- Jeg er veldig usikker

Jens Stoltenberg, Ap

Jens Stoltenberg, Ap Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Full strid i Arbeiderpartiet.

20.04.13 12:15

FOLKETS HUS (Nettavisen): En av de største stridstemaene på Arbeiderpartiets landsmøte er spørsmålet om vern eller åpning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Partiledelsen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, ønsker en konsekvensutredning av områdene. Det samme ønsker Aps programkomité.

Men det er flere fylkeslag i partiet som mener det motsatte, i tilegg til AUF, så det er ventet en jevn og svært spennende avstemning på landsmøtet søndag.

- Si nei til konsevensutredning
Debatten om den betente saken er for lengst i gang på landsmøtet.

Landsmøtedelegat Didrik A. Beck fra Oslo AUF holdt fredag et flammende innlegg mot en konsekvensutredning.

- Det vil være et juridisk startskudd for å si ja til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Beck - og presiserte at:

- Jeg er ikke mot oljeboring, men vil ikke ha noe av det i det berørte området, og mener at her må vi støtte oss på statens miljøfaglige etater, fiskeri- og reiselivsnæringen.

Beck refererte til at i alle de områder det tidligere har blitt konsekvensutredet, har det ledet til boring i minst et området.

- Så si nei, nei, nei til konsekvensutredningen, sa Beck - til mye applaus fra salen.

Her kan du følge landsmøtet direkte:

HTML EMBED

Stoltenberg: - Må skille mellom to ting
Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte også uenigheten om oljeboring i nord da han fredag oppsummerte debatten etter sin landsmøtetale.

- Når jeg hører på debatten så hører jeg en god tone, sakelige innlegg og kunnskap fra begge sider, sa Stoltenberg, og viste til at det har vært en styrke for Norge at vi har hatt en skrittvis og kunnskapsbasert tilnærming.

Han påpekte at man må skille mellom spørsmålet om å utrede et område, og spørsmålet om å åpne et område for oljeboring.

- Jeg har vært med på å utrede områder som energiminister som senere ikke ble åpnet. Så det viktige er at vi tar en politisk beslutning om vi skal utrede et område. Da innhenter vi fakta, sa Stoltenberg.

- Så min vurdering i forhold til konsekvensutredning er at det vi må bestemme oss for som politisk parti, er å skille mellom det å utrede og åpne et område, la han til.

Det har også vært spekulert i at det kan bli inngått et kompromiss i saken, om at man åpner for konsekvensutredning men utsetter den endelige avgjørelsen om å åpne områdene for oljeboring til landsmøtet om to år.

Foto: Trond Lepperød

- Alltid fordel med mer samlende løsninger
Stoltenberg avviser imidlertid ikke et kompromiss.

- Jeg vil være forsiktig med å spekulere i om det er grunnlag for et kompromiss i betydning av et vedtak som alle stiller seg bak. Men det er alltid en fordel om man finner løsninger som er mer samlende, sa han på en pressebrief fredag ettermiddag.

- Samtidig er det viktig at man får løsninger og vedtak som ikke kan tolkes i alle retninger, sa Stoltenberg.

Han ble også spurt om hvor sikker han er på at det blir et ja til en konsekvensutredning.

- Hvis jeg nå svarte at jeg er sikker, så hadde det skjedd det motsatte. Så derfor sier jeg at jeg er veldig usikker, sa han, til latter fra journalistene.

Stoltenberg påpekte at det uansett er snakk om en lang prosess før det eventuelt kan bli oljeboring i nord.

- Dette er i alle fall langt fram i tid, sa han til pressen.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Eskil: - Vi har vind i seilene
AUF er blant de som kjemer for et olje-nei. AUF-leder Eskil Pedersen sa torsdag til Nettavisen at han har tro på en seier i saken.

- Vi føler at vi har vunnet ganske mye allerede ved at vi har så mange fylkespartier med oss, og partifolk som tidligere vi ikke nødvendigvis har trodd har vært enige med oss, sa Pedersen.

Han vedgikk samtidig at det de kjemper mot sterke krefter.

Foto: Heidi Schei Lilleås

- Men det er selvfølgelig mot ganske sterke krefter, partiledelsen og en programkomité hvor jeg var det eneste unntaket. Vi kan ikke være sikker på seier, men jeg ser jo at vi har vind i seilene. Så får vi håpe at vi klarer å få overbevist flest mulig, sa han.

Pedersen begrunnet vernet av Lofoten med at det er et veldig spesielt og sårbart område, og et fantastisk naturområde som er rikt på dyreliv og fiskeriinteresser.

- Det er også et eksempel på at vi kanskje må kunne si nei til oljeindustrien noen steder. Dette området er for sårbart til å åpne, sa Pedersen.

Nettavisen følger landsmøtet gjennom helgen.

Nettavisens liveblogg om Aps landsmøte fanger opp noe av snakket på sosiale medier. Følg den her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.