RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg føler at det er fryktelig vondt å prate om dette

Sist oppdatert:
Kona til Rune Øygard forklarer seg om ektemannens forhold til den 33 år yngre jenta.

I ettermiddag inntok Reidun Øygard vitneboksen.

Hun kan, som Øygards ektefelle slippe å forklare seg, men vil likevel gjøre det.

I tingretten på Lillehammer forklarte kona at Skype-referatene er misvisende. Videre bekreftet kona at hun var kjent med at det kunne være svært hyppig kontakt mellom ektemannen hennes og den nå 16 år gamle jenta, gjerne flere ganger om dagen i perioder. Hun karakteriserte samtalene som «mye pjatt» da hun ga Sør-Gudbrandsdal tingrett sitt vitneprov.

Hun bekreftet at hun også kjente til at ektemannen og den mindreårige jenta delte både hotellrom og seng når de var på reiser sammen. Det var ikke så unaturlig mente hun, fordi jenta var så engstelig for å ligge alene, og «når man ligger på dobbeltrom, ligger man gjerne også i dobbeltseng».

Les også: Øygard grilles om «griseprat»

Stille, sky og engstelig
I lagmannsretten forklarte kona at hun ble kjent med jenta i 2008, gjennom mannens søskenbarn, som er jentas stefar.

Hun kom til oss og var stille, sky og engstelig. Etter hvert pratet hun mer, fortalte kona. Aktor ville vite om jenta var mer stille og beskjeden enn vanlig. Reidun Øygard sa hun reagerte på nettopp dette.

På spørsmål om hvorfor hun tror jenta var slik svarte Reidun at hun tror det skyldtes familiære årsaker.

- Jeg føler at det er fryktelig vondt å prate om dette, sa Reidun Øygard om hvordan hun så på jentas situasjon hjemme.

Videre fortalte kona at hun reagerte på at jenta ville være så mye sammen med dem.

- Det var hun som søkte mot oss, sa Reidun Øygard, som fortalte at hun ikke skjønner hvorfor ei ung jente ville være med et voksent ektepar.

Støtter mannen
Reidun Øygard beskrev videre jenta som intens og forklarte at hun kjenner seg igjen i mannens forklaring om at hun «kunne snakke jorda flat». Kona mener hun så denne endringen - fra å være beskjeden - rundt et halvt år etter at hun begynte å være hos dem.

Om kontakten med jentas familie forklarte hun at det var et familieanliggende som de måtte ordne seg. Hun beskrev videre at det ikke var noen konflikter med jentas familie og fortalte at det ikke var faste avtaler om hvor ofte jenta skulle være hun dem.

Hun la til, i likhet med i rettens første runde, at mannen er langt mer ettergivende enn henne.

- Rune og jeg er nok ganske forskjellige som personer. Jeg er nok mer streng, sa kona, som beskrev ektemannen som en som ikke bruker ordet nei første gang på spørsmål.

Visste at de delte rom
Om de mange overnattingsturene forklarte Reidun at hun ikke syns det var rart at ektemannen og den mindreårige jenta delte rom.

- Jeg vet at hun var med på turer. (...) Jeg vet at de lå på samme rom. Det handlet om den engstelsen hun viste hjemme hos oss, fortalte Reidun Øygard, som beskrev at jenta åpnet opp døra til soverommet sitt hvis den ble lukket i huset til ekteparet Øygard. Hun forklarte videre at hun ikke så på det som så fryktelig rart at mannen delte rom med jenta på hotell. Kona fortalte at hun og ektemannen forhørte seg med andre som var foreldre om dette.

Etter hvert ville Reidun Øygard likevel gjøre mannen oppmerksom på de følelsene som ei ung jente kan han. De snakket om det, men så ikke på det som noe problem, ifølge kona til den tidligere ordføreren. Hun mener det viser at de var klar over problemstillingen.

Kona klarte ikke å tallfeste antall hytteturer jenta har vært med på, men anslo at mannen var alene med jenta på to-tre turer.

Spurte om Skype
Aktor ville videre vite hva Reidun Øygard vet om bruk av telefon og Skype mellom jenta og mannen, noe hun bekreftet at hun at visste om.

- Jeg så at hun skrev at hun elsket ham i en melding, og det tok jeg opp med Rune, sa kona, hvorpå mannen forklarte at det var en del av språkbruken mellom dem. Hun fortalte at hun ikke kan huske når hun så denne meldingen.

I tillegg understreket hun at slik ordbruk er uakseptabel og noe hun ikke liker at Rune bruker overfor ei ung jente. Hun sa likevel at dette kun er snakk om kommunikasjon på Skype.

Dommeren ville vite mer om hva slags uttrykk det var snakk om.

- Det var særlig uttrykk som «elsker deg og bare deg» jeg reagerte på, fortalte den tidligere ordførerens kone. Dommeren ba om flere eksempler.

- «Fineste jenta», fortalte kona, som reagerte på dette fordi jenta var i ferd med å bli voksen.

- Det tror jeg ikke Rune tenkte på, fortsatte hun.

Samtidig mente hun mannen på enkelte punkter hadde gått over grensene.

- Det som er kommet fram, særlig gjennom media, tar jeg avstand fra. Det er uakseptabel ordbruk, sa Reidun Øygard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere