RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JENS MEYER (AP)

- Jeg fortjener ikke prisen

Sist oppdatert:
Herta Müller (56) ble torsdag tildelt Nobelprisen i litteratur.

(SIDE2:) Nobelprisen i litteratur ble annonsert fra Stockholm torsdag klokken 13.00.

- Jeg tror det ikke. Jeg kan ikke tro det, jeg fortjener den ikke. Jeg er veldig glad, sa Herta Müller til SVT etter at det ble klart at hun får prisen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Den tyskspråklige forfatteren, født i Romania, ble tildelt den gjeve prisen i dag. Hun er romanforfatter, men skriver også poesi.

Hun debuterte med novellesamlingen Niederungen i 1982. Boken ble sensurert i hjemlandet hennes.

Müllers verk er siden den tid oversatt til en rekke språk. Blant hennes utgivelser på norsk er «Mennesket er en stor fasan i verden», «Reven var alt den gang jeger» og «Hjertedyr».

10. desember mottar Müller litteraturprisen. Prisen deles ut av Det Svenske Akademiet, og er på ti millioner svenske kroner. Hun blir den 12. kvinnen som får prisen.

Prisen er den mest høythengende litterære æren i verden.

Som vanlig har spekulasjonene rundt prisen vært mange. Gamle gjengangere som Adonis, Margaret Atwood, Philip Roth, Joyce Carol Oates og Don De Lillo er blitt nevnt også i denne omgangen. I motsetning til andre litteraturpriser så offentliggjør ikke Nobelkomiteen noen liste over endelige kandidater som de diskuterer. Prisen bare tildeles én.

Bettingselskapet Ladbrokes satte i år Kjell Askildsen som en av favorittene som burde få Nobelprisen i litteratur.

LES MER: – Bør få Nobels litteraturpris

Svenskene selv holder en knapp på Tomas Tranströmer. Det spekuleres i om prisen i år ville gå til en poet. I så måte var Adonis fra Syria også et naturlig valg.

Nobelkomiteens valg er ofte overraskende, som for eksempel det året de valgte den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek. I fjor var det franskmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio som ble tildelt litteraturprisen.

Kritikerne av prisen mener at komiteen i for liten grad skjeler til kvinner og at enkelte navn er hårreisende oversett. Men både Toni Morrison, Doris Lessing og Nadine Gordimer har fått prisen.

LES MER:Lessing: - Hersens svensker

Andre mener at komiteen tar hensyn til for eksempel språk. Noen tipper derfor at prisen i år vil gå til en engelskspråklig eller spanskspråklig forfatter. Favoritten innenfor det spanske området er Mario Vargas Llosa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere