*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg håper jeg blir like synlig som Sandra

Foto: Jørgen Berge ( Nettavisen )

- Men klart det blir vanskelig, sier Senterungdommens nye leder.

25.11.13 14:50

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Det er veldig stort, sier Senterungdommens nye leder, Erling Laugsand, til Nettavisen.

For et par uker siden ble han valgt til leder av Senterpartiets ungdomsparti, etter Sandra Borch.

- Det føles veldig bra å bli valgt av sine egne, at de ønsker meg inn i den posisjonen. Det er dessuten en veldig spennende periode for partiet. Vi skal utvikle en ny politikk, vi er i en ny rolle etter åtte år i regjering, sier Laugsand engasjert.

- Nå setter jeg det på vent
Den ferske ungdomspartilederen er 24 år gammel, og kommer fra Averøya på Nordmøre i Møre og Romsdal.

Han studerer til å bli sivilingeniør, i industriell økonomi og teknologiledelse, ved NTNU i Trondheim. Nå blir det imidlertid studiepause, og flytting til hovedstaden.

- Jeg har bare masteroppgaven igjen, som jeg nå setter på vent, forteller han.

Laugsand har allerede vært politisk engasjert i snart ti år, etter at han meldte seg inn i Senterungdommen som 14-åring.

- Hvorfor valgte du å begynne å engasjere deg politisk?

- Det ene var at jeg ble spurt om jeg ville bli med, og det andre var at jeg var politisk bevisst og alltid har vært engasjert. Jeg var med i elevrådet og i ungdommens fylkesting, sier han.

Han valgte Senterpartiet blant annet på grunn av EU, som partiet absolutt ikke vil bli en del av.

- Det første jeg var bevisst på var EU-saken. Det høres kanskje litt rart ut ti år etter EU-kampen, men det tror jeg rett og slett var fordi vi hadde et prosjekt på skolen. Da jeg senere begynte å orientere meg mot et politisk parti, var Senterpartiet et åpenbart valg, sier han.

Les også: - Jeg gjorde det fordi det skulle komme reaksjoner

- Håper jeg blir like synlig
Siden har det ballet på seg. Laugsand ble etter hvert fylkesleder for Senterungdommen i Møre og Romsdal, og kommunestyrerepresentant.

- Hvordan er det å ta over etter Sandra Borch, som har vært en kontroversiell og veldig synlig leder?

- Jeg tenker at det er både en utfordring og en mulighet. Det er en utfordring fordi hun har vært utrolig synlig, kanskje Norges aller mest profilerte ungdomspartileder det siste året. Klart det blir vanskelig å følge opp det, sier han, og fortsetter:

- Samtidig tror jeg det er en stor mulighet, fordi veldig mange vet om oss. Hun har gjort oss kjent blant veldig mange, sier Laugsand.

- Vil du bli like synlig som Borch?

- Jeg håper det. Hun har jo også vært i noen veldig tøffe saker, og jeg håper jeg får mulighet til å snakke om mer politiske saker. Det har vært en del konfliktsaker, sier han.

Han sier målet ikke er å skape konflikter, men å spisse sakene enda mer.

- Nå skal vi spisse det mer. Vi må tydeliggjøre hvorfor vi mener det vi mener. Sandra har klart å gjøre standpunktene våre kjent i mange saker. Min kanskje viktigste oppgave blir å tydeliggjøre hvorfor vi mener det vi gjør, enten det gjelder miljø, næring eller folkestyre. I alle de sakene mener jeg vi kan gå lenger nå enn da vi var i regjering, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Jeg er uenig med Sandra
Før Borch gikk av som leder av Senterungdommen, gikk hun ut og kritiserte ledelsen i Senterpartiet for en manglende takhøyde i partiet.

- Jeg er uenig i det, jeg mener at det er takhøyde. Det jeg er enig med henne i, er at vi ikke har vært flinke nok til å bruke den takhøyden. Det tror jeg er fordi vi har sittet i regjering, vi har sittet og styrt og har vært mest opptatt av det. Da er det vanskelig å drive politisk utviklingsarbeid samtidig, sier han.

24-åringen mener det, i motsetning til Borch, er mer rom for å si hva man mener i Senterpartiet - enn i andre partier.

- Det hun blant annet mener er at vi er for dårlig til å snakke om de grunnleggende problemstillingene. Jeg synes vi skal snakke mer om det, og ha en mer åpen debatt, sier Laugsand.

Han tror han nok vil bli en litt annen type leder enn Borch.

- Men det er vanskelig å sette ord på hva det blir foreløpig, men politisk er det ikke så store forskjeller, sier han.

- Hva synes du om Liv Signe Navarsete som Sp-leder?

- Jeg synes hun er en dyktig leder for Senterpartiet, en veldig engasjert leder, sier Laugsand til Nettavisen.

- Jeg synes de feiger ut
- Hvordan vil du sette ditt preg på Senterungdommen?

- Min ambisjon er at Senterungdommen skal ha innflytelse på norsk politikk, og at vi skal ha innflytelse på Senterpartiets politikk. Jeg håper at vi kan være et kreativt verksted, at vi kan utfordre partiet, sier han, og fortsetter:

- Jeg synes vi skal bli mer opptatt av ideologi og folkestyre. Der kan vi gå ganske lang, med folkeavstemninger og hvilke oppgaver som skal bestemmes lokalt. Jeg mener vi skal gå gjennom alt som er av lover og reguleringer, og fjerne mest mulig, fordi det begrenser den lokale handlefriheten, sier han.

Laugsand mener det altfor ofte innføres minstenormer og lignende når noen føler seg sviktet av samfunnet.

- Jeg synes altfor ofte at det er en ryggmargsrefleks, med en gang det kommer et oppslag om at noen er sviktet av storsamfunnet, så innfører man en minstenorm eller en lovfestet rett som skal bøte på det. Det synes jeg gjelder alle partiene, også Senterpartiet. Det gjelder alle som snakker om frihet og lokaldemokrati, sier han, og legger til:

- Jeg synes de feiger ut når det gjelder å følge konsekvensen av det i praktisk politikk, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Drømmen er Ap, Sp og KrF
- Bør Senterpartiet i regjering igjen i 2017?

- Målet er å komme i regjering, eller i alle fall i vippeposisjon slik at vi kan styre politikken, sier Laugsand.

- Men med hvilke partier?

- Jeg mener at vi som et sentrumsparti kan vi samarbeide i begge retninger. Vi kan samarbeide med sentrumspartiene, vi kan samarbeide til høyre og vi kan samarbeide til venstre - som vi har gjort de siste årene. Men jeg ønsker ikke at vi skal låse oss til et samarbeid med SV og Ap, sier Laugsand, og slår fast:

- Senterpartiet fikk til mye i den rødgrønne regjeringen. Samtidig føler jeg KrF er et parti som står Senterpartiet svært nær. Min drøm er en regjering av Ap, Sp og KrF. Jeg er sikker på at en slik regjering vil stå svært sterkt om fire år, og ville vært mest i tråd med ønskene til disse partienes velgere.

- Hva mener du Senterpartiet har tapt ved å sitte i regjering?

- Vi har tapt mye av profilen vår. Det er ganske utfordrende for oss fra før, fordi vi ofte har en del mellomstandpunkt. Vi vet at vi har tapt en del på næringsprofil, for jeg mener vi er et næringsparti for alle som skal drive en næring, sier han.

- Altfor mange broilere
Han mener Senterpartiet også må bli mer synlig på miljø.

- Hva er dine politiske ambisjoner framover?

- Jeg synes det er altfor mange broilere i politikken, og foreløpig er jeg på vei dit. Jeg har ikke noe spesiell yrkeserfaring, så jeg har mer lyst til å få erfaring fra næringslivet enn å fortsette inn i en politisk karriere, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.