*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har aldri ønsket meg barn

Men mange menn nekter å tro på Tanja (34).

24.04.08 16:36

(SIDE2): - Jeg har egentlig aldri ønsket meg egne barn, men jeg kan ikke si nøyaktig når dette ble et spørsmål jeg måtte forholde meg til, sier Tanja Omvik (34).

Les også: - Barnløshet er en belastning

Da hun var i tjueårene tenkte hun at hun hadde god tid til å tenke på dette senere i livet. Men plutselig var Tanja ti år eldre og følte at avgjørelsen var den rette. Hun forteller at det helst er menn som ikke helt vil tro henne når hun forteller at barn aldri har vært en nødvendighet for henne.

- Det kan ofte virke som de tror at jeg ikke mener det når samtalen kommer inn på emnet. Men, de fleste i den nærmeste vennekretsen har slått seg til ro med avgjørelse for lenge siden, hevder hun.

Mest positive samtaler
- Blant mine nærmeste venner, har det egentlig aldri vært et tema, fordi alle har hatt kjennskap til at jeg aldri har ønsket meg barn. Det var vel en periode hvor de nevnte det noen ganger, ofte trodde de det bare gikk ut på at jeg ikke hadde funnet den rette og var overbevist om at «når du først finner en mann du vil dele livet med så skifter du nok mening». Men så skjønte de bare at dette var noe jeg hadde tenkt på i et større perspektiv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå er det nemlig mest positive samtaler om det at hun ikke ønsker barn.

- Jeg har også flere venninner som ikke har barn enda, og da er det lite fokus på temaet.

På kjønnsforskningsmessen i regi av forskningsrådet møter vi forsker Tove Fjell som holder sitt foredrag med tittel: «Er det enklere å være barnefri i dag?»

- Det å ønske seg barn naturliggjøres og gjøres selvsagt i dag, sier hun.

Det har ikke alltid vært slik. I sin studie intervjuet hun kvinner som er 60-70 år i dag og barnløse om hvordan det var å være barnløs før. Mange av intervjuobjektene mente det var mer naturlig før og at dette ikke var noe man skulle spørre kvinner om før i tiden, slik som nå.

- En privatsak
«Astrid» forteller at det ikke var noen som spurte henne om dette da hun valgte å ikke få barn.

- Det var en privatsak. Ingen har rett til å spørre, da spør de jo direkte om mitt sexliv. A spørre andre om graviditet er en uting!

Slik var det før, men i dag er man mer fordømmende og det er greiere å spørre folk om hvorfor de ikke har barn, mener Fjell. Og barnefrie opplever helt klart press om barn i dagens samfunn.

- Det forventes at man skal få barn, og samfunnet tilrettelegger for det. Dessuten er det andre forventninger til at kvinner skal bli mødre enn at menn skal bli fedre, sier hun.

«Forsvart» seg med egentid
For Tanja er det ingen spesiell grunn for barnløsheten.

- Det er ingen spesiell grunn. Jeg har mange venninner med barn, og jeg tilbringer gjerne tid med disse. Jeg har på en måte «forsvart» meg med at jeg trenger tid til meg selv og det jeg liker å gjøre.

- Nå er det vel ikke helt slik lenger, ettersom det meste er mulig å gjøre selv med barn. Men fremdeles kan jeg tenke sånn at jeg er altfor egoistisk, og vil gjøre ting jeg ønsker uten at jeg må planlegge grundig. Det være seg kino eller middag med venner, kafébesøk hvor man kan sitte lenge og prate eller lengre reiser. I min familie er det også stor aldersforskjell på oss barna, og det har kanskje preget min avgjørelse.

- Den som «lider» mest over min avgjørelse er vel min mor, som svært gjerne vil ha barnebarn. Det er jo slik at en avgjørelse som dette, ikke bare rammer meg, men også de som rundt meg, Innimellom tenker jeg at jeg får vel få ett barn, slik at min mor kan få sin drøm oppfylt, men tanken forsvinner like fort som den kommer...

- Syns du samfunnet i sin helhet er lagt opp til at alle skal få barn?

- Det er vel hva man velger å gjøre ut av det. Det er mye fokus på det å få barn, og jo eldre man blir, legger man merke til at det meste dreier seg om barn og familie. Nå er jeg heldig fordi jeg har både venner med og uten barn, for meg er den balansegangen viktig. Jeg skjønner jo at samfunnet legger opp til at de fleste får barn, for det er jo det de fleste gjør, derfor må også behovene imøtekommes.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.