RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
OPPGITT: Per Sandberg er oppgitt over situasjonen rundt mulla Krekar, og mener demokratiet, rettsstaten og Norges råderett over egen sikkerhet latterliggjøres.
OPPGITT: Per Sandberg er oppgitt over situasjonen rundt mulla Krekar, og mener demokratiet, rettsstaten og Norges råderett over egen sikkerhet latterliggjøres. Foto: NTB scanpix

- Jeg gremmes i maktesløshet, men gir ikke opp

Sist oppdatert:
Per Sandberg er oppgitt over Krekar-saken, og mener statens råderett over sikkerheten til innbyggerne blir latterliggjort.

Frp har måttet tåle mye kritikk for å først ha lovet å sende mulla Krekar ut av landet, for deretter å måtte innrømme at dette likevel ikke lar seg gjøre så lenge han risikerer dødsstraff og tortur i Irak. 

Tirsdag ble det kjent at Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Mulla Krekar må til en hver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser, ifølge vedtaket fra politiet

Frp-nestleder Per Sandberg gir tirsdag kveld tydelig uttrykk for at han er oppgitt over situasjonen. I en oppdatering på Facebook skriver han at Norges råderett over sikkerheten til egne innbyggere latterliggjøres.

- En parodi

«Demokratiet, rettstaten, Norges råderett overfor sikkerheten til sine norske innbyggere blir rett og slett latterliggjort. Fare for rikets sikkerhet, på FNs terrorliste, mistenkt for ulike forbrytelser, men EMK og Folkeretten beskytter altså disse. En parodi», skriver Sandberg.

Les også:Folk ler seg skakke av Krekar-nyheten

Fakta: Fakta om mulla Krekar

Klikk for å åpne faktaboksen
 

58 år gamle mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, er kurder fra Nord-Irak. Han kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er norske statsborgere.

* Han bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Ble vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 at vedtaket er gyldig. Vedtaket er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

* Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste. I desember 2012 ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror.

* Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015 etter endt soning. Han har varslet at han vil prøve å få utvisningsvedtaket omgjort.

* justisminister Anders Anundsen (Frp) har i forbindelse med løslatelsen sendt en instruks til politiet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet.

* Oslo politidistrikt besluttet tirsdag at Krekar må bo på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Han får ikke reise utenfor kommunens grenser og pålegges meldeplikt tre ganger i uken. NTB

Gir ikke opp

Han stiller deretter spørsmål om når den store debatten om statenes muligheter og råderett skal komme.

«Som ombudsmann for det norske folk gremmes jeg i maktesløshet, men gir ikke opp», skriver Sandberg.

Instruks

Krekar soner i dag en straff på to år og ti måneders fengsel for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han skal etter planen løslates etter endt soning 25. januar.

Forrige uke sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) en instruks til Politidirektoratet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet. Ifølge instruksen skal utgangspunktet være et oppholdssted utenfor de store byene.

Anundsen sier at slike instrukser også vil kunne brukes i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

Bo på mottakssenter

Det er Jarlen mottakssenter på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag som nå skal huse Krekar. Mottaket er spesielt tilpasset barnefamilier og driver også en egen barnehage.

UDI opplyser at direktoratet har bistått politiet med å finne et «egnet» bosted til Krekar. Han vil bo i en egen leilighet atskilt fra andre beboere.

Varsler rettslige skritt

Krekars advokat Brynjar Meling har nå varslet rettslige skritt for å stanse tvangsbosettingen. Før nyheten om bosetedet var kjent uttalte Meling til NTB at de ikke kunne godta et sted som lå lenger enn seks til syv mil unna Oslo, hvor familien bor.

– Det er åpenbart at Kyrksæterøra er en plassering vi ikke kan godta, sier Meling til NTB.

Lik Nettavisen på Facebook og få flere ferske nyheter og friske meninger!
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere