RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

- Jeg fikk ordre om å utføre folkemord

Sist oppdatert:
Den syriske offiseren nektet å adlyde ordre om å drepe sivile i Daraa.

Den syriske avhopperen Ahmed Khalef - en tidligere offiser i en militær eliteavdeling - hevder at rundt 4500 militærpersonell har desertert bare i hovedstaden Damaskus. Han sier det ble utstedt en ordre om å likvidere ham da han nektet å adlyde ordre.

Det er det tyske nyhetsbyrået DPA som viderebringer historien fra den London-baserte arabiskspråklige avisen Asharq Alawsat. Her forteller Khalef om hvorfor han deserterte.

- Skulle også drepe kvinner og barn
- Jeg og andre offiserer fikk ordre fra vår kommandant om å gjennomføre en folkemordoperasjon i Daraa, og vi ble fortalt at vi ikke skulle spare livene til kvinner og barn, sier Khalef til avisa ifølge DPA.

Han sier at han har tjenestegjort i hæren i ti år, men at han denne gangen nektet å adlyde ordre.

Mer enn 1650 sivile drept
Mer enn 1650 sivile og rundt 350 fra sikkerhetsstyrkene skal være drept etter at demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime begynte i midten av mars. Titusener skal være arrestert. Det er vanskelig å få bekreftede tall fra uavhengige kilder fordi de fleste medier og menneskerettighetsorganisasjoner er nektet adgang til Syria.

«Ramadanmassakren»
Den siste uken har volden eskalert. Blant annet har syriske styrker gjennomført en offensiv mot opprørsbyen Hama - en by med 800.000 innbyggere - en offensiv som i sosiale medier har fått navnet Ramadanmassakren, siden den ble innledet rett før og har pågått under muslimenes hellige fastemåned.

Det har vært en rekke demonstrasjoner rundt om i Syria denne uken.

Asharq Alawsat beskriver i sin nettutgave søndag Hama som en spøkelsesby, der innbyggerne holder seg innendørs av frykt for snikskyttere, og Homs som en slagmark.

Angriper Deir al-Zour
Søndag meldes det at syriske stridsvogner angriper byen Deir al-Zour i øst. Byen ligger rundt 450 kilometer fra Damaskus. Her skal minst 38 personer være drept, melder aktivister ifølge BBC News.

Det meldes om et stort antall stridsvogner og pansrede kjøretøyer i byen.

Angrepet ble innledet søndag morgen.

Videoen under er publisert av FreeMediaSyria søndag og skal være fra Deir al-Zour. Vii hører skyting og bombardement.

Ringte presidenten
I en telefonsamtale med Syrias president lørdag ba FNs generalsekretær Ban Ki-moon om at myndighetene ikke setter inn soldater mot sivile demonstranter.

Ban Ki-moon uttrykte sin og verdenssamfunnets sterke bekymring med den stigende voldsbruken og de høye dødstallene i Syria de siste dagene.

Det er første gang på flere måneder at det har vært mulig for å FN å komme gjennom til Syrias president med en slik oppfordring direkte.

Fordømmer voldsbruk
Onsdag kom FNs sikkerhetsråd med en resolusjon som fordømmer regimets voldsbruk i Syria.

I resolusjonsteksten undersreker FN at den eneste løsningen på krisen går gjennom en politisk prosess som tar på alvor de bekymringene befolkningen uttrykker og som åpner for frie ytringer og anerkjenner retten til å holde sammenkomster.

- Er sjokkert
Mandag fordømte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) regimets voldsbruk i Syria på det sterkeste.

- Vi fordømmer syriske myndigheters gjentatte angrep på sivile. Jeg er sjokkert over hvordan det militære gikk fram i en rekke syriske byer søndag. Det kan ikke forsvares at sivile som ønsker reformer drepes, uttalte Støre.

Det var på det tidspunktet meldt at over 100 mennesker skulle være drept i flere byer i Syria, blant annet i Hama og Deir al-Zour.

- Brutaliteten i angrepene viser at det syriske regimet ikke er villig til å lytte til demonstrantenes krav om reform. Jeg oppfordrer syriske myndigheter til å avstå fra vold, og til å innlede reell demokratisk reform. De må også gi internasjonale observatører tilgang til landet.

- Det er spesielt opprørende at angrepene fant sted ved inngangen til fastemåneden ramadan, som skal være en tid for fred og ettertanke, sier Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere