*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg hadde 180 åpne sår

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Kent Raymond mener det er én grunn til at han lever i dag.

28.09.11 14:55

GATEHOSPITALET (Nettavisen): I en sliten betongbygning cirka 10 minutters gange fra Oslo sentrum sitter Kent Raymond Denis og Eddy Eklund. De er to av hovedstadens 8000 tungt belastede rusmisbrukere. Begge takker Gatehospitalet for at de lever i dag.

- Folk fra hele landet samles i Oslo for å ruse seg. Jeg syns det generelt er et for dårlig helsetilbud for personer som sliter med rus, sier Kent Raymond Denis.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Risikerte amputering
Han flyttet i ung alder fra Halden til Oslo og endte opp i et tungt rusmiljø. Kent Raymond går nå på metadon, men har en lang rushistorie bak seg. Arr på armene og plastre på hendene vitner om at kroppen har fått sin dose nålestikk de siste tiårene. Likevel ser Kent Raymond langt mer positivt på livet nå enn tidligere. Gatehospitalets første pasient mener institusjonen på mange måter har berget livet hans.

- Hadde det ikke vært for Gatehospitalet hadde jeg nok ikke levd i dag. Da jeg kom hit for første gang i 2004 hadde jeg 180 åpne sår og et fysisk hull gjennom beinet. Jeg fikk beskjed av legene som behandlet meg at hvis hadde jeg kommet litt senere, så hadde de mest sannsynlig vært nødt til å amputere ett eller begge beina mine, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Avmagring og utmattelse
Daglig leder Marit Myklebust nikker mens hun ser alvorlig på sin pasient gjennom de siste syv årene.

- 80 prosent av de rundt 150 pasientene som årlig kommer hit behandles for sår og infeksjoner. I tillegg sliter flere med avmagring, dårlig hygiene og utmattelse etter å ha levd et ekstremt slitsomt liv. Ofte er sårskadene alvorlige, i verste fall dødelige. Vi fikk en gang inn en pasient hvor nesten hele lårmuskelen var åpen på grunn av en ubehandlet infeksjon. Andre sover en uke i strekk når de legges inn, sier hun.

Myklebust mener Gatehospitalet skiller seg ut ved at pasientene i tillegg til å behandles medisinsk, også får omsorg og respekt.

- Det tror jeg er mye av grunnen til at mange frivillig legger seg inn her, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Kvier seg for sykehus
Kent Raymond, som selv har levd på gata i fire år, forteller at mange rusmisbrukere kvier seg for å oppsøke sykehus og få den behandlingen de trenger.

- Som rusmisbruker blir man ofte behandlet dårlig og føler seg liten og usikker. På et sykehus er mange rusmisbrukere redde for hvordan andre pasienter vil reagere på å ligge på samme rom som en narkoman. Ofte velger man heller enkleste løsning og tyr til rusen fremfor hjelpen, sier han.

- På Gatehospitalet blir jeg sett på som en et menneske og ikke kun en pasient som trenger sårstell, skyter kameraten Eddy inn. Også han mener institusjonen har reddet liv hans.

- Det finnes ikke noe alternativ i Oslo. Hadde det ikke vært for dette stedet hadde livet mitt gått til grunne. Menneskene her har på mange måter blitt min familie, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Trenger flere sengeplasser
Men Gatehospitalets kapasitet er sprengt.

- Vi har ikke nok kapasitet og trenger 6 -7 plasser til. Samtidig er det viktig å få fram at vi ikke ønsker å ta over oppgavene sykehusene og feltpleien har ansvar for. Gatehospitalet sin oppgave er helse, sier Myklebust.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.