- Jeg håper de snart får det de fortjener

FOR LANG TID: Etter over tre år venter Jolita Matulaityte fortsatt på at de to som er siktet for drapet på hennes ektemann skal bli stilt for retten. - Jeg håper de snart får det de fortjener. Jeg synes det har tatt altfor lang tid, sier hun.

FOR LANG TID: Etter over tre år venter Jolita Matulaityte fortsatt på at de to som er siktet for drapet på hennes ektemann skal bli stilt for retten. - Jeg håper de snart får det de fortjener. Jeg synes det har tatt altfor lang tid, sier hun. Foto: Harald Strømnæs (Tønsbergs Blad)

Tre år etter at mannen hennes ble drept, møter Jolita ­fortsatt de to drapssiktede på gaten.

16.05.14 08:25

I februar 2011 ble Tautydas Mitkus (31) stukket ned med kniv i et 30-årslag i Re. Han døde to dager senere av skadene, skriver Tønsbergs Blad.

- Han var en veldig god mann. Han hadde god humor og han elsket barn og sønnen sin, sier enken Jolita Matulaityte.

- Hvordan er det å leve uten ham?

- Jeg er blitt vant med å være alene nå, men de første årene var det veldig vanskelig. Vennene mine sier at jeg var en helt annen person.

Meldeplikt

To litauere er siktet for medvirkning til forsettlig drap på Tautydas Mitkus, men saken er ennå ikke kommet opp for noen domstol, og de to er på frifot. Den ene reiste til Litauen før politiet rakk å arrestere ham, mens den andre bor i Vestfold, har fått konfiskert passet og har meldeplikt til politiet.

Jolita har møtt begge på gaten flere ganger.

- Når jeg møter dem, klarer jeg ikke å tenke. Jeg begynner å skjelve, og hjertet hamrer, sier hun.

Den siktede som fortsatt er i Vestfold har hun møtt på Revetal og andre steder i nærheten. Den andre siktede har hun møtt i hjembyen i Litauen. Mannen som er i Litauen, er etterlyst internasjonalt, men Litauen utleverer i likhet med Norge ikke egne borgere.

Fra samme by

Jolita og de siktede er fra samme by, Biržai nær grensen til Latvia, som har drøyt 15.000 innbyggere. Mange fra byen reiser til Norge for å finne seg jobb, og på den skjebnesvangre bursdagsfesten i 2011 var de fleste fra Biržai.

- Det var en vanlig litauisk bursdagsfest, med mat og alkohol og kanskje 20 gjester. Jeg gikk hjem rundt midnatt og var en av de første som dro derfra, sier Jolita.

Ved firetiden på natta oppsto det et slagsmål. Tautydas Mitkus fikk kuttskader i hodet og mageregionen og døde senere på et sykehus i Oslo. Elleve festdeltakere ble arrestert da politiet kom, og mistanken ble raskt rettet mot de to som er siktet i dag.

Jolita fikk beskjed om at ektemannen lå hardt skadet på sykehus morgenen etter, da en kamerat sendte en tekstmelding. Hun dro raskt til politiet, så til sykehuset der Tautydas allerede lå i koma. Etter to dager ga legene beskjed om at det ikke lenger var noen grunn til å holde ham kunstig i live ved hjelp av maskiner.

Sykehuset spurte om hun ville godta at organene til ektemannen ble donert bort. Det godtok hun, med unntak av hjertet. Hun ville at hjertet skulle gravlegges sammen med ham.

- For lang tid

Jolita bor fortsatt i Re sammen med sin snart fem år gamle sønn. Hun jobber og lærer seg norsk.

At de to siktede fortsatt går fri tre år etter drapet, og at saken ennå ikke er blitt behandlet av en domstol, gjør henne sint.

- Jeg håper de snart får det de fortjener. Jeg synes det har tatt altfor lang tid. Jeg trodde Norge hadde et sterkt rettssystem. Nå har jeg ventet tålmodig i over tre år og er veldig skuffet. Jeg vil bare ha rettferdighet, sier hun.

Ber Litauen ta saken

Saken er ferdig etterforsket av politiet i Vestfold og sendt til riksadvokaten. Grunnen til at det ikke er tatt ut tiltale, er at det jobbes med å få saken opp for retten i Litauen. Konstituert statsadvokat Reidar Bruusgaard håper på en avklaring før sommerferien.

- Vi mener alt ligger til rette for en rettssak i Litauen. Både de siktede, vitnene og offeret er litauiske, og i tillegg er en av de siktede der. Både bevismessige og praktiske grunner tilsier at det bør det vurderes, sier Bruusgaard.

Han venter fortsatt svar fra litauiske myndigheter på om saken kan føres der. En aktor fra Litauen har også vært i Norge og blitt orientert om saken.

- Hvis de sier ja, vil saken bli tilrettelagt for litauiske myndigheter. Hvis de sier nei, vil det bli en helt tradisjonell norsk rettssak, sier han.

– De fleste bor her

Jolita Matulaityte har delte meninger om en eventuell rettssak i Litauen.

- Det er bra at saken går videre. Men de aller fleste som var på festen, bor her. Jeg tror det vil bli vanskelig å få alle til å komme til en rettssak i Litauen. Samtidig er det korrupsjon i Litauen. Der er alt mulig for dem som har penger nok, sier hun.

- Hvordan blir det å møte de siktede i rettssalen?

- Jeg vil ikke tenke på det. Jeg vet det vil bli vanskelig. Jeg kommer i hvert fall til å være nervøs og redd for en urettferdig dom.

Siktede vil ha en avklaring

Den drapssiktede litaueren som fortsatt er i Vestfold prøvde i forrige uke å få opphevet meldeplikten.

Mannen er siktet for medvirkning til forsettlig drap, og har hatt meldeplikt for politiet etter at han ble løslatt fra varetekt i oktober 2011.

Politiet har også beslaglagt mannens pass og andre identifikasjonspapirer, så han ikke skal kunne forlate landet.

Meldeplikten må fornyes med jevne mellomrom, og da Nordre Vestfold tingrett behandlet politiets begjæring om fortsatt meldeplikt ba han om at denne skulle oppheves.

Vil dra hjem

Mannen representeres av advokat Anders Westeng.

- Han brakte spørsmålet inn for retten for å prøve å tvinge fram et svar. Etter tre år bør man kunne forvente en avklaring. Det er det viktigste for ham. Han har fulgt opp meldeplikten til punkt og prikke, men når han ikke kan jobbe her, og ikke har familie her, bærer hans situasjon preg av å være i fengsel. Det han ønsker, er å dra hjem til familien i Litauen, sier Westeng.

Den siktede mannen vant ikke fram og ble pålagt å melde seg for politiet ukentlig fram til 11. juni.

Westeng sier kjennelsen blir anket.

Les flere saker i Tønsbergs Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.