RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg er tøff som faen, ja

Sist oppdatert:
Nettavisens Ole Eikeland møter Frederic Hauge til «Det Store Intervjuet».

- Å, kommer du allerede nå? Jeg har bare sovet en time i natt. Godt at i hvert fall EU-kommisjonen tar denne gassutblåsingen på alvor.

Det er de første ordene fra Mr. Miljø, Bellonas Frederic Hauge. Han sikter til gasslekasjen på Elgin-feltet i Nordsjøen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Krutt er til for å brukes

- Dette lover bra. Så du kommer ikke til å spare på kruttet, forstår jeg?

- He, he. Krutt er til for å brukes, men enda viktigere er det å ha mer ammunisjon igjen .

- Gassutblåsing. Kan dette skje på norsk sokkel?

- Ja, det kan det. Det har vi sett flere eksempler på. Snorreutblåsningen var den verste, men også Gullfaks C viser klart problemene på norsk sokkel. Der så vi også at planene for boring av avlastingsbrønner ikke er gode nok. Planene tar ikke alltid høyde for store gasskontrasjoner, noe man så på Gullfaks.

- Det hadde fort blitt verdens verste oljeutslipp

- Litt som Snorre-ulykken?

- Ja, den var veldig lik. Snorre-ulykken var svært nær en enorm ulykke. Gassen kom opp gjennom geologien utenfor brønnen. Men fordi ledelsen og nødvendig mannskap utviste heltemot og valgte å bli ombord ved plattformen, og ikke å følge loven, klarte man å hindre en katastrofe. De hadde bare noen få tonn med tungt boreslam igjen da de fikk drept utblåsningen av gass.

- Det hadde fort blitt verdens verste oljeutslipp.

Bellona er blitt en miljøgigant internasjonalt. I forbindelse med gasslekasjen, ble Hauge og flere av hans medarbeidere intervjuet av internasjonal presse. De var blant annet live i beste sendetid på fransk TV, BBC og CNBC, og de ble sitert på nyhetsbyråer som Bloomberg og Reuters.

«The well from hell», var en av overskriftene på Reuters.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- Du er tabloid?

- Ja, det kan være, men det er faktabasert. Hva moder jord spiste dagen før hun lagde Elgin-feltet, kan diskuteres. Jeg tror det må ha vært en kraftig ertesuppe. Med et trykk på opptil 1.150 bar, nesten 200 grader, så er dette så vidt jeg vet verdensrekord. Når vi vet at de borer ned til 6.000 meters dyp, så er de vel ikke så langt fra fanden, så kom «the well from hell» helt naturlig.

- Burn baby, burn

- Jeg skulle ha jobbet på desken din. «Burn baby, burn», ler Hauge.

Han sikter til at han ønsket at det ble satt fyr på gassen på Elgin-feltet.

- Tror du noe vil skje med det norske regelverket nå?

- Det er en mangel på politisk interesse og kontroll med oljeindustrien. Det arbeides mye bra med sikkerhet i Norge, men vi må ikke bli selvgode. Tempoet er voldsomt, varslere blir stigmatisert og myndighetene har dårlig kapasitet. Dette er noe vi må ta inn over oss i Norge. Noe som er sikkert er at EU kommer til å sette fart i arbeidet med regelverket for helse, miljø og sikkerhet for oljeboring i Europa, for å si det mildt.

- Selge krigsropet fra OLF så mye de vil

- Så kan norske myndigheter reise ned til Brussel og selge krigsropet fra OLF så mye de vil.

- Du har jo nå en standing i EU som er relativt unik. Du er en av 12 rådgivere for EUs energikommissær i arbeidet med energiveikartet 2050. Hvor viktig er det arbeidet for deg og Bellona?

- Det er veldig viktig for oss. 27 statsledere har vedtatt at EU skal kutte utslippene med over 80 prosent de neste 40 årene. Våre faglige innspill blir hørt, men det ligger utrolig mye arbeid bak. Det har vært lærerikt å få innsikt i hvilket faktagrunnlag kommisjonen legger til grunn, policy-tankegangen og de økonomiske betraktningene som gjøres.

- Det gir oss en unik innsikt i det som danner rammeverket for norsk næringsliv og norsk politikk. Enten vi vil eller ikke, vi er del av EØS-avtalen, og den påvirker oss.

- Jeg føler at Bellona er privilegert som blir invitert til å stille opp på den måten.

- 14 milliarder dollar til sikring av atomavfall

- Hva er det viktigste dere har fått til der nede?

- Arbeidet vi har gjort i EU har vært helt avgjørende for den internasjonale fundingen vi har fått til, når det gjelder sikring av atomavfall og farlige installasjoner i Russland. Det er brukt 14 milliarder dollar på sikring av atomavfall, siden vi startet med avsløringene.

- Vi spilte en aktiv rolle i arbeidet med å få vedtatt et regelverk for lagring av CO2 på en forsvarlig måte og finansiering av EUs demonstrasjonsprogram for CO2-håndtering. Men det er også en rekke andre områder hvor vi jobber offensivt med andre aktører, for at EU skal vise globalt lederskap som på utslipp til sjøs, fornybarenergi, energieffektivisering, og sist men ikke minst, helse, miljø og sikkerhet på sokkelen.

- Det gir mening og tilfredsstillelse å vise at man kan klare så konkrete resultater.

- CO2-håndteringen er viktig for dere. Du er nestleder i teknlogiplattformen?

- Det er utrolig viktig. Sammen med andre aktører formet vi «CCS leadership group» og jobbet systematisk i tre år for å skaffe forståelse for at EU-landene måtte finne en mekansime for å finansiere fullskala CO2-renseanlegg.

- Det hadde ikke vært der uten oss

- Løsningen ble at inntektene fra 300 millioner CO2-kvoter skal øremerkes til å finansiere fire til seks fullskala CO2-renseanlegg. Det er det største programmet noensinne. I vedtaket står det at anleggene skal stå ferdige i 2016 og at pengene må betales tilbake om ikke 80 prosent av utslippene over ti år, er forsvarlig lagret. Utvelgelsen av anleggene er i ferd med å ferdigstilles i disse dager – det er tolv kandidater i syv land.

- Jeg vet at det hadde ikke vært der uten oss.

- Det er lov å skryte litt ...

- Hva mener du? Skryte?

- Nei, nei. Ikke sånn ment ... det er lov å være fornøyd.

- He, he.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- Du er kompis med Prins Charles, forstår jeg?

- Kompis og kompis. Jeg traff ham for første gang i 2009 og nå sist for noen uker siden, da han besøkte Norge. Han er veldig interessert i vårt Sahara Forest Project. Han er også veldig opptatt av det som kalles biomimicry.

- Tåkefangerørkenbillen

- Og det er?

- Det er å ta utgangspunkt i naturens konstruksjoner og se om man kan lage design av det.

- Så vi er veldig opptatt av hvordan en kamelnese fungerer og hvordan den namibiske tåkefangerørkenbillen fungerer.

- Så hvordan klarer en tåkefangerørkenbillen å fange det vannet og overleve i ørkenen i Namibia, tror du?

- He, he. Hakke peiling.

- Det har vi sett på i Sahara Forest Project og er en av grunnene til at vi har laget drivhusene der.

Det Hauge sikter til, er at tåkefangerrøykebillen utnytter temperaturforskjellen mellom natt og dag, og lager sitt eget drikkevann gjennom å kondensere vann på skallet. Når den vil drikke, tilter den bare litt på kroppen, slik at vannet renner inn i munnen på den. Billens geniale måte å hente vann fra lufta på, er etterlignet i flere av teknologiene som inngår i Sahara Forest Project.

- Da får vi mye penger til å lage faen

- Sahara Forest Project. Det er vel Bellonas mulighet til å bli rik. Får dere til det, er det snakk om store verdier?

- Da får vi mye penger til å lage faen, ler Hauge.

- Vi er en stiftelse, og vårt formål er å oppnå resultater i forhold til formålsparagrafen. Om vi bruker kjetting eller kapital til det, har ikke jeg noe stort forhold til, så lenge det er effektivt.

- Dere har brukt mye tid og penger på å utvikle teknologien rundt dette?

- Det som kjennetegner Bellona, er nettopp det å skaffe til veie kapital som ikke bare er prosjektmidler. Den dagen man bare er finansiert på prosjektmidler, har men ikke midler til å sette igang prosjekter som ingen forstår betydningen av.

Sahara Forest Project kombinerer saltsvannsdrivhus, konsentrert solenergi, og dyrking av alger, og vil sørge for at det kan gro grønt i tørre områder, samtidig som prosjektet gir ferskvann og biomasse til ren energi.

Gjødselgiganten Yara og verdens største produsent av urea og ammoniakk, Qafco, er Bellonas partnere i prosjektet, som Hauge selv mener kan være løsningen på klimakrisa, ørkenspredning, vannmangel og utfordringen med å produsere nok mat til en økende verdensbefolkning.

- Ingen forstod i 2008 hva jeg snakket om, da jeg drakk alger. Ingen. I dag er det i ferd med å bli stor industri.

- Og da Bellona i 1989 kjøpte den første el-bilen, holdt folk på å le seg i hjel.

- Sammen med Morten Harket?

- Ja, og Magne Furuholmen.

- Vi fikk bot og bilen ble konfiskert

- Vi kjørte gjennom bomringen uten å betale. Vi fikk bot og bilen ble konfiskert og vi måtte kjøpe den tilbake på politiauksjon. Sytten ganger måtte jeg opp og be folk ikke by på elbilen. Vi ga oss ikke før myndighetene innførte gratis bomring og kjøring i kollektivfeltet for elbiler. Det er det vi kaller virkemidler som virker.

- Appropos kjendiser. Har det vært viktig for Bellona å ha kjendisvenner for å komme på kartet?

- Jeg ser ikke sånn på det . Det er klart at den støtten vi har fått fra kultur, og ikke minst Rocke-Norge, har vært viktig for Bellona. Nettopp fordi da vi startet opp, var ikke miljøvern noe særlig kult. Fotformsko og lilla skjerf preget bevegelsen.

- Det gjorde ikke noe å få litt rock’n roll-image.

- Mange har støttet dere opp i gjennom?

- På de første støttekonsertene vi hadde spilte Raga, Dum Dum, Jokke, De Lillos, alle godgutta. Det synes jeg var utrolig kult.

- Det er ganske rock’n roll å drive Bellona

- Det er ganske rock’n roll å drive Bellona, det skal jeg love deg.

- Det betyr jo også at jeg har en god del venner som driver med kultur og musikk. Det setter jeg stor pris på.

- Hvordan får du personer som Robert Kennedy jr. til å stille opp for Bellona?

- Telefonen, ikke verre enn det. Folk ser at vi ikke er redd for å ta fatt på store oppgaver. Arbeidet vårt i Russland, med Nikitin-saken osv, viser at vi har staying power, og det legges merke til, i sær i land som USA.

- Det har vært utrolig inspirerende å bli kjent med ham. Han er ekstremt kunnskapsrik og har et enormt nettverk.

Nikitin-saken satte Bellona for alvor på det internasjonale kartet over globale miljøforkjempere. Aleksander Nikitin ble verdenskjent etter at han i februar 1996 ble arrestert og siktet for landsforræderi av det russiske sikkerhetspolitiet. Han hadde hjulpet Bellona med å kartlegge den radioaktive forurensningen i den russiske nordflåten. Etter en lang kamp i det russiske rettssystemet, hvor Bellona var den største hjelperen, ble den tidligere ubåtkapteinen frifunnet av russisk høyesterett, i september 2000.

- Det var utrolig godt å vinne den kampen. Vi ga oss ikke, selv om det til tider var meget frustrerende, sier Hauge.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- 15 kroner i overskudd

- Hvordan skal dere bli rik på miljø?

- Vi har snart samlet inn 800 millioner og klart å gå 15 kroner i overskudd, så jeg er litt usikker på det, gitt.

- Ser du grafene av Bellonas inntekter og utgifter de siste 25 årene, er det et kunstverk, så tett på er de.

- Det er risikosport!

- Dere er rebellen og er ofte ute og kritiserer de som sitter på pengesekken.

- Ja.

- Er det like lett å få pengestøtte nå enn tidligere?

- Det er mindre respekt i oljenæringen for motkompetanse nå, enn tidligere, ja. Men jeg møter også folk som har respekt for den faglige uavhengigheten vi har, også i oljeindustrien.

- Kjøpt og betalt

- Det vi har fått til når det gjelder sikkerhet innen offshore drilling, har provosert noe så voldsomt. OLF har beskyldt meg for å være kjøpt og betalt, inhabil, for tett på EU-kommisjonen og andre slike ting.

- Så dere får mindre støtte fra oljeselskapene nå?

- Jeg har ikke noe forhold til hva dette utgjør i form av penger. Vi gir jernet uansett, med de pengene vi har. Sånn er verden.

- Men det er enklere å gi jernet med penger, enn uten?

- Det er enkelte miljøorganisasjoner som sier at de bare skal være for. Det er veldig enkelt.

- Jeg tror imidlertid at det er viktigere å si hva man er imot, klart og tydelig. Det kan være ubehaglig det, men mange partnere respekterer det, og ser nytten av det.

- Medfødt evne til å provosere folk

- Jeg har tydeligvis en medfødt evne til å provosere folk i oljeindustrien. Jeg skjønner ikke at det går an å bli så sur og grinete, som mange av dem blir. Det er helt utrolig.

- Men vi har et fantastisk nettverk. Så hvis vi må mobilisere, har vi mange venner som vet hva vi står for.

- Bare se på hva vi fikk til i forbindelse med Deep Water Horizon-ulykken i Mexicogulfen.

- Da lagde vi en egen workshop, «Subsea working bench», med topp fagmiljøer innen offshore og oljerensing i Norge. Flere av forslagene våre, ble brukt av Obama.

- Så har dere myndighetene. Du er jo ikke akkurat bestevenner med mange av ministerne heller. Er det like lett å få penger av dem nå? Borten Moe for eksempel?

- He, he. Det har ikke blitt noe vanskeligere, det har alltid vært vanskelig, he, he.

- For meg er det viktigere å ha mange små bidragsytere, enn noen få store. Det gjør oss uavhengig.

- Vi har en veldig lav offentlig finansiering. Folk vil bli forbauset.

- Vi har ikke noe behov å ha dialog med løgnere

- Ola Borten Moe. Du har kalt ham en løgner. Hva var det egentlig som utløste krangelen med ham?

- Det som ikke er akseptabelt, er å spre løgner. Det har han gjort i forhold til vårt engasjement innen offshore sikkerhet og fornybar energi. Vi har jobbet aktivt lenge for fornybar energi langs norskekysten, men når han da presenterer det som at vi har jobbet imot, det finner jeg meg ikke i.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- At man er uenig på sak, er lov, men løgn. Nei.

- Vi har ikke noe behov å ha dialog med løgnere. Da bruker vi heller tiden på EU-kommisjonen, som vil høre på våre råd.

- Du kan trygt si at Ola Borten Moe ikke er den personen jeg bruker mest tid på.

- Se bort i fra løgnpåstandene. Dere er jo genuint uenig i sak også?

- Borten Moe sier at vi skal pumpe olje fordi verdens fattige trenger mer energi. Går man til SSB og ser på statistikken, går 100 prosent av Norges oljeeksport til rike land.

- Det er altså ikke slik at sultne barn i Afrika kommer seg ut av fattigdommen med å kjøpe olje til 120 dollar fatet fra Norge.

- Dypt, dypt, uenig med ham

- Her er jeg bare dypt, dypt, uenig med ham, men det er noe annet enn å spre løgner om oss.

- Men dere skal jo begynne å produsere bioenergi selv, gjennom Sahara Forest Project?

- Da sysselsetter vi i det minst mennesker som er veldig fattige til å produsere energi.

- Så ja, vi har nok et veldig forskjellig virkelighetssyn og den måten han presentere det på, er toppen av norsk selvgodhet.

- Du er heller ikke enig med Jens Stoltenberg i alt. Han mener at det å kjøpe klimakvoter holder?

- Det er jeg dypt uenig i. Jeg mener det er avgjørende at rike land går foran som first movers og risk takers, for å ta kostnadene og ta i bruk ny teknologi, slik at den blir så billig at også andre kan ta den i bruk. Vi skal kutte utslippene med 80 prosent, og det får vi ikke til med bare å kjøpe kvoter.

- Jens har rett, han

- Jens har rett, han, hvis vi hadde hatt en internasjonal klimaavtale som omfatter alle, men det har vi ikke. Siden Kyoto-avtalen, har vi ikke hatt en klimaavtale.

- EU sier de skal kutte utslippene med 80 til 95 prosent de neste 40 årene, uavhengig av en internasjonal klimaavtale, og de skal gjøre det på en konkurransedyktig måte?

- Riktig, og det er realiteten man må forholde seg til. Da må man se på konkrete virkemidler utover det å kjøpe kun klimakvoter.

- Som for eksempel?

- Sette grenser for CO2-utslipp per kilowattime produsert, skal vi avgiftsbelegge med tollsatser importerte produkter i henhold til CO2-avtrykket, for å unngå industriflykt og så videre.

- Det er der debatten kommer. Her føler vi at norske myndigheter ikke er på ballen i det hele tatt.

EU brukte ifjor 340 milliarder euro på oljeimport, mer enn statsgjelda til Hellas, ifølge Hauge.

- Vi snakker om mye penger og jeg mener dette er årsaken til finanskrisen. Dette ser vi ikke så lett i Norge, for vi har inntektene.

- Men skal vi kutte 80 prosent av utslippene de neste 40 årene, er det klart at det får konskevenser for Norge, som selger 85 prosent av oljen sin til EU.

- Store konsekvenser skulle jeg tro?

- Ja. Det vil ramme Norge gjennom EØS-avtalen, enten Norge vil eller ikke vil.

- Jeg er veldig for EU

- Så du er for norsk medlemskap i EU?

- Jeg er veldig for EU, men livredd for at Norge skal bli medlem og ødelegge EUs klimapolitikk og sikkerhetspolitikk innen offshore.

- Så pådriveren i alle påleggene som oljeselskapene får, er EU, og ikke norske myndigheter?

- Neida, norske myndigheter ligger ikke noe tilbake i forhold til EU, men det har vært en voldsom reaksjon på at man har et felles regelverk. Jeg synes Elgin-krisen var et fint eksempel på at det er viktig med felles regelverk for hvordan slike kriser håndteres.

- Det er mye viktigere å ha et fungerende regelverk i EU, enn å ha en tilfeldig olje- og energiminister synse om ting.

- Tidligere hadde du et image av å være en raddis. Det har endret seg?

- Jeg er radikal i den form at jeg vil ha forandringer. Jeg er vokst opp i et møblert hjem i et verdikonservativt Vestfold, og jeg har nok reist over mange nok massegraver hvor permafrosten har tatt tak, til at jeg ikke er blitt en i hugga sosialist.

- Jeg er sånn sett ikke politisk og ideologisk lett å plassere og jeg er heller ikke mye opptatt av det heller.

- Det sies at du har stemt på det mest?

- Hva faen vet du om det?

- Hva faen vet du om det?

- Bortsett fra Krf og Senterpartiet?

- Jeg har ingen kommentarer til det, bortsett fra at det er viktig å delta i valg.

- Jeg tror skifter i politikken i seg selv er sunt.

- Så du ønsker Stoltenberg-regjeringen bort ?

- Nå kommer jeg til å få kjeft, men ta nå skyggeskrekkabinet av denne regjeringen i First House.

- Det i seg selv skaper en usunn kultur overfor de demokratiske prinsippene vi har i Norge. Det er sånne ting som gjør at jeg mener det kan være greit med et regjeringsskifte.

- Det er, etter min mening, i ferd med å bli en så stor belastning for denne regjeringen, at det i seg selv er usunt i et demokratisk perspektiv.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- Så First House har for mye makt?

- Det handler ikke om at de som jobber i First House gjør noe galt, men det handler om at man får en maktkonsentrasjon og en kanal, inn mot makten, som er særdeles uheldig.

- Demokrati er noe vi slåss for hver jævlige dag

- Jeg er opptatt av demokrati. Det er ikke noe vi bare har, men noe vi slåss for hver jævlige dag, for å bevare, og for å videreutvikle.

- Det er også en av grunnene til at jeg ønsker å være en motkraft til oljeindustrien. Det er dessverre veldig få faglige kompetente miljøer som ikke er fullstendig avhengig av oppdragsforskning til oljeindustrien, for å overleve.

- Men du var mer raddis før?

- Njaei, jeg tror ikke det. Fortsatt vil jeg bruke kjetting og kapital i min miljøkamp.

- Du okkuperte for 20 år siden daværende miljøvernminister Sissel Rønbecks kontor. Det vil du ikke gjøre igjen?

- Vet du hvor sur hun er på meg for det ennå

- Vet du hvor sur hun er på meg for det ennå, ha, ha.

- Men hun er jo ute av miljøbilde, mens du er der ennå.

- Joda, det har jo vært en god del miljøvernministere som har passert, gjennom Bellonas 25 år. Vi har jo i løpet av den tiden opparbeidet oss andre virkemidler som fungerer utmerket.

- Men jeg er ikke fremmed for hvis man starter oljeboring på Møre-blokken eller i Lofoten, at jeg personlig vil aksjonere igjen.

- Enkelt og greit

- Hva er det som egentlig er så ille med oljeboring på Lofoten?

- Enkelt og greit. Vi i Norge tror at det er om å gjøre å tjene mest mulig penger på de siste gigatonnene som slippes ut i atmosfæren.

- Vi kan ikke, slik situasjonen er, pumpe opp all oljen vi har. Da går det gærent, og da kan man i hvert fall la være å sette i gang oljeboring i de mest verdifulle og sårbare områdene i forhold til matproduksjon. Det er det siste stedet vi skulle starte boring.

- Jeg er heller ikke sikker på at det er Norge som skal ha inntektene fra de siste gigatonnene som slippes ut i atmosfærene. Det er mange andre, mye fattigere land, som trenger det mer.

- Du er jo halvt aristokratisk?

- Du er jo halvt aristokratisk?

- Er jeg?

- Ja.

- Er jeg det? Da har du snakket med feil folk.

- Dialekten din tyder på noe annet. Du snakker jo meget pent?

- Fint og takk. Det var jo hyggelig å høre, men det har ikke noe med aristokratiet å gjøre.

- Snakker jeg pent? Faen, du skulle bare hørt meg noen ganger, he, he.

- Ja. Jeg er tøff som faen

- Det har vært mange utskiftninger i Bellona de siste årene?

- Det har vært mange utskiftninger de siste 25 årene, og det er dynamikken i en slik organisasjon. Du har forskjellige gode toppspillere med deg i perioder, og du har forskjellig behov til ulike tider.

- Det ser ut til at det går bra med alle som har jobbet her, og at de kommer seg fint videre i livet, i gode stillinger.

- Noen har blitt hevet ut, andre har bare sluttet. Noen er du venner med, andre ikke. Det skyldes ikke at du har en tøff lederstil?

- Ja. Jeg er tøff som faen.

- Egenrådig?

- Nei, men en tøff lederstil. Jeg forlanger resultater. Jeg er lei folk som bare prater og ikke handler.

- Dagen i morgen vil ikke se ut som dagen i går. Vi i Bellona har vært flinke på å flytte grenser. Det tryggeste er oftest å planlegge dagen din som den i går, men det blir ikke mye fremgang av det.

- Jeg stiller krav til produksjon, levering og den type ting. Det er knallhardt, ingen tvil om det.

- Litt mer sårbart enn ellers

- Men noen ganger har du vel gått litt for langt?

- I en idealistisk organisasjon kan det noen ganger bli litt mer sårbart enn ellers, men jeg tror ingen har hatt skade av å jobbe i Bellona.

- Vi er så privilegerte at folk støtter oss, og i det ligger det en moralsk forpliktelse, å bruke de pengene på en best mulig måte.

- Hvilket forhold har du til Statoil i dag?

- Vi hadde et godt samarbeid med Statoil før, hvor begge respekterte at det var viktig å ha en dialog, selv om vi ikke alltid var enige.

- Etter hvert så har det oppstått en situasjon, hvor vi har sett at vi ikke har lyst til å ha dem som samarbeidspartnere, fordi det ligger noen underforståtte føringer, om at vi skal være enig med dem på en masse ting, og det er ikke vår jobb.

- Vi har ikke lyst til å samarbeide med Statoil

- Vår jobb er å representere en motekspertise. Hvis ikke Statoil ser seg tjent med det, så har ikke vi lyst til å samarbeide med dem.

- Men vi har samarbeid med andre oljeselskaper, som er veldig konstruktivt.

- REC, det betyr mye for deg?

- Vi kan ikke løse miljøutfordringene, uten en betydelig andel solenergi, enten det er solkraft gjennom Sahara Forest Project som vi jobber med, eller solparker.

- Du har stått i bresjen for å bevare RECs virksomhet på Herøya?

- Den utviklingen vi har hatt på Herøya, den effektivitetsforbedringen og de utviklingsmulighetene de har, representerer muligheter til å gjøre noen store skritt i solindustrien, og da er det trist å se at dette ryker på noen få millioner.

- Så rammevilkårene er for dårlig?

- Du ser Snøhvit har redusert arbeidsgiveravgift, oljeindustrien har 78-prosenteren. Herøya er et fint eksempel på hvordan fastlandsindustrien sliter med det høye oljeaktivitetstempoet, i form av en sterk kronekurs, lønnsdrivende ingeniører osv.

- Rammene er for dårlig for fastlandsindustrien

- Det er forbausende å se hvordan man har ulike pakker for andre deler av næringslivet, men ikke for fastlandsindustrien.

- Vi trenger aluminium til å lage rammene til solcellene, vi trenger gjødsel til bioenergien, vi trenger stål og legeringer til alle vindmøllene osv.

- Det er dette vi bør bruke energien vår på, og ikke til å varme opp innkjørselen til hytta på Hafjell.

- Så du mener at regjeringen ikke gjør nok for Herøya?

- Det som er viktig, er å få til et samspill mellom regjeringens virkemiddelapparat og næringslivet. Den dialogen skulle jeg ønsket var bedre med deler av smelteverksindustrien.

- Stein Erik Hagen kontrollerer jo REC. Har han vist noen velvilje for å hjelpe her?

- Jeg tror at den situasjonen REC er i etter finanskrisen slo inn, er vanskelig. Ingen i solindustrien tjener penger for tiden. Det er klart at jeg alltid kunne tenkt meg mer penger fra eierne, men jeg må også ha respekt for at dette går med underskudd. Da er det viktig at Bellona klarer å vise eiere, myndigheter og ansatte hvilke muligheter som ligger der.

- Vi har jobbet så mye med solenergi, at våre analyser er mye bedre enn mange av dem som ligger på meglerbordene.

- Må ikke bli som kvinnegruppen Ottar

- Er du fornøyd med hvordan miljøbevegelsen opererer i Norge i dag?

- Miljøbevegelsen må passe seg for å bli som kvinnebevegelsen på 1970-tallet.

- Forklar?

- Fordi da startet alle å bli enige. Kvinnesaken var viktig den, og miljø er viktig nå. Alle er enige i det. Da blir det sånn, at tidligere fiender blir våre ny allierte.

- McKinsey lager gode rapporter om fornybar energi, bedre enn mange i miljøbevegelsen. Da blir det en jakt på symbolsaker, som jeg er veldig lite opptatt av. Jeg er mest opptatt av resultatene, jeg. Da blir det de mest ekstreme som setter agendaen, enten det var kvinnegruppen Ottar på 1970-tallet, eller miljøgruppen Furte-Kurt nå.

- Du sikter til Kurt Oddekalv?

- Ja, Furte-Kurt. Det er jo bare for dumt å kommentere ham. Han er jo en parodi på seg selv.

Frederic Hauge
Frederic Hauge

- Det å gå etter resultatene og ikke symbolene, er den tøffe veien, men den ærlige veien. Vi gjør ikke jobben på den enkle måten i Bellona, men på den grundige måten. Til syvende og sist lønner det seg.

- Andre får stå for partyfaktoren

- Så får de andre stå for partyfaktoren.

- Zero er Stordalen.

- Ja, helt klart.

- Har dere en rik onkel?

- Vi har mange gode støttespillere, men ingen som benytter.... bruker oss....., hmm, hvordan svarer jeg nå, he, he.

- Vi er ingens private miljøorganisasjon.

- Personlig kunne jeg aldri drevet slik

- Norge er ikke et så stort land. Hvorfor ikke samarbeid med Zero?

- Det er stor forskjell på å ha et helhetlig syn, og ta den belastningen det er å stå opp for det man er i mot. Det er andre som syns at det er mye enklere å være for, og finansiere arbeidet sitt på den måten.

- Personlig kunne aldri jeg ha drevet slik.

- Er det noen dere samarbeider med?

- Vi har et veldig godt forhold til Natur og Ungdom, som har en helhetlig policy, og vi har et veldig godt forhold til Naturvernforbundet, selv om vi ikke alltid er enige.

- Når blir det slutt på røykinga?

- Uff, forhåpentligvis så fort som mulig.

Ironisk nok setter en hostekule inn.

- Vi har alle våre laster

- Vi har alle våre laster, men jeg skulle gjerne ha sluttet. Jeg lever et liv som medfører betydelig belastning. Dessverre for meg, har røyken den effekt, at jeg cooleren litt.

- Du er en drøm å ha med på Trivial Persuit har jeg forstått?

- Det spørs hvilket kort du trekker det. Hvis det er poplåtene til Abba, er jeg ingen drøm, he, he

- Er du optimist på vegne av miljøet?

- Når man ser på alle de utfordringene man har i verden, så er ikke det grunnlag for å være optimist.

- Gjør ting ordentlig og ikke enkelt

- Når det er sagt, så løfter vi flere og flere ut av fattigdom og Kina satser stort på fornybarenergi, som gir grunn til litt positivitet. Jeg ser at vi lykkes med CO2-håndtering og Sahara Forest Project kan bli en «game changer». Så må man jo ha troen på menneskets godhet noen ganger også.

- Nylig ble du fembarnspappa. Hvor får du energien fra?

- Jeg pleier jo ikke jeg å si så mye om familie og barn, men de er jo en inspirasjon. Heldigvis aksepterer de at jeg jobber mye, fordi det er en viktig sak. Sånn sett, er det masse støtte i det.

- Men hvor jeg får energien fra? Kaffen, he, he.

- Og å jobbe med fantastiske mennesker på prosjekter som gir inspirasjon og adrenalin.

- Og hva er den viktigste læreregelen du lever etter?

- Min far lærte meg at man ikke alltid skal gjør ting på den enkleste måten, men på den ordentlige måten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere