RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har aldri opplevd lignende

DEKKET HODET: Peder Hauge og foreldrene var omringet av en sverm med fluer under fjellturen i forrige uke. Varmt vær kan føre til at insekter utvikler seg raskere og blir flere.
DEKKET HODET: Peder Hauge og foreldrene var omringet av en sverm med fluer under fjellturen i forrige uke. Varmt vær kan føre til at insekter utvikler seg raskere og blir flere. (Privat)
Gjennom hele toppturen i Sørstrandsfjellene måtte Peder Hauge og foreldrene fekte bort innpåslitne fluer.

Fjellturen ble ikke helt som planlagt da Peder Hauge inviterte med seg foreldrene på topptur i Sørstrandsfjellene i Sogn og Fjordane i forrige uke. Gjennom hele turen på halvannen time var de omkranset av en sverm med fluer.

- Jeg er oppvokst her og har aldri opplevd noe lignende. Det var enormt med fluer som flokket seg rundt oss, sier Hauge til Nettavisen.

Han beskriver opplevelsen som både ubehagelig og irriterende. Likevel er han også fascinert.

- Det var alltid nye fluer rundt oss. Vi trodde vi skulle slippe dem når vi kom lenger opp i høyden, men der tok vi feil. Det var fascinerende å se, men det er ingen tvil om det la en demper på turen, sier Hauge.

Skyldes finværet

Det er ikke bare ved Sørstrandsfjellene at fluene skaper irritasjon. Den tørre vinteren, etterfulgt av en fin vår og varm sommer har ført til at flere insektsbestander øker.

Seniorforsker ved Norsk Institutt for Naturforskning, sier tilNRK at det er to forklaringer på at folk nå er ekstra plaget av insekter. 

- Innsekter er vekselvarme dyr og er aktive i sol og varme. Så vi merker jo mye mer til insektene når det er finvær, uten at det nødvendigvis er større bestander enn normalt, sier han.

- Men i år har vi også hatt en utrolig fin forsommer, og mange insektarter responderer direkte og kan utvikle seg raskere og bli flere, sier forskeren til NRK.

Vil ha svetten

Ifølge økolog Svein Joar Helgeland, ved Norsk Hjortesenter på Svanøy, er det spesielt folks svette insektene og fluene liker.

- I svetten vår finnes det næring og salt som de er interesserte i. Om man unngår alt for mye bar hus, og bruker hodeplagg kan man minske problemet en del, sier Helseland til NRK.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere