel på en marxistisk aktivist som infiltrer skolesektoren, sa Breivik, og viste til sangen «Barn av regnbuen» som en propagandasang som fremmer multikulturalisme.

- Han sier at han heller enn å lage Norges lover vil lage Norges sanger. Han ønsker å påvirke og endre den norske kulturen, sa Breivik.

- Hvis media hadde gitt Frp en sjanse...
Breivik sa at Dagsavisens redaktør Arne Strand selv har sagt at den dagen pressestøtten oppheves, så vil ikke norske medier lenger kunne beskytte kulturmarxismen og multikulturalismen.

Breivik studerte bombekonstruksjoner

Geir Lippestad brukte lang tid på å snakke med Breivik om hvordan han eksperimenterte for å lage en bombe, fordi han ikke fant noen fullverdige oppskrifter på internett. Lippestad forsøkte å få fram at en syk person aldri ville klart å gjennomføre det Breivik gjorde – et argument som vil bli brukt for å underbygge Breiviks tilregnelighet.

Han fortalte at han tok kontakt med TV 2 og NRK i 2009, i forbindelse med muslimske opptøyer i Göteborg og Frankrike. Dette var like før valget, og Breivik mener at mediene bevisst ikke dekket muslimske opptøyer før valget

- De sa at det ikke var nyhetsverdig, sa Breivik oppgitt.

- Men Breivik, vi vil vel si at vi har hørt om opptøyer i Sverige og Frankrike? spurte Bæra.

- Ja, men det var de to store opptøyene i 2005 og ikke i 2009. Jeg tror at de så at da de dekket opptøyene i 2005 så førte det til økt velgertilslutning for partier som er imot masseinnvandring, og at de så at det var en feil, sa massemorderen og slo fast at han aldri hadde gjennomført aksjonene hvis media var objektive.

- Hvis norsk media hadde fulgt spillereglene og gitt Frp en sjanse og ikke drive en torpederingstaktikk så ville ikke aksjonene ha skjedd, selv om Frp hadde tapt valget.

- Ville overgitt meg på Grønland
- Du forklarte i går at du hørte på nyhetene og hørte meldingen om omfanget av skadene. Hvorfor bestemte du deg for å reise til Utøya? spurte forsvarer Lippestad.

- Utgangspunktet for aksjonen var ikke å drepe flest mulig, men å sende et kraftig signal og sørge for at kompendiet ble distribuert. Jeg visste hele tiden at hvis den første aksjonen ble 100 prosent vellykket, og bygningen kollapser og alle inni omkommer, så kan jeg kjøre ned til Grønland å overgi meg selv, svarte Breivik.

- Så fikk jeg denne oppdateringen om at angrepet var mislykket. Bygningen hadde ikke kollapset og bare en person hadde omkommet. Da bestemte jeg at den andre aksjonen måtte gjennomføres også, sa han.

- Det var en vurdering du gjorde der og da? spurte Lippestad.

- Det stemmer, sa Breivik.

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere