*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg får henvendelser fra fortvilte mennesker hver eneste dag

Foto: Erik Hagen (F-b.no/Privat)

- Politiet henlegger for mange krimsaker.

(F-b.no): Saken som ble henlagt etter at Jarle Hansen (31) ble skamslått utenfor en pub i Fredrikstad, blir nå brukt som eksempel på hvordan politiet ikke skal gjøre det.

– Saker med kjent gjerningsmann skal og bør ikke henlegges av politiet, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som er talsmann for FrP i justissaker, og medlem av Stortingets justiskomité.

Skamslått og henlagt

Rolvsøymannen Jarle Hansen (31) frykter at stadig fler vil ta jakten på voldsmenn i egne hender, etter at mennene som han hevder skamslo ham slipper unna straff.

31-åringen sier han ble grisebanket av to eller tre menn utenfor en pub på Selbak natt til 29. september. Han ble kjørt til legevakt med store skader i ansiktet. Skadene er dokumentert med bilder. Saken ble anmeldt mandagen etter.

Tre måneder senere ble saken henlagt «på grunn av bevisets stilling».

LES OGSÅ: Innbrudd henlagt etter en uke

– Politiet har et problem

– Dette er et stort problem for rettsstaten og når det gjelder respekten for politiet, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein til f-b.no.

– Jeg overdriver ikke hvis jeg sier at jeg får henvendelser fra fortvilte mennesker hver eneste dag gjennom hele året, som ikke vet hva de skal gjøre fordi politiet henlegger saker, sier han.

– Politiet har også et problem her. De er tilført store ressurser, og det er ikke holdbart at alle disse sakene skal henlegges, mener Leirstein.

LES OGSÅ: Politimesteren forsvarer henleggelse av skattesak mot politi- og forsvarstopper

– En klassisk situasjon

– Når folk blir utsatt for slikt, er det forståelig at de reagerer når saken henlegges, mener krimsjef Ivar Prestbakken.

Han henviser til at det er politiadvokaten som avgjør om det skal reises tiltale eller om saker skal henlegges, og at ofre i slike saker har anledning til å anke avgjørelsen.

– Da går saken videre til statsadvokaten og eventuelt til riksadvokaten for vurdering om saken skal etterforskes på nytt, sier Prestbakken.

Bruker saken

Etter at f-b.no omtalte rolvsøymannen Jarle Hansens historie 6. januar, tok stortingsrepresentant Leirstein selv kontakt med 31-åringens far.

– Utrolig trist det som skjedde din sønn, og blir jo en ekstra belastning når saken henlegges.

Jeg er veldig opptatt av at vi skal få en bedre offeromsorg. Offer skal i fokus, ikke den kriminelle, skriver han blant annet.

I romjulen engasjerte også Leirstein seg sterkt i en sake på Karmøy, der en familiefar ble angrepet av en fremmed i sitt eget hus, og opplevde selv å bli siktet før den kriminelle var tatt inn til avhør.

Nå engasjerer stortingsrepresentanten seg også i Jarle Hansens sak.

– Jeg kommer til å bruke denne saken som et eksempel i mitt arbeid fremover, skriver Ulf Leirstein til familien Hansen.

Denne skaken er levert av F-b.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag