RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har blitt en trygda terrormistenkt

Steinar Slettum
Steinar Slettum Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Steinar Slettum ville ha kona og datteren til Norge. Det skulle ikke bli så enkelt.

SKIEN (Nettavisen): - Jeg har blitt syk av dette. Jeg har hatt autoritetsproblemer hele livet og når systemet kastet seg over meg slik det gjorde de siste årene, så vekket det erfaringer jeg har hatt tidligere i livet. Jeg har kjempet i årevis for å få et godt og normalt liv, så opplevde jeg at offentlig myndighet forfalsket sannheten, sier Steinar Slettum.

58 år gamle Slettum startet voksenlivet med narkotika, i Slottsparken tidlig på 70-tallet. De siste 30 årene har han kjempet seg tilbake til et normalt liv. Han har blitt kristen og var på misjonstur til Kenya da han møtte sin kone Salome Cherebon Rotich (32).

I 2010 ble han pappa for første gang, men det skulle gå nesten tre år før han kunne få lov til å være pappa til lille Karin Anita hjemme i Skien.

Tiltalt for trusler
I oktober skal han møte i Nedre Telemark tingrett tiltalt for trusler.

I april besøkte en desperat Slettum Fylkesmannen i Telemark. Der sa en fortvilet Slettum at «datteren min kommer vel ikke til Norge før hun er konfirmert, og innen den tid har jeg vel drept noen». Ifølge tiltalen sa Slettum også at han måtte storme Utenriksdepartementet å sette kniven på strupen til utenriksministeren for at noe skulle skje, og at han «snart tar børsa og skyter folk for at det skal skje noe».

Slettum nekter straffskyld, og sier at han aldri har truet noen.

- Dette var ikke trusler fra min side. Jeg oppfattet ikke at noen hos fylkesmannen følte seg truet heller, men hvis noen oppfattet det slik, så er det sterkt beklagelig. Jeg var fryktelig fortvilet. Jeg hadde alle papirene på at jeg hadde rett, men ingen ville se på dem. Ingen ville hjelpe meg, sier Slettum.

For ham har regjeringen blitt et hatobjekt fordi de leder et byråkrati som ikke har gjort ham mye godt.

- Jeg blir fysisk dårlig av å se Jens Stoltenberg på TV. De skal løse verdensproblemer, men ikke problemene her hjemme. Det kommer papirløse utlendinger til Norge hele tiden, men å få en norsk statsborger til Norge skulle være vanskelig, sier den nybakte pappaen.

UDI beklaget
Vi sitter i leiligheten til 58-åringen i Skien. Sist gang vi snakket sammen var han fortvilet over at Utlendingsdirektoratet (UDI) nok en gang hadde avslått å la ham hente kone og barn til Norge fra Kenya. Begrunnelsen var manglende inntekt, selv om UDI tidligere hadde konstatert at han hadde høy nok inntekt.

Etter at Slettum tok kontakt med Nettavisen, snudde direktoratet.

- Vi beklager den belastningen det har påført dette paret. Feilen er nå rettet og vi håper de nå kan glede seg til å bo sammen i Norge, sa områdeleder i UDI, Anne Kari Kollstrøm til Nettavisen

Fikk aldri se barnebarnet
- Da jeg fikk den positive tilbakemeldingen så reiste jeg opp til mor for å fortelle henne at jeg snart kunne få Salome og Karin Anita til Norge. Hun hadde gledet seg sånn til å se barnebarnet sitt. Akkurat da hadde sykebilen hentet mamma. Legene fortalte at det gikk den gale veien, forteller Slettum.

I dag løper den snart tre år gamle jenta rundt stua til pappa. Hun og mamma har nå fått lov til å bosette seg i Norge for godt. Mens vi prater kommer hun med kosedyrene og kryper opp i fanget hans. Farmor er død. Hun fikk aldri se barnebarnet sitt.

- Jeg var utrolig fortvilet fordi jeg visste at mor så gjerne ville se barnebarnet sitt. Da jeg kom hjem fra sykehuset lå en invitasjon til karneval ved gruvene i Kongsberg fra Arbeiderpartiet på Facebook. Da skrev jeg at «er det ikke bedre å gi Anders Behring Breivik permisjon så kan dere ta en skikkelig bergsprengertango der oppe».

Kort tid etter var Politiets sikkerhetstjeneste på telefonen og spurte om Slettum hadde sprengstoff. I dag tror han at telefon og datamaskin er overvåket, og håndvåpenet (han hadde tillatelse til å ha våpenet) har PST forsikret seg om at er makulert, slik at han ikke lenger har pistol hjemme.

- Det var selvfølgelig dumt å skrive de ordene. De var ment å være sarkastiske, og jeg beklaget også dette overfor PST. Jeg forklarte min fortvilte situasjon og det virket som om de forsto det, sier Slettum. Det var etter denne episoden han ble siktet for forholdene hos fylkesmannen.

Lang kamp
Siden 2010 hadde Slettum søkt, fått avslag og søkt igjen om å få familien til Norge. Avslagene var begrunnet med at Slettum hadde for lav inntekt. Noe Slettum mener å kunne dokumentere var feil.

Hele tiden hadde han forsørget familien i Kenya. Familien fikk også avslag på besøksvisum. I avslaget sto det blant annet at Slettum er svensk.

- De skrev i avslaget at jeg var svensk statsborger som bodde i Norge. Jeg tror det er fordi de skulle kunne nekte datteren min å besøke meg. Det er ille når et lite nurk ikke får besøke pappaen sin. Det er grovt og kynisk, sier Slettum.

- Da avslagene kom, så begynte også komplottfølelsen å komme. Inntektskravet var 230.000 kroner og jeg hadde dokumentert inntekt på 90.000 kroner bare på de tre første månedene i jobben. Året før hadde jeg hatt en inntekt på 314.000 kroner og det året fikk jeg 300.000 kroner i inntekt. Jeg hadde i mange år ligget over inntektskravet, sier Slettum.

- Jeg hadde også en advokat som ikke gjorde noen ting i 10 -11 måneder. Til slutt måtte jeg ta papirene tilbake og skrive klage selv, sier Slettum.

Slettum klaget, men fikk avslag fordi klagefristen var gått ut.

Foreslo at han skulle flytte
Avslagene gjorde ham syk og uføretrygdet.

- Jeg kjørte lastebil, men klarte ikke å konsentrere meg. Jeg tenkte på denne saken hele tiden, sier Slettum. Han mistet jobben og ble trygdet. Først med trygd kunne UDI opplyse at han oppfylte inntektskravet.

Da Slettum sto på kontoret til fylkesmannen i april og kom med truslene var han i en desperat situasjon. Noen måneder tidligere hadde han skrevet et fortvilet klage til UDI der det blant annet sto «Jeg sender en fortvilet appell. Se på mine klønete forsøk med litt nåde og menneskelige hensyn. Min datter er nå 2 år og 3 måneder. Det har allerede tatt for lang tid, så en utsettelse vil være uutholdelig. Jeg ber dere innstendig om å prøve og finne en løsning. Min mor er 78 år og skranter, men håper å få se barnebarnet før det er slutt».

Men «nåde og menneskelige hensyn» fant ikke UDI. I det siste avslaget i juni 2013 skrev UDI at Slettum kunne flytte til Kenya og utøve farskapet der. Dette til tross for at UDI tidligere hadde skrevet at han oppfylte inntektskravet.

Men til slutt gjorde altså UDI om dette vedtaket og beklaget, slik at Slettums kone og barn endelig kunne komme til Norge.

Les egen sak her: Nå får hun snart komme til pappa

- Dette er jo helt enormt. Nå kan jeg begynne å leve igjen. Jeg klarer ikke å ta dette helt innover meg. Jeg tror ikke det kommer til å gå opp for meg før de er her, sa Slettum til Nettavisen da den nyheten kom.

- Tar lang tid
- Slettum har nok hatt det veldig intenst fordi han har ventet lenge, men UDI har dessverre lang saksbehandlingstid. Så har han også fått et feil avslag, sier Slettums advokat Marius Haugstoga.

Han sier at saksbehandlingstiden har vært normal lang siden hans advokatkontor ble koblet inn i saken.

- Vi skrev den siste søknaden med ham, og den har UDI brukt normal tid på å behandle, sier Haugstoga.

Han representerer også Slettum i straffesaken som kommer opp.

- Personlig synes jeg det er overdrevent å ta ut tiltale for dette. Dette er en sak som kunne blitt henlagt. Han mente jo aldri noe alvorlig med disse truslene. Det var uttrykk for at han var fortvilet, sier Haugstoga.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere