RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg fikk 100.000 for å ha sex med prins Andrew

Kvinnen som hevder at hun ble presset til å ha sex med prins Andrew (til venstre), stilte opp med fullt navn og bilde i et intervju med Mail on Sunday.
Kvinnen som hevder at hun ble presset til å ha sex med prins Andrew (til venstre), stilte opp med fullt navn og bilde i et intervju med Mail on Sunday. Foto: Faksimile/montasje (Scanpix/Mail on Sunday)
Sist oppdatert:
Britisk storavis antyder at prins Andrew kan ha immunitet mot eventuell straffeforfølgelse.

Hertugen av York, prins Andrew (54), anklages for å ha hatt sex med en mindreårig jente i Florida i 2001. Sakens kjerne er en sivil rettstvist mot den amerikanske forretningsmannen og milliardæren Jeffrey Epstein. Han er venn av prins Andrew og tidligere dømt for seksualforbrytelser.

Fire kvinner forsøker nå å få stilt Epstein for retten for en rekke overgrep. Én av kvinnene sier hun ble tvunget til å ha sex med prins Andrew da hun var mindreårig.

Hun og de andre kvinnene sier de ble tvunget av Epstein til å delta i sexorgier med mange andre mektige menn også.

- Dette er en klassisk sak hvor det er rike og mektige mennesker involvert. Det er bare trist, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Fikk 100.000 for å ha sex
Nå hevder kvinnen, som står fram med fullt navn i et intervju med Mail on Sunday, at hun fikk 10.000 pund av Jeffrey Epstein for å ha sex med hertugen, hvilket utgjør drøyt 100.000 kroner.

Hun skal ha fått beskjed om «å gi prinsen hva enn han ønsket seg».

- Det var ikke prinsen som ga meg penger direkte. Jeffrey sørget alltid for å betale meg etter å ha «underholdt» vennene hans, sier Virginia Roberts, som tilsynelatende er Jane Doe #3, til Mail on Sunday.

Kvinnen, som var 17 år da den angivelige hendelsen fant sted, er indentifisert som «Jane Doe #3» i rettsdokumenter i delstaten Florida. I delstaten er 17-åringer ansett for å være mindreårige i henhold til loven.

Anklagene mot Andrew har vært hovedoppslag i britiske medier gjennom hele helgen.

- Pressen sirkler rundt byttet sitt og venter til de eventuelt får noe konkrete bevis på at han har gjort noe straffbart, sier Mustad.

- Usanne historier
En Harvard-professor og tidligere advokat til Epstein, som også er navngitt i rettspapirene, mener anklagene mot prinsen danner et større mønster av usanne historier som rammer prominente personer.

- Min eneste følelse er at om hun løy om meg, noe jeg vet med sikkerhet at hun gjorde, så må man ikke tro på henne når hun nevner andre, sier professor Alan Dershowitz i et radiointervju med BBC Radio 4 Today på fredag.

Kvinnen slår imidlertid tilbake med en uttalelse som hennes advokater har gitt til pressen.

«Denne typen aggressive angrep mot meg er nettopp grunnen til at overgrepsofre gjerne velger å være tause, og er grunnen til at jeg var taus i lang tid. Denne trenden må snus. Jeg nekter å la meg bli presset til stillhet,» lyder uttalelsen.

Jeffrey Epstein avbildet da han ble arrestert.

- Andrew kan ha immunitet
Storavisen The Sunday Times skriver at hertugen kan ha immunitet mot hans angivelige innblanding i påståtte forbrytelser begått av hans milliardærvenn og sexdømte forbryter Epstein. Dette skyldes at prinsen angivelig inngikk en avtale med amerikanske myndigheter, skriver avisen.

The Sunday Times har fått tak i rettspapirer fra Florida-saken, hvor det hevdes at det ble inngått en avtale mellom Epstein og amerikanske påtalemyndigheten i 2007, som beskytter Epstein og hans eventuelle medsammensvorne fra en rekke kriminelle tiltalepunkter om angivelige internasjonale menneskehandel- og sex-nettverk som ble etablert for å «tjene» de rike og kjente.

Ifølge dokumentet fikk Epstein inngått den hemmelige avtalen gjennom sine «viktige sosiale og politiske forbindelser». Videre hevdes det i dokumentet at prins Andrew og tidligere president Bill Clinton gjorde en «innsats» på vegne av Epstein for å skaffe ham en «mer gunstig» avtale.

- Droppet alvorlige tiltalepunkter
Epstein ble fengslet i 18 måneder i 2008 for oppfordring til betalt sex med mindreårige, som følge av en hemmelig tilståelsesavtale med den føderale statsadvokaten og det amerikanske justisdepartementet, som sørget for at langt mer alvorlige tiltalepunkter ble droppet, skriver The Sunday Times.

- Disse tingene som har kommet ut, virker jo veldig suspekt, sier Mustad.

De angivelige overgrepene mot de mindreårige jentene, skal ha skjedd i årene 1999 til 2001 i London, New York og på Epsteins private øy i Karibia.

(Saken fortsetter under bildet).

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.


- Hoffet kaster bensin på bålet
Anklagene mot prins Andrew ble gjort kjent i britiske medier fredag. Da var Det britiske hoffet raskt ute med å avvise anklagene om at prisen hadde hatt seksuell omgang med mindreårige i USA.

På søndag valgte de nok en gang å avvise anklagene mot dronning Elizabeths nest yngste sønn.

- Det avvises ettertrykkelig at hertugen av York har hatt noen form for seksuell kontakt eller forhold med kvinnen, heter det i en kunngjøring fra Buckingham Palace søndag der anklagene omtales som «fabrikkerte og totalt grunnløse».

- Jeg synes det er spesielt at de går så hardt ut. Normalt har Buckingham Palace valgt ikke å kommentere sånne saker som dette. Grunnen til at de gjør det nå, er nok medietrykket og fordi saken ruller og går, sier Mustad.

- Jeg synes det er spesielt at de dementerer dette. Jeg tror ikke det hjelper saken at Buckingham Palace dementerer dette å vegne av ham. Det kaster bensin på bålet, sier han. 

(Saken fortsetter under bildet).

Prins Andrew er dronning Elizabeths nest yngste sønn.


Oprettholdt vennskapet
Prins Andrew har selv valgt å opprettholde vennskapet til den straffedømte seksualforbryteren Epstein.

- Han har valgt å opprettholde denne forbindelsen til tross for at han har blitt oppfordret til å la det ligge. Det er en dårlig vurdering at han opprettholder dette vennskapet, sier Mustad.

Prins Andrew var gift med Sarah Ferguson, hertuginnen av York, fra 1986 til 1996.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere