*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg gjorde hærverk for 30.000 kroner

Foto: Håvard Hofstad Ruud (Østlendingen)

«Lars» var full og sint.

17.01.14 13:18

(Østlendingen) Riper i biler, smadra postkasser, velta blomsterpotter, en ødelagt sykkel og napping av bilskilt.

Det er lista over de hærverkene som «Lars» hadde begått en vårnatt i Elverum i fjor. Han husker svært lite av det.

– Jeg hadde vært på en fest, og senere et nachspiel. Det var på veg hjem fra dette sene nachspielet at det gikk gærent, sier «Lars», som ikke bor i Elverum nå.

Nesten hjemme hadde politiet registrert adferden hans, stanset og lurt på hva han egentlig drev med. De fikk navnet hans og kjørte han hjem.

Akkurat det husker han.

Dagen etter hadde 14 personer ringt politiet og meldt fra om ulike skader.

Møtte 14 fornærmede
- Jeg forsto jo at det var jeg som hadde gjort det. Jeg ble veldig lei meg da jeg skjønte at jeg hadde ødelagt for så mange. Jeg pleier ikke å gjøre sånt, er aldri tatt av politiet for hærverk, sier mannen, som er i midten av 20-årene.

- Spesielt ett tilfelle tok jeg meg veldig nær av.

- Jeg hadde nappet av bilskiltene på bilen til ei dame. Så hadde hun blitt oppringt fra sjukehuset fordi mora hennes var blitt veldig dårlig, og hun måtte komme med en gang. Det kunne hun ikke, for jeg hadde nappet av bilskiltene, sier «Lars».

Saken havnet i Konfliktrådet, hvor han møtte alle de 14 ofrene gjennom tre møter.

- Hvordan var det å møte dem?

- Det var vanskelig. Det var straffen i seg sjøl. Men jeg fikk sagt unnskyld, forklart at jeg hadde vært full og dum, at jeg ikke forsto konsekvensene av hva jeg gjorde. At jeg angret på det jeg hadde gjort. Jeg har vært veldig lei meg.

- Hvordan opplever du det i ettertid?

- Jeg føler at jeg har gjort opp for meg. Jeg har sagt unnskyld, og vi lagde en avtale. Skaderegningene for 30.000 kroner var jeg ferdig med å betale i desember.

- Har du lært noe?

- Å ja. Alkoholinntaket er blitt mindre. Og det er slutt med lange fester, sier han.

«Lars» føler at han har bearbeidet det han har gjort, og at han har gjort opp for seg.

- Det er takket være Konfliktrådet. Jeg anbefaler megling der. Man får gjort opp for seg, møtt dem som er blitt utsatt for ens eget dumskap. Det var en positiv erfaring. Så slipper saken ligge å ulme, sier «Lars».

Mindre alvorlig krim
Sondre Halvorsen er påtalejurist hos politiet, og så at denne saken egnet seg for Konfliktrådet. Da partene ga samtykke til å møtes til mekling, var saken grei.

- Det er spesielt mindre alvorlig kriminalitet som egner seg for mekling, og såkalte førstegangs kriminelle. I stedet for å få en bot på noen tusen kroner, krever et meklingsmøte mer ansvar av gjerningspersonen, sier Sondre Halvorsen.

I 2013 hadde Konfliktrådet i Hedmark 206 og 244 straffesaker, en økning på 42 saker fra året før. Det opplyser leder Henning B. Pedersen.

Les flere saker fra Østlendingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.