RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LENA LUDVIGSENS innlegg om anoreksi har rørt mange.
LENA LUDVIGSENS innlegg om anoreksi har rørt mange. Foto: Privat

- Jeg har aldri hatt lyst til å bli et skjelett

Sist oppdatert:
- Hvis jeg kan hjelpe andre med å skrive om spiseforstyrrelsen, er det verdt det, sier Lena Ludvigsen.

Tirsdag la bodøjenta Lena Ludvigsen ut innlegget «Det man ikke sier» på sin personlige blogg , der hun skriver åpent om kampen mot spiseforstyrrelsen, skriver Avisa Nordland.

«Anoreksi. Et helt forferdelig ord. Jeg synes det er helt forferdelig å skrive akkurat dette ordet, og ikke minst å uttale det.Men - før var det umulig. Jeg har alltid sett på dette som et tegn på skam, et tegn på mislykkethet og noe jeg ikke har ville forbinde til meg selv - enda jeg har visst det er det min diagnose kalles.» skriver 19-åringen innledningsvis.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Perfekt liv

«Mange tenker på en spisesykdom som noe man velger selv. Dette blir helt galt - for det ligger nesten alltid noe under. ( unntakene er de som finner ut at''«hei, nå skal jeg få anoreksi og bli modelltynn'») Men flesteparten av (og det gjelder alle psykiske sykdommer har noe annet liggende i bunnen.

Jeg for eksempel - har aldri hatt lyst å bli et skjellett. Jeg har alltid syntes former var finest, og det synes jeg enda. Mitt problem er at jeg alltid må være perfekt. Jeg strever alltid etter å være god nok - men det blir liksom aldri det uansett. Undervekten er bare et ytre ''tegn'' på sykdommen, for det er inni hodet det skjer ting. Å skulle ha et perfekt liv med blogg, trening, 6erprøver og sosialt samvær tar på, og for meg ble det for mye.

Andre har problemer de vil glemme - så de bruker sykdommen for å vergre seg mot fortiden. Andre har andre grunner - det fins så mangt.»

- Hvis jeg kan hjelpe andre med å skrive om spiseforstyrrelsen, er det verdt det, sier Ludvigsen til an.no.

Lettere

Bodøjenta forteller at hun har fått gode tilbakemeldinger på blogginnlegget, spesielt fra andre som sliter med det samme.

- Mange skriver at det er godt å lese, og at det gjør at de ikke føler seg alene.

Også familie og kjente har reagert positivt på åpenheten.

- Foreldrene mine synes det er bra. Tidligere ville jeg ikke snakke om det, noe som gjorde dem usikre og redde. Da jeg begynte å fortelle dem om det, ble det lettere for alle, sier Ludvigsen, som har slitt med spiseforstyrrelser i to år.

- Vennene mine er også veldig glade for at jeg skriver om det. De har vært veldig redde, og synes det er lettere å forholde seg til meg når de vet hvordan jeg har det. For meg er det vanskeligere å snakke om det enn å skrive det ned. De kan lese om det, og vet litt om hva de skal gjøre og ikke gjøre.

- Vanskelig

For Ludvigsen ble spiseforstyrrelsen utløst av et ønske om å være "perfekt".

- Jeg tok alle vaktene på jobb, jeg jogget til skola og skulle bare ha seksere der. Så var det rett til jobb etter skola, og så trene og gjøre lekser. Det ble mye oppå hverandre, og det gikk plutselig ikke. Det ble vanskeligere og vanskeligere, og jo dypere du kommer i sykdommen, jo vanskeligere blir det å komme ut av det. Jeg prøver så godt jeg kan, sier 19-åringen åpenhjertig.

I dag er Ludvigsen sykemeldt til over jul, og blir fulgt opp av legen sin.

- Jeg prøver å utfordre meg på ting jeg gjorde før jeg ble syk. Det er for eksempel vanskelig i forhold til venner og slikt, og da prøver jeg å gripe sjansen til å være sammen med folk. Jeg utfordrer også meg selv på nye mat-ting, og prøver å la være å være i så mye aktivitet. Det er vanskelig å følge en matplan uten å få kompensere med aktivitet.

Ludvigsen har blogget i to år, og skrev for første gang om spiseforstyrrelsen i vår.

- Det er veldig vanskelig å skrive om det, jeg har vært redd for tilbakemeldingene og for at folk skal trekke seg unna. Man føler seg ikke helt normal. Men hvis jeg kan være en inspirasjon for andre som sliter, er det som om det har en mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere