*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg forventer at staten tar regninga på 30 mill.

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Midt i byggeprosessen kom beskjeden om at alarmsentralen trolig aldri vil bli åpnet.

15.01.13 19:00

Mandag skrev Nettavisen om den kinkige saken i Skien, der man er i full gang med å bygge en ny 110-sentral til 30 millioner kroner.

Men samme dag som støpearbeidet startet like etter nyttår, mottok den lokale brannsjefen et brev fra Direktoratet og samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), der de får beskjed om at sentralen skal legges ned.

- Det er en overordnet styring til strykkarakter fra statens side, sa en svært skuffet brannsjef, Guttorm Liebe i Skien, til Nettavisen.

Foreløpig fortsetter byggearbeidet, men det er høyst uvisst hva som nå skjer videre med millionbygget som er under oppføring.

- Ganske heftig regning
Liebe opplyste at de var nødt til å starte byggingen, etter krav fra myndighetene i forbindelse med det nye nødnettet som skal innfases.

Saken får stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til å reagere.

- Kommunene i Grenland er påført en ekstrautgift som er ganske heftig, 30 millioner kroner på grunn av statlige pålegg. Så sier staten ved DSB at «det bryr vi oss ikke noe om, synd for dere at dere har gjort det, men dere må betale selv», sier Hoksrud.

Han er ikke i tvil om hvem som bør ta millionregninga.

- Jeg forventer at staten tar den regninga, for det er de som har pålagt dem å gjøre det de har gjort, sier han til Nettavisen.

Hoksrud sier han godt forstår frustrasjonen til brannsjefen i Skien. Han er svært kritisk til DSBs håndtering av saken.

- Det har vært en veldig uryddig prosess fra DSBs side, mener han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Inge Fjeddalen, TA

- Jeg synes det er litt arrogant
Til Nettavisen mandag sa imidlertid avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB, at de ikke har pålagt at det skal bygges et nytt bygg i Skien.

- Det er ikke DSB som har krevd noe som helst. Vi har gitt et sett med spesifikasjoner for å få på plass nødnettet, og så er det selvsagt kommunen som avgjør størrelse og omfang på bygg, sa Rygh Pedersen, og la til:

- DSB har gjentatte ganger gjennom de siste årene varslet at det er behov for større og mer robuste 110-sentraler, sa hun.

Hoksrud sier han forstår at DSB mener sitt, men sier samtidig:

- Jeg synes svaret de gir er litt arrogant.

Totalt ønsker direktoratet å legge redusere antall 110-sentraler fra 20 til 11, på grunn av innføringen av det nye nødnettet. Nødnettet skal være på plass i hele landet innen 2015.

- Bryr seg ikke om involvering
Frp-politikeren reagerer også på at forslaget om nedleggelse kommer akkurat nå. For som Nettavisen skrev mandag, satte regjeringen ned et utvalg den 26. desember i fjor, som blant annet skal se på organiseringen av 110-sentralene. Utvalget skal levere sin innstilling innen desember i år.

Slik vil DSB endre 110-sentralene:

I Nord-Norge foreslår direktoratet å legge sentralene til Bodø og Tromsø.
Trondheim blir eneste sentral i Midt-Norge, mens Bergen og Stavanger får de to sentralene på Vestlandet.

På Østlandet ser DSB for seg sentraler på Elverum, samt i Moss, Lillestrøm, Drammen, Asker og Oslo.

- Da er det jo veldig rart at de plutselig nå, åtte dager etter at regjeringen har sagt at nå skal det utvalget jobbe med dette, så bare bestemmer DSB at det blåser vi i. Så jeg opplever at det er en litt arroganse i forhold til det utvalget som regjeringen satte ned, sier Hoksrud.

Rygh Pedersen påpekte at utvalget ledes av direktoratet, og at de var nødt til å ta avgjørelsen nå.

- Grunnen er rett og slett nødnettet som skal innfases. Det ville sett rart ut om man bygget ut sentralene, og så begynte å rive ned. Jeg skjønner jo at de gjør alt de kan for å beholde sentralen sin, men vi må se på landet som helhet, sa hun.

Hoksrud er ikke fornøyd med den begrunnelsen.

- Det er greit at de leder utvalget, men det er jo andre som sitter i det utvalget også, blant annet brannfolk og brannsjefer som også skal få mene noe om dette. De bryr seg jo ikke om involvering i det hele tatt, påstår han.

- Må ta med seg totaliteten
Samtidig pågår det nå en prosess for å se på muligheten for å slå sammen alle nødnumrene i Norge, og da vil i så fall 110-sentralene forsvinne helt. Hoksrud etterlyser en mer samordning av prosessene.

- Jeg synes det er helt i orden at man skal gå igjennom og se på struktur, men at man da må ta med seg totaliteten og hva man tenker totalt i alle nødetatene, sier han, og legger til:

- Så kanskje man skulle latt 110-sentralene fortsette som de er bygd opp, og så etterpå se på hvordan nødsentralene skal være i framtida, sier han.

Hoksrud mener det er viktig å beholde sentralen i Skien, og frykter større enheter som DSB nå ønsker å bygge opp.

- Grenland har mye prosessindustri og det betyr også at man har store mengder med brann og eksplosjonsfarlige stoffer, og det mener brannetatene man ikke tar hensyn til. Tilbakemeldinger jeg har fått er at det er veldig viktig å ha den lokale tilknytningen og kjennskapen, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

Faremo: - Beslutning tatt lokalt
Hoksrud har nå tatt saken opp med justisminister Grete Faremo, gjennom et skriftlig spørsmål.

- Når kommunene nå bygger ny nødsentral til 30 mill. så snur plutselig DSB og foreslår å legge ned. Jeg håper statsråden ikke er enig i forslaget til DSB, men i så tilfelle er det Justis-Dep. eller DSB som tar den regningen man urettmessig har pålagt kommunene? spør han.

Faremo påpeker i sitt svar at det ikke er tatt noen endelig beslutning ennå.

- Jeg finner det nødvendig å understreke at dette kun er en skisse og at DSB ikke har fatet noe lokaliseringsvedtak ennå, skriver ministeren.

Hun avviser samtidig at det har kommet noe pålegg fra staten om bygget i Skien.

- Beslutningen om å bygge et nytt bygg er en beslutning som er tatt lokalt og ikke som følge av pålegge eller etter anmodning fra DSB, skriver Faremo

DSB vil fremover arrangere dialogmøter med de berørte kommunene, men har lagt opp til en svært kort høringsfrist, innen den 14. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.