RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har blitt fysisk uvel av kommentarer rettet mot meg

Foto: Kristine Ristesund (Bergensavisen)
Flere ungdomspolitikere opplever hets og sjikane på grunn av sitt politiske engasjement. Dette må tas på alvor, mener de.

(Bergensavisen) Nylig ble det gjennomført en undersøkelse blant Norges lokalpolitikere. Den viste at over fire av ti politikere har opplevd sjikane og utilbørlig oppførsel på grunn av deres politiske verv.

Dette er noe flere av ungdomspolitikerne kjenner seg igjen i.

– Sjikanering skjer med jevne mellomrom og det er en del av gamet.

Dette sier leder for Unge Høyre Hordaland, Erik Skutle. Han forteller at han kjenner til flere som har fått ubehagelige tilnærmelser på grunn av sitt politiske engasjement. Selv opplevde Skutle å bli kalt for kulturmarxist og en sviker blant høyreekstreme, etter å uttalt at flere asylbarn burde få bli i Norge.

Skutle mener at det ofte er en hårfin linje mellom det som er legitim kritikk og sjikane.

– Noen ganger går det litt for langt, konstaterer han.

Han mener at det meste foregår i kommentarfelt på internett, og ønsker å understreke at de aller fleste tilbakemeldingene han mottar er positive eller saklige.

– Summen av all dritten er mindre enn de positive tilbakemeldingene vi får.

- Kjipe kommentarfelt
Også leder for Sosialistisk Ungdom i Hordaland, Hilde Boberg Andresen, har opplevd å bli hetset for sitt politiske engasjement.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å bli fysisk uvel av kommentarer som ble rettet mot meg, men det har jeg blitt. Det var kvalmende og vondt, men jeg ble ikke redd, sier Boberg Andresen.

Hendelsen Boberg Andresen refererer til var noe som skjedde etter at hun skrevet et innlegg i Dagbladet om voldtekt. Da opplevde SU-lederen å motta trusler og kommentarer som «Du skulle likt å bli voldtatt». I likhet med Skutle, foregikk sjikaneringen gjennom e-poster og i kommentarfelt.

Boberg Andresen opplever det som et generelt problem at diskusjoner ofte blir usaklige og at folk skriver ubehagelige kommentarer, som ikke handler om debattens tema.

Verken Skutle eller Boberg Andresen har vurdert å trekke seg fra politikken på grunn av hets og sjikane. De føler seg begge forberedt på eventuelle ubehageligheter som kan oppstå.

Nestleder for Kristelig Folkepartis Ungdom, Arne Vesetvik, har ikke selv opplevd hets for sitt politiske engasjement. Han kjenner likevel til at det forekommer, og da særlig blant byrådene:

– Du ser jo hvor masse drit det er i kommentarfeltene. Det er ikke akkurat inspirerende.

Ungdomspolitikerne mener at det er viktig at man stiller opp for hverandre, både i ungdoms- og moderpartiene, dersom man skulle bli utsatt for sjikane.

Bekymret
– Hetsen man utsettes for som politiker, gjør at det koster deg noe å delta i en offentlig debatt, sier leder for Bergen SV, Gina Barstad. Hun frykter at sjikanen blant ungdomspolitikere vil påvirke deres videre fremtid i politikken.

– Min største bekymring er at ungdommer vegrer seg for å uttale seg i avisene, og fra å delta i debatter. Barstad mener at moderpartiene har et ansvar for å ta meldinger om hets og sjikane på alvor:

– Vi må ta vare på de unge som mottar slikt og forberede de på at dette kan skje.

Ordfører og høyrepolitiker Trude Drevland, mener at det er viktig å støtte hverandre dersom noen opplever å bli hetset.

– Når de gjelder sjikane finnes det ingen partigrenser. Der står vi sammen.

Drevland har enda ikke opplevd at ungdommer har meld seg ut av politiske parti. Hun forteller at Høyre har mange unge som ønsker å være i politisk aktiv, og som ønsker å rekruttere seg til politiske verv.

– Det håper jeg fortsetter, som en klar demonstrasjon mot mennesker som bruker sjikane som våpen.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere