RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg føler ikke skam lenger

RIGMOR GALTUNG har alltid vært ærlig om sin kliniske depresjon. Nå har hun skrevet boken «Fullt lys og stummende mørke» der også hennes leger forklarer hva slags behandling hun har fått.
RIGMOR GALTUNG har alltid vært ærlig om sin kliniske depresjon. Nå har hun skrevet boken «Fullt lys og stummende mørke» der også hennes leger forklarer hva slags behandling hun har fått. Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
- Depresjonen er ikke lenger så skremmende.

(SIDE2): Men det er like jævlig å synke ned i helvete, sier Rigmor Galtung.

Hun var en av 90-tallets store stjerner på komikerhimmelen, en av pionerene innen stand up-sjangeren. Et synlig ansikt, på scenen og i NRK.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det er hun som gjør Gro, sier folk. Men Rigmor har også gjort mer enn å gi Gro Harlem Brundtland et litt forvridd ansikt. Da hun ble lagt inn for klinisk depresjon for 10 år siden, fortalte hun offentligheten hva som hadde skjedd etterpå.

Ned i mørket
Nå har hun skrevet boken «Fullt lyst og stummende mørke». Det er beretningen om Rigmor som i perioder gjennom hele livet har slitt med tyngre tanker enn de fleste av oss. Å lese hva Rigmor har gått gjennom følelsesmessig er lett gjenkjennelig for de aller aller fleste av oss. Forskjellen er egentlig at der mange av oss vender oss vekk fra kanten av avgrunnen, så ramler Rigmor Galtung utfor.

Det har hun nettopp gjort. Det er en varm, kvikk og til stede dame som inviterer Side2 hjem for å snakke om boken. Som gleder seg over at nå skal hun ut og snakke om den og stå på scenen og jobbe som vernepleier på en rus- og omsorgsinstitusjon.

Det er kun litt over en uke siden hun sist kom ut av en depresjon og et fem ukers langt behandlingsopphold på Lovisenberg. Da ville hun aldri trodd det overstående var mulig.

Utløses av stress
Rigmor vet hva som utløste det, en stor arbeidsbyrde, oppussing av leilighet, en bacheloroppgave (som hun for øvrig fikk toppkarakter på) og skrivingen av boka. Hennes psykiater, Tormod Huseby, skriver at Rigmor er overfølsom for stress. Det er en utløsende reaksjon. Nå vet hun at hun skal jobbe en del fremover før hun så tar seg tid til å slappe av, for energinivået går opp og ned.

- Det beste med denne gangen er at en veldig god venninne tok meg med til legevakta og jeg fikk behandling tidlig. Ikke minst var det veldig bra for de rundt meg, min mor, min søster, min far, Ludvig (sønnen) og vennene mine. Det er fint for meg å vite at jeg ikke har slitt ut mutter'n og søsteren mi denne gangen, sier hun.

Angst og depresjon henger sammen. Rigmor Galtung har fått diagnosen klinisk depresjon. Det betyr at hun har en ubalanse i hjernen. De første tegnene fikk hun da foreldre skilte seg da hun var barn. Men en god barnepsykolog fikk henne til å forstå at annerledes kunne være helt fint. Og at hun burde utforske det som faktisk var bra, og litt enkelt sagt var det slik endte hun i drama og teater.

Retter ingen pekefinger
- Skilsmissen var første gang det slo ut, og det er nettopp slikt som kan trigge det. Men jeg tror fullt og helt at om det ikke hadde vært den, så ville det kommet senere. Det har vært veldig viktig for meg ikke å innta en offerrolle, og ikke rette en pekefinger mot noen, sier hun.

For Rigmors bok er full av støttende mennesker. En fantastisk mamma, en forståelsesfull eksmann i Lars, som hun har sønnen Ludvig (13) med.

- Jeg er evig takknemlig for mamma og Lars har aldri nevnt et vondt ord om min sykdom, sier hun. Sønnen har vært fullstendig klar over at mor har vært syk siden han var tre og Rigmor ble innlagt første gang. Rigmor legger ikke skjul på at det innimellom bekymrer henne hva han tar med seg videre fra sin åpne mor.

- Barn har ikke vondt av å vite at du er syk. Men de har vondt av å gå oppi sykdommen. Barn tar så lett på seg ansvar for alt. De gangene jeg har vært syk, har det vært helt klart at sønnen min skal være hos sin far. Da jeg var innlagt første gang, var ikke Ludvig inne på institusjonen, men vi sto ute og pekte opp på vinduet og sa «der bor mamma». Etter hvert som han er blitt eldre, har jeg fortalt ham mer og mer.

Så sprekker hun opp i et stort smil.

- Jeg har jo spurt nå sist, men da svarte han bare «slapp av, jeg veit jo at det går over».

Elektrosjokk
Rigmor Galtung har de siste årene fått svært god hjelp av elektrosjokk eller ECT. Hun hadde akkurat de samme nifse tankene om dette som oss andre. Første gangen hun ble overtalt til å forsøke det, ble hun helt hysterisk og de måtte avbryte forsøket. Nå er hun en tilhenger av metoden, som brukes mye, men nesten i det stille på grunn av den negative konnotasjonene folk har rundt ECT.

- Siste gangen nå trengte jeg åtte behandlinger, sier hun nøkternt. Hun beskriver bedringen som nettopp fra stummende mørke til fullt lys. Og det kan gå fort. Så fort at hun nå har forstått at bedringen kan skremme hennes nærmeste. Hun sier det er som å skru på en bryter.

- Sist nå skulle jeg forsøke å sove hjemme etter siste behandling og våknet til fullt lys. Sto opp, sminket meg og dro inn på sykehuset. En medpasient kom bort til meg og hilste. Han trodde det var en ny ansatt han ikke hadde møtt, sier hun.

Rigmor kan fremdeles skamme seg veldig for mye når hun er syk.

- Men jeg skammer meg ikke lenger når jeg blir frisk. Det gjorde jeg gjorde før. Dessuten er jeg jo ikke sykdommen min. Jeg er frisk 90 prosent av tida, sier hun.

Du kan møte Rigmor både som komiker og som beretter fra boka «Fullt lys og stammende mørke» førstkommende torsdag klokken 1930 hos CappelenDamm i Oslo. Arrangementet er gratis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere