RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAHMUD TURKIA (Afp)

- Jeg forbereder mine barn på å dø

Sist oppdatert:
Gaddafis datter gir et sjeldent innsyn i det isolerte bunkerlivet i Tripoli.

Aisha Gaddafi (36) er den eneste datteren til den forhatte libyske lederen Muammar al-Gaddafi.

Hun er utdannet jurist og har blant annet jobbet som forsvarer for Saddam Hussein.

36-åringen er kjent for sin vestlige stil og fotomodellutseende, og har tidligere vært ambassadør for FN.

Nå befinner hun seg midt i en blodig borgerkrig og skjuler seg sammen med familien i bunkere i Libyas hovedstad Tripoli.

- Kan bli bombet i hjel
36-åringen sier hun liker å fortelle sine tre barn godnatteventyr om livet etter døden, noe som er svært aktuelt i den pågående konflikten.

- Dette forbereder dem. I en tid preget av krig så vet man aldri når en rakett eller bombe kan treffe deg, og da vil det være slutten, sier hun i intervjuet med The New York Times.

Borgerkrigen i Libya startet da Gaddafi gikk til angrep på demonstranter som krevde at diktatoren skulle trekke seg fra makten.

Men Aisha hevder at alle opprørerne i realiteten er terrorister, som «bare ønsker å slåss». Flere av Gaddafis tidligere betrodde menn har imidlertid gått over til den andre siden. Ashia hevder Gaddafi fortsatt har kontakt med flere avhoppere.

- De forteller oss at de har sine egne familier, døtre, sønner, partnere, og de er bekymret for dem og har derfor tatt denne stillingen. Det er mange av dem som har jobbet for faren min i 42 år og vært lojale. Tror du de ville ha forlatt ham uten videre? sier hun.

Tviholder på makten
Vesten har for lengst innsett at det vil vær en umulighet å gå tilbake til et Libya hvor Gaddafi fortsatt sitter som leder i landet.

Men Aisha sier familien fortsatt tviholder på håpet om at Gaddafi forblir ved makten. På spørsmål om hvordan de skal klare dette, svarer hun følgende:

- Vi har stor tro på Gud.

Ambassadør for FN
Aisha er ingen typisk libysk kvinne. Hun blir gjerne avbildet med trange jeans, Gucci-sko og et sjal som dekker bare deler av det lange, blonde håret.

Tidligere var hun goodwill-ambassadør for FN. Nå er imidlertid hun, faren og hennes syv brødre anklaget av FN for forbrytelser mot menneskeheten.

FN sender denne uken tre granskere til Tripoli for å etterforske påstander om overgrep mot demonstranter. Gaddafi-regimet beskyldes for forsvinninger, tortur og drap på demonstranter, melder BBC.

I havnebyen Misrata skal over tusen sivile ha blitt skutt og drept av Gaddafi-styrker.

Tviler på anklagene
Datteren stiller seg imidlertid tvilende til om slike ting i det hele tatt har funnet sted, skriver The New York Times.

- Jeg er ikke så sikker på om dette faktisk har skjedd. Og la oss si at det har skjedd, så var det i begrenset omfang, sier hun.

Ashia advarer også Vesten mot det vepsebolet som vil møte dem dersom Gaddafi forsvinner fra makten. Det gjør hun ved å trekke paralleller mellom situasjonen i Libya og krigen i Irak.

- Opposisjonen i Irak fortalte Vesten at de ville bli møtt med roser. Men nesten ti år senere tar de imot amerikanerne med kuler, og tro meg, situasjonen i Libya vil bli langt verre.

Ønsker dialog
Selv om Aisha ønsker dialog for å løse krisen i Libya, mener hun det er uaktuelt å inngå forhandlinger med det såkalte opposisjonsrådet.

- Verden bør komme sammen rundt et bord under beskyttelse av internasjonale organisasjoner, sier hun.

Videre hevder hun at maktapparatet i Tripoli var i ferd med å legge fram demokratiske reformer da kamphandlingene startet for to måneder siden. Ashia retter også krass kritikk mot tidligere vestlige og arabiske allierte som nå har vendt ryggen til Gaddafi.

Hun sier Vesten har mye å takke Gaddafi for, og hevder Europa ville ha flommet over med afrikanske innvandrer og ekstreme islamister dersom det ikke hadde vært for faren.

Normaltilstand
Videre sier hun at Gaddafi-familien ønsker å gå tilbake til det hun omtaler som en normaltilstand.

- Og selvfølgelig kan vi framskynde dette om Nato slutter å bombe oss, sier hun.

Ashia sier faren fortsatt er ved godt mot.

- Han er ganske sikker på at han har det libyske folk bak seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere